„Nors yra daugybė bendrybių tarp žiūrovų visame pasaulyje, vis dėlto pastebimi tam tikri nacionaliniai televizijos žiūrėjimo ypatumai. Artėjant analoginės televizijos išjungimui Lietuvoje, „Viasat“ nusprendė išsiaiškinti kaip gyventojai elgiasi žiūrėdami televizorių. Neabejoju, kad šio tyrimo nupieštame paveiksle save atpažins daugelis Lietuvos žmonių“, - pranešime spaudai teigia „Spinter tyrimai“ direktorius Ignas Zokas.

52% Lietuvos gyventojų žiūrėdami televizorių valgo. Dažniausiai jie skanauja vaisius ir daržoves (18%). Tiesa, tokiu maistu mėgaujasi dvigubai daugiau moterų (22%) nei vyrų (13%). Vyrai mieliau renkasi traškučius. Šie yra antri (16%) tarp populiariausių užkandžių žiūrint televiziją. Traškučius renkasi 24% vyrų ir tik 9% moterų.

„Tik kiek daugiau nei trečdalis žmonių prieš televizorių ekranus įsitaiso vieni, tuo tarpu, 56% Lietuvos gyventojų renkasi šeimos narių draugiją. Tai, kad Lietuvoje žiūrėti televiziją yra patraukli šeimos pramoga, pastebime ir mes: artėjant Lietuvos perėjimui prie skaitmeninės televizijos, „Viasat“ sulaukia daugiau skambučių iš besidominčių kanalais, pavyzdžiui, kino, dokumentikos ir animacijos, skirtais žiūrėti visa šeima“, ‒ sako skaitmeninės televizijos „Viasat“ viešųjų ryšių vadovas Gediminas Galkauskas.

Vieni televiziją dažniausiai žiūri pensininkai (53%), o šeimos draugiją dažniausiai renkasi aukščiausio ir vidutinio lygio vadovai (52%). Televizija yra reikšminga šeimos pramoga kaimuose ir miesteliuose. Čia žmonės rečiau nei didmiesčiuose žiūri televiziją vieni (30% kaimo vietovėse ir 41% didmiesčiuose), daug dažniau prieš ekranus susėda kartu su šeimos nariais (40% mažesniuose miestuose ir 32% didmiesčiuose).

Lietuvos gyventojai su artimiausiais žmonėmis ne tik kartu televiziją žiūri, o ir aktyviai diskutuoja apie televizijos pateikiamas aktualijas. Taip besielgiantys pasakė net 35% mūsų šalies gyventojų. Jei nediskutuoja su namiškiais – dažniausiai prie televizoriaus ekrano jie juokiasi (31%). Beveik trečdalis (28%) tautiečių prieš televizorių užmiega. Dažniausiai miegas apima namų šeimininkes, bedarbius ir mažesnių miestų gyventojus.

Dažnai leidžiant laiką prie televizoriaus su šeima, gali iškilti nesutarimų dėl to, ką per televiziją žiūrėti. Dėl pultelio grumiasi trečdalis Lietuvos žmonių. Tai būdingiau gyvenantiems kaimo vietovėse (40%), nei didmiesčiuose (26%).

„Dabar dar veikianti analoginė antžeminė televizija, leidžia šeimai laisvai žiūrėti įvairias laidas per kiek nori televizorių vienu metu, tačiau perėjus prie skaitmeninės televizijos, kiekvienam televizoriui reikės atskiro priedėlio. Tai gali būti problema regionų gyventojams. Jie ir ginčijasi dažniau, o skaitmeninės TV skvarba tuose regionuose – mažesnė. Visi tie, kurie trokšta šeimoje taikos ir ramybės, besiruošdami analoginės televizijos išjungimui turėtų atkreipti dėmesį į specialius skaitmeninės palydovinės televizijos sprendimus, skirtus skaitmeninei televizijai žiūrėti keliuose kambariuose vienu metu“, - teigia G. Galkauskas.

Žiūrėdami sporto rungtynes tautiečiai – gana santūrūs. Tik 29% tautiečių kaip nors aktyviau reiškia emocijas laimėjus mylimai komandai. 18% Lietuvos gyventojų savo teigiamas emocijas išlieja šeimos nariams. 29% net laimėjus mylimai komandai ramiai eina miegoti. Aistringiausi sirgaliai Lietuvoje – ūkininkai. Beveik pusė jų (42%) aktyviai dalinasi savo teigiamomis emocijomis su šeimos nariais ir tuo dvigubai pranoksta visų kitų profesijų ir kitokios veiklos atstovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)