Antradienį nuo 11 val. per LRT televiziją kviečiame žiūrėti Beatričės atsisveikinimo kalbą Amsterdamo karališkuose rūmuose, dalyvaujant Nyderlandų Senato, Atstovų rūmų ir Vyriausybės nariams, Nyderlandų kolonijų atstovams. Pasakiusi trumpą kalbą, karalienė pasirašys oficialų sosto atsisakymo dokumentą ir pasirodys tautai ir pasauliui Karališkųjų rūmų balkone su sostą perimančiu vyriausiuoju sūnumi, jo žmona Maxima ir dukterimis.

Žiūrovams stebėti iškilmingą reginį padės LRT studijoje esantis žurnalistas Deividas Jursevičius, Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Kornelis Spaans , Lietuvoje karališkuosius vizitus organizavusi Olandų namų direktorė Nijolė Galinienė ir kiti šios šalies žinovai.

Nuo 14.30 val. – antrasis tiesioginis jungimasis su Amsterdamu. Tiesiogiai matysime pasaulio karališkųjų šeimų atstovų, garbingų užsienio svečių atvykimą į Amsterdamo Naująją bažnyčią, kur bus prisaikdinamas karalius Willemas Alexanderis. Studijoje transliaciją stebės žurnalistė Reda Gilytė su Nyderlandų ekspertais. Iš karto po transliacijos 16.30 val. bus rodomas dokumentinis filmas „Nyderlandų karališkoji dinastija“ (The Netherlands and The House of Orange).

45 metų W. Alexanderis taps pirmuoju monarchu vyru po daugiau kaip 120 metų pertraukos. 1890-aisiais mirė Wilhelmas III, paskutinysis Nyderlandų karalius. Po jo soste sėdėjo tik moterys.

Nuo 1890 iki 1948-ųjų karaliavo Wilhelmina, nuo 1948 iki 1980-ųjų –Juliana, o nuo 1980-ųjų – Beatričė. Jos motina karūnos atsisakė taip pat dėl dukters, kuriai tuomet buvo 42.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)