Juos ir dar daugelį ryškių nepriklausomos Lietuvos žmonių bus galima išvysti LRT Televizijos projekte „Mūsų laisvės metai“. Pirmoji projekto laida, skirta 1990-iesiems, ketvirtadienį LRT didžiojoje studijoje subūrė įvairiausiose srityse tuo metu dominavusias asmenybes, kurias šiandien išvysti vienoje aplinkoje nelabai realu.

Televizijos studijoje ir grimo kambaryje susitinka Gedvydas Vainauskas, Andrius Kubilius, Algimantas Čekuolis, Julius Girdvainis, Romualdas Ozolas, Gediminas Kirkilas, Algimanta Žukauskienė, Vladas Garastas ir daugelis kitų.

Projekto vairas – patyrusių vedėjų Editos Mildažytės ir Audriaus Siaurusevičiaus rankose. Jie patys, ne paslaptis, – daugelio Lietuvai lemtingų įvykių liudininkai ir dalyviai.

„Kaip jautėtės, tuomet išėję žaist kitais marškinėliais?“ – klausia A. Siaurusevičius Sergejaus Jovaišos. „Supratau, kad reikės būti geresniais netgi žaidžiant tose pačiose pozicijose, nei būnant SSSR rinktinėje“, – prisimena legendinis Lietuvos krepšininkas.

Krepšininkų pergales išsamiai aprašė besikurianti nepriklausoma spauda, prie kurios tebestovėdavo eilės. Eilės, beje, būdavo dviejų rūšių – gėdos – prie alkoholio, ir garbės – prie laisvos spaudos. Spaudos tiražų ribojimas paskutiniais sovietiniais metais iš esmės buvo tam tikra cenzūros forma, todėl kai šis apribojimas buvo panaikintas, tiražai šovė į neįsivaizduojamas aukštumas.

„Geriausios lauktuvės buvo laikraštis, o į Maskvą – rusų k. Leidžiamas „Atgimimas“, „Soglasije“, – prisimena A. Siaurusevičius. „Lietuvos ryto“ vadovas Gedvydas Vainauskas, dalyvaujantis, beje, pirmame filmavime nuo 1993-ųjų, pasakoja, kad pirmąjį kompiuterį jo vadovaujamas laikraštis įsigijo 1991-ųjų sausio 9 d., bet pasidžiaugta juo tik 3 dienas, nes Sovietai okupavo Spaudos rūmus.

Grįžęs mintimis į pirmuosius rinkimus, kuriuose dalyvavo kaip Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, premjeras Andrius Kubilius pastebi, kad tada rezultatus Sąjūdžio būstinėje rinkimų naktį kažkas atbėgęs užrašydavo mokyklinėje lentoje, ir jie paaiškėdavo gerokai anksčiau, nei dabar, kai viską skaičiuoja kompiuteriai...

Teatras dar iki paskelbiant Nepriklausomybę ištarė: „Sudie, senasis gyvenime”. Tai eilutės iš iki šiol rodomo Mažojo teatro spektaklio „Vyšnių sodas”, o jas ištarė Eglė Gabrėnaitė (Ranevskaja „Vyšnių sode“).

Praėjus vos keliems mėnesiams po Nepriklausomybės, populiariausias visų laikų Lietuvos žurnalistas Algimantas Čekuolis rašys „Gimtajame krašte”: „Dabar matom, kad kovo 12 nebuvo taip gerai apgalvota ir išnešiota, kaip Kovo 11.“

Tai tik nedidelė dalis faktų ir prisiminimų. Kas dar vyko svarbiausiais Lietuvai 1990-aisiais, emocingai atskleis pokalbių laida „Mūsų laisvės metai. 1990“ spalio 28 dieną per LRT Televiziją.

Lapkričio pabaigoje žiūrovų lauks 1991-iesiems skirta laida.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)