Filmas „Mėnulio Lietuva“ buvo D. Michelevičiūtės debiutas kine. „Visiškai kitokia patirtis nei teatre! Iš didžiosios scenos į ribotą filmavimo aikštelę patenkančias jaunas aktores operatoriai kitąsyk net prisiriša virvele, kad jos žinotų ribas ir neišeitų iš kadro, – pasakoja laidos „Kine kaip kine“ vedėja Aistė Stonytė-Budzinauskienė. – Dalios virvele niekas nerišo, tačiau ji pati kreidute apsibraukdavo pėdas – vietą, į kurią turi sugrįžti. Be to, aikštelėje jai labai padėjo operatorius Algimantas Mikutėnas, gražių moterų filmavimo meistras. Jeigu reikia atskleisti aktorės grožį – A.Mikutėnas tai padarys neprilygstamai.“

„Mėnulio Lietuvoje“ D.Michelevičiūtė vaidina jauną mokytoją Angelę, kurią įsimyli ne vienas vyras. Šis jausmas juos veda iš proto, kitus – net iki žūties. Filmavimas buvo sudėtingas: D.Michelevičiūtei teko ir išprievartavimo, ir gimdymo scenos.

„Prievartavimo scenai, nežinau sąmoningai ar ne, buvo pakviestas ne aktorius, Daliai nematytas vyras iš Anykščių. Tačiau dirbti su nepažįstamu žmogumi, filmuojant tokią emociškai sudėtingą sceną, aktorei buvo per sunku, todėl ji paprašė režisieriaus pakeisti „prievartautoją“. Šiam epizodui buvo iškviestas aktorės kolega iš Vilniaus,“ – atskleidžia A.Stonytė-Budzinauskienė.

Puikiai su užduotimis susitvarkiusi D.Michelevičiūtė 1998 metais Almatoje vykusiame tarptautiniame Eurazijos kino festivalyje už Angelės vaidmenį gavo geriausios aktorės apdovanojimą.

„Filme „Mėnulio Lietuva“ taip pat vaidino kviestinė žvaigždė iš Paryžiaus – topmodelis Andrius Jacinevičius-Simon. Režisierius prisimena, kad moterys jo laukdavo prie viešbučio – kada pasirodys“, – šypsosi laidos vedėja.

Iš gražuolio modelio aktorinio talento niekas pernelyg nereikalavo. Tai su kaupu kompensavo filme vaidinantys teatro ir kino grandai: Valentinas Masalskis, Vidas Petkevičius, Gediminas Girdvainis, Arūnas Sakalauskas ir kiti.

„Filmas pastatytas lietuviams jautria rezistencijos tema, kurios traktuotė ne visiems patiko. Apie tai laidoje „Kine kaip kine“ papasakos pats režisierius Gytis Lukšas, kūręs juostą pagal Sauliaus Šaltenio apysaką „Duokiškis“. Tačiau net didžiausi filmo skeptikai neturėtų likti abejingi A.Mikutėno darbui, – juosta nufilmuota fantastiškai, labai jautriai ir iš tiesų – tarsi mėnulio šviesoje“, – sako A.Stonytė-Budzinauskienė.

Laida „Kine kaip kine“ ir filmas „Mėnulio Lietuva“ – jau penktadienio vakarą, 23.15 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)