„Prancūzai turi posaki cherchez la femme, bet jis galioja visoms tautoms ir lietuviams, žinoma, taip pat. Dažnai per tą kasdienybę taip susipainiojame, kad pamirštame, jog Vytautas gimė iš vaidilutės Birutės ir kunigaikščio Kęstučio, o karalienė Bona Sforca buvo ne tik piktoji Barboros anyta, bet ir galinga ūkio reformatorė. Visa tai yra puiki proga prisiminti, kai minime savo valstybingumą. Juolab, kad kartu su Mindaugu karūną užsidėjo ir Morta. Gal lengviau įsiminsime istoriją, jeigu į ją pažvelgsime moteriškomis akimis“, – sako filmo autorė.

Didžiosios Lietuvos moterys – tai karalienė Morta, kunigaikštienė Birutė, Barbora Radvilaitė, kunigaikštienė Bona Sforca, Emilija Pliaterytė, Sofija Tyzenhauzaitė, Julija Žemaitė, Antanina Liorentaitė, Eugenija Pleškytė, Marija Gimbutienė, Birutė Galdikas, Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, Dalia Grybauskaitė.

Atskleisti tas, kurių nesiekia kinematografo atmintis, Edita pakvietė garsias ir žinomas šiandienos moteris. Lietuvos televizijos laidų vedėja Rita Miliūtė persikūnija į lietuviškąją Jeanne D‘Arc – sukilimo prieš carizmą įkvėpėją grafaitę Emiliją Pliaterytę, Laura Imbrasienė – į prancūzų kalba rašiusią romanistę Sofiją Tyzenhauzaitę, palikusią neišdildomą įspūdį dviems nesutaikomiems priešams – Rusijos imperatoriui Aleksandrui I-ajam ir Prancūzijos Napoleonui Bonapartui. Neringai Skrudupaitei tenka pirmosios Lietuvos parašiutininkės ir Baltijos šalių lakūnės pionierės vaidmuo.

Aktorė Vaiva Mainelytė filme įkūnijo karaliaus Mindaugo žmoną, karalienę Mortą, dainininkė Rūta Ščiogolevaitė – Didžiojo kunigaikščio Kęstučio žmoną ir Vytauto motiną Birutę, operos solistė Sigutė Stonytė – Žygimanto Augusto motiną Boną Sforcą. Baleto solistę Beatą Molytę filme išvysime kaip Barborą Radvilaitę, dainininkę Veroniką Povilionienę – kaip Juliją Žemaitę.

Ryškiausių Lietuvos moterų paradas – filme „Moterų siluetai Lietuvos istorijoje“ Valstybės dieną, Liepos 6-ąją , 13.30 val. per Lietuvos televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)