Projekto vedėjai I. Jankauskaitei sekmadienį tiesioginiame TV3 eteryje talkino Mindaugas Stasiulis.

Laidą pradėjo ilgametė aktoriaus kolegė Jurgita Jurkutė-Širvaitė, atlikusi rusišką Zemfiros" kūrinį.

Kalbėdama apie savo ilgamečio partnerio televizijoje pasitraukimą iš gyvenimo, aktorė J. Jurkutė-Širvaitė neslėpė ir fakto, kad prieš dvejus metus iš gyvenimo savo noru pasitraukė ir jos tėtis Vytautas Jurkus.

"Nuo šiol mano širdyje gyvena du Vytautai - tėvas ir mokytojas. Žinau tik viena, kad tikrai nereikėjo nei liepos 25, nei balandžio 18. Kartais yra geriau paminti savo išdidumą, pripažinti, ginti šalia esantį. Kiekvienas galėtume praversti adresų knygutę ir paskambinti savo bičiuliui - vienišam vilkui. Ir kartu paminėti gyvenimą", - tiesioginio eterio metu kalbėjo J. Jurkutė-Širvaitė.
Mindaugas Stasiulis, Jurgita Jurkutė-Širvaitė, Inga Jankauskaitė

"Kadangi aš turiu asmeninės patirties, norėčiau pasakyti. Dabar kažkas sėdi ant mėlyno debesies ir laido į jūsų širdį sėklas, iš kurių išaugs tokie ąžuolai. Ir tai padės suvokti, kad susikaupimas, pagarba, kito skausmo supratimas, santūrumas ir tyla būna prasmingesnė už tūkstantį skambių žodžių. Kiekvienai šeimai, kuri susidūrė sutokia situacija, tai nėra gėda. Yra žmonės, su kuriais galimaapie tai kalbėti. Aišku, gali būti sunku, tačiau, patikėkite manimi, tai padeda...", - kalbėjo J. Jurkutė-Širvaitė.

Salėje V. Šapranausko atminimo laidoje žiūrovų sėdėjo žinomi šalies žmonės: Marijonas Mikutavičius, Asta Valentaitė, Audrė Kudabienė, Danguolė Stachura, Ineta Stasiulytė ir Deividas Meškauskas.

„Ne kartą esu klausęs savęs, kur yra gyvenimo prasmė. Tai tapo vienu iš mano kvailų priežodžių. Ir dabar drąsiai galiu pasakyti, kad nėra gražesnės gyvenimo prasmės, kaip išgyventi. Mes dažnai įsivaizduojame save stipresniais nei esame iš tiesų. Bet yra vienas dalykas, kurį save įvarę į kampą pamirštame ir mums atrodo, kad visi žmonės yra veidmainiai, visi yra palikti vieni. Po savo gimtadienio galiu pasakyti, kad taip nėra. Gavus daugybę sveikinimų tu žinai, kad kažkam esi brangus. Neieškokite tos, kuri mus ir taip pati susiras“, - laidoje kalbėjo M. Mikutavičius.
Marijonas Mikutavičius

"Kalbėti apie tai yra nepakeliamai sunku, bet tenka. Ne tik tam, kad tinkamai pagerbtume neeilinio žmogaus atminimą. Tam, nes ši tragedija atvėrė skaudžią ir gilią žaizdą. Lietuva yra pirmoji pagal savižudybių skaičių Europoje. Visi tai žinome, bet nereaguojame. Pripratome prie šios minties kaip prie kiekvieno kito sakinio. Akivaizdu, kad ateis toks laikas, kai Lietuvoje neliks šeimos, kuri nebūtų susidūrusi su šia problema. Todėl šį vakarą trijų valandų tiesioginė transliacija skirta tam, kad visi kartu galėtume teigti - savižudybė - ne išeitis", - V. Šapranauskui atminti skirtoje "Chorų karų" laidoje kalbėjo aktorė Inga Jankauskaitė.

"Ieškoti pagalbos - ne gėda. Jei nėra artimo žmogaus, kuris galėtų ištiesti pagalbos ranką, tai gali padaryti svetimas žmogus. Savanoriai dirba visą parą, nuolatos, be jokio atlygio. Tyliai. Todėl, kad jie galėtų plėsti savo veiklą, prašome jūsų, žiūrovai, paaukoti jiems lėšų", - pagalbos linijos savanoriams aukoti žmones prašė I. Jankauskaitė. Per tris tiesioginės transliacijos valandas geros valios žmonės suaukojo daugiau nei 200 tūkst. litų, kurie atiteks psichologinės pagalbos linijos savanoriams.
Inga Jankauskaitė

V. Šapranauskui atminti skirtoje „Chorų karų“ laidoje kalbėdama aktorė Dalia Michelevičiūtė kreipėsi į viltingą, veržlų Lietuvos jaunimą ir pabrėžė, kad mirties faktas nebeatšaukiamas, todėl ir sukrečiantis iki sielos gelmių.

Aktorė tiesioginio eterio metu išreiškė užuojautą žmonai, vaikams ir mylimosioms. Ji apgailestavo, jog jos profesiniame kelyje tai - jau penktoji mirtis, kurią pasirinko teatralai.

„Todėl prieš darydami bet kokius veiksmus ir prieš pakeldami ranką prieš save, pagalvokime. Nes mes savo gyvybę turėsime tai grąžinti Dievui ir atsakyti už savo poelgius, - kalbėjo D. Michelevičiūtė. - Mes galime turėti visus turtus ir pripažinimą, bet jei prarasime gyvybę - nieko nelaimėsime. Mylėkime vieni kitus ir saugokime trapų pasaulį.“
Dalia Michelevičiūtė

Aktorė Ineta Stasiulytė prieš kameras kreipėsi į V. Šapranauską taip, lyg jis sėdėtų studijoje ar stebėtų laidą iš aukštybių.

„Tu man visada gyvenai, gyveni ir gyvensi. Ir dabar turbūt galvoji, ką čia ta Stasiulytė apie mane pasakys? Kaip pats sakei, ta trenkta, bet faina Stasiulytė. Tu visada man buvai pavyzdys, į kurį norėjosi lygiuotis. Tik matydama tave matydavau prasmę savo profesijoje“, - prisipažino I. Stasiulytė.
Ineta Stasiulytė

Savo dainas, gražiausius prisiminimus ir jautriausias dedikacijas dovanojo projekto chorai, laidų vedėjai, žymiausi šalies dainininkai, tie, kuriems V. Šapranauskas buvo artimas kolega, draugas ir įkvėpėjas.

Projekto scenoje – žymiausi Lietuvos scenos dainininkai: Birutė Dambrauskaitė, grupės „Rondo“ lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara, Žilvinas Žvagulis ir Irena Starošaitė, maestro Stasys Povilaitis, Linas Adomaitis, operos solistai Edmundas Seilius ir Kristina Zmailaitė.

Laidoje pasirodė ir choristai. Vilniaus "Šachmatinio" choro choristai dainavo be savo generolių - Gintarės Valaitytės ir V. Šapranausko mylimosios Ievos Stasiulevičiūtės.

Laidos pabaigoje I. Jankauskaitė drauge su jungtiniu choru atliko kūrinį, kurio įraše skambėjo ir V. Šapranausko balsas. Nuaudėjus paskutiniems jos akordams, salėje žiūrovai atsistojo ir plojimais pagerbė V. Šapranausko atminimą.
"Chorų karai"
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1554)