Lietuvos žmonės buvo raginami apsidairyti aplink ir pagalvoti, kas iš jų draugų, kaimynų, miesto ar kaimo bendrapiliečių, o galbūt laikinai užsienyje gyvenančių lietuvių yra tikri tautos didvyriai – savo kilniais, nesavanaudiškais darbais ar poelgiais nešę šviesą ir prisidėję prie geresnės Lietuvos kūrimo. Buvo prašoma juos pasiūlyti „Lietuvos garbės 2012“ didvyrio vardui gauti.

Lietuvos garbingiausius šiemet, kaip ir šešerius metus iki šiol, išrinko kompetentinga garsių ir Lietuvai nusipelniusių žmonių komisija ir, žinoma, TV žiūrovai. Prie ceremonijos vedėjų Renatos Šakalytės ir Roko Petkevičiaus šiemet prisijungė ir TV3 televizijos laidų vedėjas, dainininkas ir žurnalistas Marijonas Mikutavičius.

Patys kilniausieji žygdarbiai pagerbti kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, vykusiuose „Lietuvos garbės“ apdovanojimuose. Pasidžiaugti žygdarbiais į apdovanojimų ceremoniją susirinko iškiliausios šalies asmenybės, populiariausi Lietuvos pramogų, sporto, kultūros ir politikos veikėjai. TV3 televizija savo žiūrovams dovanojo įspūdingą koncertinę programą, kurioje pasirodė garsiausieji Lietuvos atlikėjai ir grupės.

Gerų žmonių mūsų šalyje – daugybė. Paprastas ir atviras žmonių nuoširdumas atsispindėjo TV3 žinių tarnybai atsiųstose anketose: „Rūpindamasi kitais, ji pamiršta save“, „Kad pagerintų savo kaimui ir kitiems gyvenimą, ji dirba labai daug“, „Dabar jau žinau, kad Angelai sargai tikrai yra“, „Jos širdis labai didelė ir gera“, „Grumdamasis už draugo gyvybę, vos neprarado savo gyvenimo“, „Jos pastangos išjudino daugybę šeimų, valdininkų ir darbininkų“, „Jis buvo sukurtas Dievo, kad darytų gerus darbus“, „Jis įrodė, kad ne visi lietuviai išvyksta patvirtinti paplitusio gando, jog mūsų tautietis užsienyje – savanaudis ir vagis.“

Daugiausia nominantų šalies garbingiausiojo piliečio vardui gauti suplūdo iš Vilniaus ir Kauno apskričių. Neatsiliko ir Šiaulių apskritis – čia už įvairius kilnius darbus buvo nominuojami šeimos nariai, artimi bičiuliai ar tiesiog bendruomenių nariai, kurie ir yra tikri tautos didvyriai.
Per šešerius projekto metus iškilminguose renginiuose už kilnius darbus jau yra pagerbti 62 žmonės iš visos Lietuvos.

"Lietuvos garbė 2012" laureatai

Specialaus apdovanojimo „Metų žygdarbis“ sulaukė varėniškis Bronius Jurgelevičius. Jį vyras atsiėmė iš alpinisto Vlado Vitkausko rankų. Bronius išgelbėjo trijų vyrų gyvybes. Kadangi vyras turėjo svajonę pamatyti visus pasaulio gyvūnus, jam padovanota kelionė į Berlyno zoologijos sodą.

Titulas "Metų pareiga" - gydytojui Gintautui Vilimui, kuris, sirgdamas išsėtine skleroze, jau 15 metų neįgaliųjų vežimėlyje. Apdovanojimą gydytojui įteikė Veronika Povilionienė. Gintauto vyresnioji dukra gyvena Italijoje, todėl tėvas ją mato ne dažniau nei du kartus per metus, tačiau šį iškilmingą vakarą ji atvyko iš Italijos norėdama pagerbti tėvą.

Apdovanojimas "Metų pasiaukojimas" iš kunigo Ričardo Doveikos rankų - Anastasijai Aleksandrovai. Ji, dar būdama 16-os, neteko mamos, o vėliau ir močiutės, viena ryžosi auginti du savo jaunesnius brolius ir seserį. Šeimai dovanota penkių dienų kelionė į garsiausius Europos pramogų parkus. Prezidentė Dalia Grybauskaitė atsiuntė kvietimą šeimai apsilankyti prezidentūroje ir pabendrauti.

Prezidentas Valdas Adamkus apdovanojimą "Metų pilietis" įteikė Pranui Matijošiui, savivartininkui. Atradęs valstybinės svarbos dokumentų archyvą ("Aušros" archyvo dalį). Apie 100-ą metų nebuvo žinoma apie Valstybei ypač svarbius dokumentus. Jie šiuo metu saugomi Vilniaus universitete. Galėjęs dokumentus parduoti aukcione, P. Matijošius nesusigundė tokia galimybe ir susisiekęs su mokslininku, kuriam ir perdavė "Aušros" archyvo dalį.

"Metų kaimynas" - Vitalijus Chomičenkas. Jo namų durys atviros visiems likimo nuskriaustiems ar asocialių šeimų vaikams. Apdovanojimą klaipėdiečiui įteikė sinoptikas Naglis Šulija. Vyrui ir jo globojamiems vaikams padovanota ekskursija laivu, kurios metu juos lydės karinių pajėgų vadas Kęstutis Macijauskas.

Apdovanojimą "Metų pasiekimas" Juozas Budraitis įteikė Povilui Kavaliauskui. Vaistai, buteliukai ir chemikalai Povilą traukė nuo vaikystės. Jo atliekami tyrimai turėtų padėti šiuolaikinei medicinai. Vaikinas tyrinėjo naminių musių pernešamas bakterijas. Jo svajonė - ateityje išrasti vaistus, kurie kovotų su antibiotikams atspariomis bakterijomis.

Vytautas Kleinaitis - "Metų lietuvis svetur", jau penkerius metus gyvena Šiaurės Airijoje, išgelbėjo du iš plausto į ledinį vandenį iškritusius airius. Lietuvio pastangomis ir drąsa jie liko gyvi. Apdovanojimą vaikinui įteikė Galina Dauguvietytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją