Trečiąkart šokių projekte dalyvaujanti Rasa Židonytė prisipažįsta, kad prieš kiekvieną startą nejunta didelio jaudulio. „Jaudintis reikėtų visiškai nepasiruošus. Laimė, tokių akimirkų dar nebuvo. Tačiau negaliu sakyti, kad prieš žengdama ant parketo nejuntu jokio virpuliuko. Labiausiai neramu dėl to, ar viskas gerai pavyks, ar partneris nesuklys, ar bus pakankamai atsipalaidavęs, ar nekils kitokių nesusipratimų“, – dėstė TV3 projekte „Šok su manimi“ policijos komisarą Ramūną Matonį šokdinsianti šokėja.

Paklausta, koks vyrų bruožas jiems labiausiai trukdo mokytis šokių, Rasa atsakymo ilgai neieškojo: „Vyriškasis ego. Ne visada vyrai gali įsivaizduoti save mokinių vietoje ir susitaikyti su mintimi, kad paprastų žingsnelių juos moko mergina.“

Nors mokinys mokiniui nelygu, šokėja pastebi, kad sunkumai – visiems vienodi: įveikti save, prisiversti vaikščioti į repeticijas.

Rasa Židonytė ir Ramūnas Matonis
Kokią pastabą ji dažniausiai kartoja savo naujajam partneriui? „Dažniausiai techninius dalykus: ištiesti nugarą, pakelti smakrą... Tačiau visiems savo partneriams pabrėžiu, kad reikia atsipalaiduoti. Tai labai svarbu, nes turi jausti malonumą dėl to, ką darai“, – sakė Rasa.

Ankstesniuose šokių projektuose šokdinusi žurnalistą Dainių Ožalą ir humoristą Justiną Jankevičių, R. Židonytė pirmiausia norėtų užmiršti iškritimo kartėlį. „Tai pats nemaloniausias jausmas. Praėjusiame projekte su Justinu kritome net du kartus. Negalėjau suvaldyti ašarų ir emocijų, kai turėjome trauktis pirmąjį kartą, nes tai įvyko tuo metu, kai to visiškai nesitikėjome“, – prisiminė šokių profesionalė.

Dvigubas jaudulys

Šį sezoną Arturas Bajoras LNK projekte „Kviečiu šokti“ šokdins dainininkę Viliją Matačiūnaitę. Pernai TV3 projekte „Šok su manimi“ jis šoko su Aiste Paškevičiūte, 2007 m. „Lietuvos šokių dešimtuke“ – su verslininke Rasa Martens.

Paklaustas, ar su buvusiomis partnerėmis palaiko draugiškus santykius, Arturas atsakė, kad ryšiai nėra nutrūkę, tik susitikimai jau nebūna tokie dažni kaip šokių projekto laikais.

Kuris projektas paliko šilčiausius prisiminimus? „Aišku, kad pirmasis. Pirmas kartas, kaip ir pirmoji meilė, niekada nerūdija“, – nedvejojo šokių treneris.

Kur kas keblesnis jam pasirodė klausimas, kokią partnerę – jaunesnę ar vyresnę – rinktųsi, jeigu būtų jo valia. „Iš tikrųjų net nežinau... Džiaugiuosi tuo, ką man davė, ir manau, kad bet koks amžius turi savo pranašumų“, – galantiškai išsisuko jis.

Dabartinę savo partnerę Viliją šokėjas tik gyrė ir patikino, kad ji neturi nė vieno bruožo, už kurį ją būtų galima kritikuoti: „Muzikaliam žmogui įvaldyti šokio subtilybes yra gerokai lengviau nei tam, kuris tik nueina į klubą pasišokti. Scenos žmogus kitaip girdi muziką, geriau jaučia ritmą.“

Pernykščiame TV3 projekte „Šok su manimi“ Arturui liaupsių negailėjo komisijos narys Jurijus Smoriginas ir net pakvietė vaidinti savo choreografinių projektų teatre „Vilniaus baletas“.

Šokių profesionalas net nemėgino slėpti, kad prieš kiekvieną pasirodymą jaudinasi nė kiek ne mažiau nei jo partnerė. Dažnai tuose pačiuose projektuose šoka ir jo žmona Viktorija Engelgardt-Bajor. Tad jaudulys – dvigubai didesnis: „Mes gal net daugiau jaudinamės vienas dėl kito nei dėl savęs. Grįžę į namus, iki smulkmenų pasakojame, ką jautėme, kaip drebėjome...“

Nuo pirmųjų žingsnių

Trečią kartą šokių projekte – šįkart LNK „Kviečiu šokti“ – dalyvaujanti Ana Kapustina sako, jog suprasti, ar žmogus sutvertas šokiams, galima jau nuo pirmųjų žingsnių. „Šokant labai svarbu laikysena, kaip šokėjas dėlioja žingsnelius. Tad pirmiausia į tai atkreipiu dėmesį“, – savo kriterijus išdėstė šokėja.

Ana neigia, kad naujokų mokymas – tai kantrybės išbandymas: „Profesionaliam šokėjui privalu mokėti pateikti informaciją taip, kad šokių mėgėjui būtų viskas aišku.“

„Lietuvos šokių dešimtukuose“ su vyresniais partneriais – odontologu Leonu Juodvalkiu ir kirpėju stilistu Robertu Vitalijumi Danilevičiumi – šokusi Ana, paklausta, su kokiais vyrais – jaunesniais ar vyresniais – šokti geriau, pirmenybę atidavė jaunesniems. „Su jaunesniu šokėju lengviau, nes jis yra imlesnis ir su užduotimis susidoroja lengviau, o vyresniam žmogui reikia daugiau pastangų“, – aiškino ji.

Apie dabartinį savo partnerį – dainininką Radži – Ana nepasakė nė vieno blogo žodžio, tačiau nepuolė ir pernelyg girti jo gabumų: „Per tuos du mėnesius dar nepažinau jo taip, kad galėčiau apie jį kalbėti. Tiesiog labai gerai sutariame...“

Nemažai patirties šokių projektuose turinti mergina nebuvo linkusi prisiminti ir nemaloniausių akimirkų. „Pirmuosius projektus prisimenu su didele nostalgija, viską, kas buvo bloga, jau pamiršau“, – kalbėjo pašnekovė, nors iš tikrųjų 2006-aisiais buvo taip susiėmusi su ne visada liežuvį sulaikančiu L. Juodvalkiu, kad net nebenorėjo šokti kartu. Dabar Ana džiaugiasi, kad su odontologu bendrauja iki šiol, susitinka ir prie puodelio kavos.

Abu kaip kumštis

Ineta Stasiulytė ir Deividas Meškauskas
Šokių projektai Deividą Meškauską ne tik išgarsino (jis dukart pelnė įspūdingas pergales: pernai su gruzine Šorena triumfavo „Šok su manimi“, o prieš kelerius metus su aerobikos trenere Joana Bartaškiene – „Lietuvos šokių dešimtuke“), bet ir atsiuntė jam meilę – su savo partnere dainininke Rūta Ščiogolevaite „Lietuvos šokių dešimtuke“ laimėję antrąją vietą, jie įsimylėjo ir susilaukė sūnaus Adomo.

Tačiau šokių profesionalui jaudulys nėra svetimas dalykas. „Jaudinuosi visada. Vis galvoju: kad pavyktų save sukontroliuoti, kad viskas praeitų sklandžiai, kad nesuklystume, kad padarytume viską, ką buvome sumąstę. Visuomet su partnere jaučiamės kaip kumštis ir jaudinamės vienodai“, – tikino šokėjas.

Deividas teigia, kad lengviau pradėti treniruotes, kai žmogų nors kiek pažįsti. „Tada iškart drąsiau elgiesi, gali iškart kibti į darbus. Ankstesnių partnerių iš anksto nepažinojau, tad reikėjo skirti laiko susipažinimui, o su dabartine, aktore Ineta Stasiulyte, mes jau savaitę buvome praleidę TV3 vasaros projekte „Aistrų pakrantė“. Taigi iš karto pradėjome nuo šokių“, – dėstė „Šok su manimi“ dalyvis.

Jis neabejoja, kad aktorė yra naudingesnė šokių partnerė nei dainininkė ar sportininkė – bent bus lengviau spręsti šokio išraiškos detales. Pasak jo, aktorei tokie dalykai turėtų sektis geriausiai.

Savo naująją partnerę šokėjas gyrė už ryžtą. „Man patinka, kad ji mąsto taip, kaip aš: pasirodę scenoje, neturėtume galvoti, kad buvo per mažai laiko ir ne viską spėjome padaryti. Turime dirbti taip ir tiek, kad paskui netektų gailėtis“, – tvirtino pašnekovas.

O kaip dėl kivirčų? „Ginčai, kivirčai, pykčiai yra darbo kasdienybė. Tai neišvengiama. To net reikia, kad siektum tobulumo ir kuo geresnio rezultato“, – įsitikinęs jis.