– „Klausimėlis“ pateko tarp 20-ies geriausių laidų, kurias Europos transliuotojų sąjunga atrinko pristatyti rugsėjį vyksiančiame TV formatų forume. Kam kilo mintis pasirodyti Europai? Ką dėl to nuveikėte?

– Mintis kilo LTV direktoriui Rimvydui Paleckiui. Toliau buvo nuobodžių anketų pildymas, ilgas pavyzdinės laidos vertimo ir titravimo procesas.

– Kurią laidą pasirinkote?

– Apie astronomiją. Gana universali tema ir nesena laida. Buvo svarbu, kad tai, apie ką kalbame, būtų suvokiama ne tik lietuviams, bet ir visam pasauliui. Laidos ekspertas buvo puikus lietuvių astronomas Gunaras Kakaras. Įdomiai pasakojo ir mūsų praeiviai. Pasak jų, astronomai dirba su mikroskopais, kompasais, kastuvais... Buvo manančiųjų, jog astronomams praverčia ir ekskavatoriai. Laidos finale ponia iš Kėdainių pasakė: „Einu gatve, matau žvaigždes danguje.“ Paklausiau, kas būtų, jei nebūtų astronomų? Ji atsakė, kad nebūtų nei saulės, nei mėnulio, nei žvaigždžių. Įdomų atsakymą pateikė ir jaunas vaikinas. Jis pareiškė, kad pirmieji pasaulio astronautai buvo šuo ir „ta moteris, kuri su juo išskrido į kosmosą“. 

– Išvertėte, sutitravote, o kas buvo toliau?

– Laida iškeliavo į interneto platybes. Europos transliuotojų sąjungai patiko, tad dabar turime dar daugiau darbo. 

– Ar lengva „Klausimėlio“ formatą pritaikyti kitoms šalims?

– Amerikoje tokios laidos neįsivaizduoju. Europoje – įsivaizduoju, bet ne visur. Tai priklauso nuo žiūrovų lūkesčių, televizinės tradicijos ir kitų dalykų. Baltarusijoje „Klausimėlis“ vargu ar atsiras. 

– Kodėl?

– Dėl tos pačios priežasties, dėl kurios „Klausimėlis“ sunkiai išgyveno Rolando Pakso prezidentavimą. Tuomet Lietuvoje buvo kuriama nacionalinio pasididžiavimo ugdymo programa. Vienas iš punktų buvo pasiūlymas, kad LTV neliktų šios laidos. Bėda ta, kad dauguma laidos kritikų pastebi tik pirmą laidos dalį. Tačiau tikrąją mūsų žinią siunčia garbingiausi, žinomiausi Lietuvos ekspertai antroje laidos dalyje. Tai ir yra mūsų tikslas. Norime, kad žiūrovai išgirstų ekspertų mintis. Čia dažnai pasakoma daugiau, nei parašyta mokyklos vadovėliuose. Ruošdamasis 435 laidoms, 435 klausimais tapau labiau išsilavinęs. 

– Laida gyvuoja jau 12 metų. Kur slypi sėkmės paslaptis?

– Sunku pasakyti... Laida įdomi žiūrovams. Tai savotiška gatvės viktorina, žaidimas. Nebūtina visko žinoti. Mes niekada nežeminame žmonių, nesityčiojame iš atsakymų, tad konfliktų su pašnekovais nekyla. Gerbiame praeivius, ir jie tai junta. 

– Ar prisimenate pirmosios laidos filmavimą?

– Pirmoji „Klausimėlio“ laida buvo filmuojama Joniškyje. Klausimas tuomet skambėjo taip: „Kuo skiriasi Austrija nuo Australijos?“ Geriausias atsakymas buvo: „Austrija – sutrumpintas Australijos pavadinimas.“ 

Emilija ČEPULIONYTĖ