Pirmoji ciklo dalis – jau šį sekmadienį, liepos 3 d. 13.30 val. Ciklo kūrėjai latviai Marta ir Gustavas kiekvienos kelionės po Šiaurės šalis temą atskleis per savo asmeninę patirtį ir emocijas, bandydami išsiaiškinti ir suprasti, kuo šios šalys ypatingos ir skirtingos. Kokia visame pasaulyje gerai žinomo termino Nordic style esmė?

Filmai pakvies į Daniją ir bandys atskleisti „Lego“ fenomeną, Suomijoje nagrinės saunos ypatumus, Švedijoje supažindins su medine architektūra ir bandys ją palyginti su Latvijos medinės architektūros tradicijomis, Norvegijoje viešės pilyje, kurioje kasmet teikiamos Nobelio premijos, žavėsis Islandija ir jos ugnikalniais, aplankys lietuviams mažai žinomas Farerų salas, kur lėktuvų skrydžių tvarkaraštis priklauso tik nuo gamtos sąlygų, ir niekas dėl to pernelyg nesijaudina, taip pat viešės „Carlsberg“ alaus darykloje ir mėgins atskleisti dviračių fenomeną Danijoje.

Pagrindinė „Šiaurietiško būdo“ vertybė – žmonės. Šalių kultūra, gamta, aplinka ir socialinės problemos atskleidžiamos vietos žmonių lūpomis. „Šiaurietiškas būdas“ – lengvas ir šmaikštus bandymas suprasti, kaip pasitelkus žmogaus vidines galimybes ir intelektą ne pačiose turtingiausiose gamtos išteklių šalyse paprasčiausiomis sąlygomis įmanoma sukurti tai, ką galima kaip pavyzdį rodyti visam pasauliui ir ko galima iš jų pasimokyti. Įdomu bus sužinoti, kad anksčiau minėta pūdyta silkė skandinavų delikatesu tapo ekonomiškai sunkiais laikais, kai druska buvo deficitas, o dar vienas skanėstas lutefisk (šarmu apdorota menkė) atsirado netyčia – po gaisro žuvų rūkykloje. Pasak ciklo kūrėjų, sėkmės principo šiauriečiai visuomet ieškojo ne pinigų pertekliuje, o stebėdami aplinką bei gamtą ir kruopščiai planuodami kiekvieną žingsnį į priekį.

Su filmuose matomais Marta Selecka ir Gustavu Terzenu dirbo garsūs latvių kino kūrėjai operatorius Juris Zemytis ir režisierius Ugis Oltė. Latvijoje „Šiaurietiškas būdas“ labai populiarus, rodomas jau ketvirtą sezoną.

Ciklas įsigytas bendradarbiaujant su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje.

„Šiaurietiškas būdas“ lengvai ir šmaikščiai – kiekvieną sekmadienį nuo liepos 3 dienos per Lietuvos televiziją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją