Šio vakaro LNK gyvenimo būdo laidoje emigrantai dalinsis gyvenimo dramomis užsienyje.

Gyvenimas pusbadžiu - tik dalis sunkumų, kuriuos patyrė 35-erių lietuvė Neringa Ozolina. Kad svetimoje šalyje susikurtų tokį gyvenimą, kokio norėjo, ji daugiau nei dešimt metų kasdien dirbo po 14-16 valandų be laisvadienių ir atostogų.

Neringai teko iškęsti ir nemažai pažeminimų iš aplinkinių, o taip pat pirmojo vyro norvego tėvų. „Į darbą skubėjau vos pagimdžiusi, norėjau įrodyti, kad nesu tik dar viena iš skurdžios šalies atvykusi mergelė, trokštanti susirasti turtingą norvegą ir taip pralobti“, – pasakos Neringa.

Tam, kad savarankiškai prasigyventų, taptų gerbiama ir žinoma vertėja, moteriai daugiau nei dešimtmetį kasdien teko dirbti po 14-16 valandų, neturint laisvadienių ir išklausyti daug pažeminimų ne tik iš aplinkinių, tačiau ir sutuoktinio tėvų.

„Norėjau įrodyti, kad nesu tik dar viena iš skurdžios šalies atvykusi mergelė, trokštanti susirasti turtingą norvegą, ir taip pralobti“, - sako Neringa. Tačiau laiminga atrodžiusi santuoka žlugo.

Laukdamasi antrojo vaiko, penktą nėštumo mėnesį, Neringa sulaukė vyro meilužės skambučio. „Kaip aš galėjau jaustis? Jaučiausi kaip šiukšlė...“, – atvirai pasakos lietuvė. Tuomet Neringa gyvenimą vėl pradėjo beveik nuo nulio.

Šiandien įgaliota teismo vertėja dirbančiai lietuvei už valandą darbo mokama apie 100 eurų. Moters pajamos per mėnesį kartais siekia ir 10 tūkstančių eurų.

Tuo metu kitas lietuvis, 38-erių Tomas Kučiauskas papasakos, kaip per vieną rytą prarado tai, dėl ko Norvegijoje sunkiai dirbo net 10 metų. Prieš beveik trejus metus Tomo namus užvertė purvo nuošliauža. Du mažamečius vaikus Tomas spėjo išgelbėti tik per atsitiktinumą. Su šeima vyras liko gatvėje, o visas jų turtas tebuvo drabužiai, kuriais vilkėdami pabėgo iš griūvančio namo. Šiandien vyras atstatinėja nuošliaužos apgriautus namus, baigia grąžinti skolas, ir sako, jog po kelerius metus trukusių nesėkmių, gyvenimą pradėjo iš naujo.

„Lietuvoje neteko dirbti taip sunkiai kaip Norvegijoje... Ant medžių kronos čia neauga, atvykit, padirbkit, ir įsitikinsite patys“, – teigs T. Kučiauskas.

Tad kaip iš tiesų gyvena lietuviai Norvegijoje? Ir kodėl tautiečių istorijas apie pinigus, it obuolius nuo medžio skinamus maišais, Neringa ir Tomas vadina melu? Jau šiandien, gyvenimo būdo laidoje per LNK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)