O studijoje apie tai, ar Chodorkovskio byla yra politinė, ir kokius Rusijos santvarkos bruožus ji atskleidžia, laidos vedėjas Bernardas Gailius diskutuos su politologu Tomu Janeliūnu.

Šiemet sukurtas vokiečių režisieriaus Cyrilo Tuschi dokumentinis filmas „Chodorkovkis“ („Khodorkovsky“) aiškinasi, kas toks iš tikrųjų buvo „Jukos“ šefas Michailas Chodorkovskis? Idealistiškai mąstantis socialistas? Kapitalistas, bandantis vykdyti nepriklausomą politiką? O gal tiesiog eilinis nusikaltėlis? Filme bandoma objektyviai parodyti šios kontroversiškos asmenybės, kuri kelia tarptautinį susidomėjimą ir emocijas, portretą.

„Iš Chodorkovskio nenorėjau daryti nei velnio, nei šventojo. Stengiausi parodyti įvairiapusį šio žmogaus paveikslą“, – kalbėjo režisierius šių metų tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Čia jo filmas demonstruotas dokumentinių filmų programoje. Filmas apie Chodorkovskį pelnė „Amnesty“ ir „Millennium“ apdovanojimus.

Michailas Chodorkovskis – garsus rusų verslininkas, 2004 metais pripažintas turtingiausiu Rusijos žmogumi ir šešioliktu tarp pasaulio turtingųjų. Įkūrė Jaunimo mokslinės-techninės kūrybos centrą, atgaivino bankrutuojantį banką, pavadinęs jį „Menatep“, buvo kuro ir energetikos viceministru, valstybinės akcinės bendrovės „Jukos“ savininku. Planavo sukurti didžiulį energetikos koncerną, kuris turėjo tapti ketvirta pagal dydį privačia naftos įmone pasaulyje. Bet sumanymas taip ir liko neįgyvendintas.

Chodorkovskis daugybę kartų kritikavo Vladimiro Putino politiką. 2003 metų rudenį verslininkas buvo apkaltintas sukčiavimu privatizuojant įmones, o vėliau ir suimtas. 2005 metais Maskvos teismas jį nuteisė devynerius metus kalėti. Iš pradžių jis buvo ištremtas į Sibirą, Krasnokamensko miestą, o 2009-aisiais pervežtas į Maskvą, kur laukė naujas teismo procesas.

Buvusio rusų oligarcho portretas filme kuriamas iš pokalbių su jo buvusiais bendradarbiais, šeimos nariais, remiantis žinomų užsienio ir rusų politikų nuomonėmis. Panaudoti įvairių žiniasklaidos priemonių reportažai, iš kalėjimo siųsti Chodorkovskio laiškai. Teismo salėje filmo autoriui su buvusiu verslininku pavyko padaryti kelių minučių interviu. „Mes labai nustebom, kai teisėjas sutiko dėl interviu. Gal dėl to, kad nebuvo gavęs jokių nurodymų“, – kalbėjo režisierius.

Filmas buvo kuriamas nuo 2005 metų, o premjera įvyko praėjus vos kelioms savaitėms, kai Chodorkovskis su savo verslo partneriu buvo nuteisti trylikai su puse metų už tariamą pinigų plovimą. Analitikai neabejoja, kad visi šie procesai – Kremliaus kerštas už nepriklausomą Michailo Chodorkovskio politiką. Režisierius prisipažino, kad kurdamas šį filmą nuolat jautė baimę. „Iš pradžių niekas nenorėjo su manim šnekėtis. Vis girdėjau klausimus: kas jums už tai moka?“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)