Šiuo koncertu siekiama darsyk priminti Europai apie didį lietuvių kompozitorių ir dailininką Mikalojų Konstantiną Čiurlionį (1875-1911). Pernai, minint Čiurlionio 100-ąsias mirties metines Vilniuje buvo surengtas XII Tarptautinis M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas. Tarp pianistų nugalėtoju tapo Jevgenijus Starodubtsevas iš Maskvos.

30-etis rusų atlikėjas pakerėjo savo talentu ir vertinimo komisiją, ir publiką. Išskirtinėmis tapo ir jo Čiurlionio muzikos interpretacijos. Kaip 1-osios vietos laimėtojas be piniginės premijos jis taip pat pelnė teisę surengti koncertą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Spalio 6 d. kaip tik ir įvyks šios premijos dalies išpildymas, klausant milijoninei „Euroradijo“ auditorijai.

Koncerte taip pat skambės Čiurlionio „Trys preliudai“ . Tai išlikę fortepijoniniai eskizai iš Čiurlionio kurtos operos „Jūratė ir Kastytis“. Ankstyva kompozitoriaus mirtis nutraukė šį pasakos sekimą operos kalba, turėjusį tapti jo opus magnum. Liko preliudai, mielai skambinami pianistų fortepijonu. Kompozitorius Arvydas Malcys pabandė atkurti šių negimusios operos eskizų simfoniškąją prigimtį, aranžuodamas juos simfoniniam orkestrui.

Koncertą orkestras užbaigs vokiečių romantiko Johanneso Brahmso Simfonija Nr. 1c-moll.

„Euroradijo“ transliacija iš Nacionalinės filharmonijos – spalio 6 d. 19 val. per LRT Klasikos kanalą. Drauge su Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje susirinkusia ir LRT KLASIKOS auditorija „Euroradijo“ eteryje koncerto klausysis Estijos, Danijos, Ispanijos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Naujosios Zelandijos, Norvegijos, Portugalijos, Slovėnijos, Turkijos ir Vokietijos radijo klausytojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją