Pasaulinė žiniasklaida sukruto, kai 2014 m. liepos 17 d. Malaizijos oro linijų skrydžio numeriu MH17 skridęs lėktuvas buvo numuštas virš prorusiškos separatistinės teritorijos Ukrainoje. Katastrofoje žuvo visi 283 keleiviai ir 15 įgulos narių – tai daugiausiai žmonių aukų pareikalavęs incidentas ore Ukrainos istorijoje bei komercinio skrydžio lėktuvo numušimas visame pasaulyje.

Nelaimė sukėlė aštrias pasaulio galingųjų diskusijas dėl kaltųjų paieškos, prašymus, kad žudikai būtų patraukti atsakomybėn, o žuvusiųjų kūnai grąžinti į namus bet kokia kaina bei daugybę išvadų, kad Rusijos vyriausybė yra labiau atsakinga už šį įvykį, nei ji tai pripažįsta.

Ištyrus avarijos aplinkybes bei apklausus jos įvykio vietoje gyvenančius žmones, filme pasakojama apie vėlesnius Vladimiro Putino inicijuotus karinius veiksmus po avarijos bei politinius nesutarimus. Specialistai ir žiniasklaidos darbuotojai pradėjo nagrinėti užslėptus avarijos motyvus, o daugybė pasaulio galingųjų viešai pasmerkė vykusius veiksmus.

Filmo kūrėjai taip pat daug dėmesio kreipia į žmonių palaikų paėmimą iš nelaimės vietos, jų gabenimą į teisėtas poilsio vietas ir dėl šių pastangų kilusią nesutarimų gausą.

Filmas baigiasi teigiama istorija apie Olandijos žurnalistą Rudy Bouma – pirmąjį iš olandų kolegų, papasakojusį apie įvykį iš avarijos vietos. Bouma turėjo glaudžių asmeninių ryšių su viena iš aukų ir tiesiogiai patyrė katastrofos padarinius. Jis nusprendė surinkti saulėgrąžų žiedų iš laukų, į kuriuos nukrito lėktuvas, nugabenti jas į Olandiją bei paversti jas memorialo aukoms ir jų šeimoms dalimi.

Jau šiandien 20 val. per BTV laukia dar viena dokumentinio filmo premjera - prancūzų režisierės Barbaros Necek filmas „Rusija: Nostalgija imperijai“. Po TSRS žlugimo Prezidentas Borisas Jelcinas pareiškė: „Rusijos imperija baigėsi”. Tai buvo ilga era, prasidėjusi su Ivanu Rūsčiuoju… Praėjus 10 metų jo įpėdinis Vladimiras Putinas atsakė: „Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiausia XX amžiaus katastrofa”. Kokie yra tikrieji santykiai tarp Maskvos ir jos buvusių satelitų, nepaisant oficialių pozicijų? Tai bendros praeities vaisiai ar naujos imperializmo formos ženklas? Ar rusai nori sukurti naują buferinę zoną kaip kerštą už 1991 m. įvykusį pažeminimą? O gal jie nori sukurti naują imperiją? Atsakymai - Barbaros Necek filme „Rusija: Nostalgija imperijai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)