Dėl didelės emigracijos į didmiesčius ir į užsienį, nedarbo bei žemesnio pragyvenimo lygio regionai atrodo nepatrauklūs plėtoti verslą. Skaičiuojama, kad pastaruoju metu apie 70 Lietuvoje įkurtų įmonių susitelkia trijuose didžiuosiuose miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Projektas „Lietuva gali", pasitelkdamas įkvepiančius pavyzdžius, nori parodyti, kad sėkmingą verslą galima kurti ne tik didmiesčiuose.

Penki visuomenei gerai žinomi sėkmingi verslininkai - Vladas Bumelis, Robertas Dargis, Ilja Laursas, Vilius Kaikaris ir Dalius Trumpa - apsiėmė konsultuoti po įmonę regione, iš kurio patys kilę. Beveik pusmečiui jauno augančio verslo patarėjais taip pat tapo SEB banko valdybos nariai Virginijus Doveika ir Aivaras Čičelis.

Tris jaunas įmones konsultavęs SEB banko valdybos narys A. Čičelis sako, kad šiuo projektu bankas nori stiprinti žmonių verslumo įgūdžius ir žinias. „Svarbu, kad žmonės ne tik galvotų apie tai, kad jie norėtų pradėti savo verslą, bet ir pradėtų tai daryti. Visai Lietuvos ekonomikai reikia, kad būtų kuo daugiau steigiama mažų ir vidutinių įmonių, kad didėtų verslumas, - tuomet kyla šalies pragyvenimo lygis", - teigė A. Čičelis.

Medinių namų statybos įmonę konsultavęs didžiausio pasaulyje nepriklausomo mobiliųjų programų portalo „GetJar" įkūrėjas I.Laursas sako pastebėjęs, kad pradedantiems verslininkams dažnai trūksta bazinių žinių, kas yra verslas, kaip jis daromas. Anot jo, tokie švietėjiški projektai reikalingi ne tik juose dalyvaujantiems, bet naudingi ir žiūrovams - tiems, kurie nori pradėti verslą, tačiau neturi patirties ir žinių.

VšĮ „Versli Lietuva" atstovo Dovydo Varkulevičiaus teigimu, akivaizdu, kad verslui svarbu ne vien finansiniai ištekliai. Aktyviausi ir versliausi yra 18-24 metų žmonės. Tačiau tokio amžiaus jaunimas dar neturi daug verslo patirties, o ir informacijos, kaip galėtų gauti finansavimą, kokia yra valstybės parama verslui.

Biofarmacijos įmonei „Biotechpharma" vadovaujantis prof. V. Bumelis neslėpė, kad norėdami paskatinti verslą regionuose didieji verslininkai taip pat turėtų investuoti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir provincijoje. Didesnės įmonės galėtų tapti traukos centru ir taip paskatinti žmones grįžti arba nebėgti iš mažesnių miestų bei miestelių.

Metalo konstrukcijų įmonę savo vaikystės mieste konsultavęs bendrovės „Eika" vadovas R. Dargis atkreipė dėmesį, kad savivalda turi dėti daugiau pastangų, stiprinant bendruomenę, telkiant aktyvius ir kūrybingus žmones, nes tik jie gali padėti regionams atsigauti.

Verslo laidų dokumentikos ciklas „Lietuva gali" buvo filmuojamas šešis mėnesius, sukurta 15 valandos trukmės laidų, kuriose pasakojama, kaip verslą regionuose kuriantiems verslininkams sekėsi įgyvendinti jų patarėjais tapusių verslo lyderių pamokas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją