Dėl ko Rusija pradėjo karą su Gruzija? Kodėl ji tokia agresyvi savo kaimynams? Kodėl Rusijos politikai vertina Sovietų Sąjungos žlugimą kaip katastrofą? Kodėl Rusijoje nepavyko sukurti demokratinės valstybės?

Filmo „Lobotomija" autorius ieško atsakymo į visus šiuos ir kitus klausimus. O studijoje apie Rusiją, lobotomiją ir „Lobotomiją" Bernardas Gailius kalbėsis su Kovo 11-osios akto signataru Mečiu Laurinkumi.

Lobotomija – smegenų operacija, kurios metu yra pažeidžiamos kai kurios smegenų sritys, dėl to sutrinka abstraktus mąstymas, susilpnėja ilgalaikė atmintis, žmogus neįstengia mąstyti apie galimas problemas. XX a. viduryje lobotomija buvo gana plačiai taikoma psichiatrijoje gydant šizofreniją.

Pasak režisieriaus J. Chaščevackio, filmo idėja kilo susitikimo su draugais Vilniuje metu aptarinėjant Rusijos ir Gruzijos konfliktą Pietų Osetijoje 2008-aisiais. Tačiau šis filmas ne apie karą: „Jis ir apie tai, kas tuo metu vyko Rusijoje. Atsirado paralelių su 1989 metų įvykiais Tbilisyje, 1988 metų Baltarusijoje, 1991 metų Maskvoje...“

1989-ųjų balandžio 9 dieną įvyko tai, ką vėliau istorikai pavadins dar vienu žingsniu link kruvinosios imperijos, vardu SSSR, subyrėjimo. Gruzinų tauta centrinėje Tbilisio aikštėje susirinko reikalauti to, kas šventa ir ko trokšta kiekviena tauta – laisvės ir nepriklausomybės. Slopinti savo pačių tautos valdžioje esantys komunistai pasiuntė kariuomenę. Žmonės buvo kapojami pėstininkų kastuvėliais. Žuvo 20 nekaltų ir taikių žmonių, šimtai liko suluošinti.

Ne tik Tbilisio, Baku, bet ir Rygos bei Sausio 13-osios Vilniaus tragedijas sieja viena – sovietų aukomis tapo išimtinai taikūs gyventojai, nebenorėję taikstytis su sovietine beprotybe....

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)