Trumpiausią naktį žmonės savo šventiniais veiksmais ir ugnimi nušviečia pasaulį, pagerbdami ir pavaduodami gyvybės, šviesos ir šilumos teikėją Saulę.

„Šiandien Rasos šventės esmė yra iškreipta ir vasaros saulėgrįža švenčiama tik kaip Jonų vardadienis. Beje, Jonų vardadienių per metus kalendoriuje pažymėta net keletas. Jonams kabinami vainikai, už kuriuos reikia atsilyginti svaigalais – būtiniausiu šventės elementu žmonėms, praradusiems žinojimą, kaip atsipalaiduoti nesikvaišinant“, – laidos „Tapatybė.LT“ kūrėjams teigia etnografas Valdas Rutkūnas.

„Tuo metu, kai tauta buvo pažeminta, bežlunganti, nualinta sceninio netikrumo ir alkoholinio kvaitulio, Rasos šventė atvėrė kitą – tautos kilimo ir stiprėjimo kelią. Šio kelio nesugebėjo užtverti nei sovietinio saugumo persekiojimai, o vėliau – nei vartotojiškas nužmogėjimas. Dėl švietimo ir kultūros sistemų stingulio, didžioji tautos dalis vis dar neturi supratimo apie šventės esmę. Todėl tik palyginti nedaugelis turi laimę ir galimybes dalyvauti tikroje Rasos šventėje“, – samprotauja V.Rutkūnas.

Po Antrojo pasaulinio karo į Jungtinę Karalystę atklydę pabėgėliai lietuviai siekė išlaikyti lietuviškus papročius. Surinkę lėšas ir netoli Londono, Hempšyre, įsigiję Lietuvių Sodybą su nemažu žemės plotu, pieva ir mišku, jie stengėsi palaikyti bei tvirtinti lietuvybę. Sodyboje buvo pradėtos švęsti įvairios lietuviškos šventės. Viena iš jų – Joninės – šiemet bus švenčiamos ypatingai.

Pasak „Didžiųjų Joninių UK“ organizatorių, lankytojų lauks net septynių atlikėjų ir grupių iš Lietuvos koncertas bei įvairios atrakcijos. Visi, norintys iš aukštai pamatyti nuostabią Lietuvių Sodybos aplinką, su oro balionu galės pakilti į viršų ir pasidairyti po kraštovaizdį. Vyks įvairūs konkursai, skirti ir vaikams, ir suaugusiems. Festivalyje veiks mugė, lietuviškų patiekalų, šalto gyvo alaus bei kitų gardumynų turgus. Renginį vainikuos fejerverkų šou.

„Tapatybė.LT” – jau šį šeštadienį per LRT Lituanicą 23.00 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)