Žurnalistas medžiagą pradėjo rinkti prieš dvejus metus ir į visas jas pažiūrėjo naujai. „Niekada netikėjau, kad „Vilniaus brigada“ yra ta tema, dėl kurios nušovė mano kolegą Vitą Lingį. Man visada rūpėjo, kokios yra temos, kuriomis domintis, ir Lietuvoje šaudomi žurnalistai ? Išsklaidyta banditų gauja mieste – nėra ta tema. Dėl tos istorijos važiavau į Rygą, Jūrmalą, Maskvą. Nepaprastai įdomi Dekanidzių šeimos ir viso jų klano istorija. Apie tai taip pat būtų galima parašyti storą knygą“, - sako E. Knispelis.

Egidijus nenori išskirti nė vienos istorijos, pasak žurnalisto, visos sukrėtė ir sujaudino. Tačiau jis užsimena apie naujus posūkius žinomose bylose. Pavyzdžiui, pirmasis serijinis žudikas maniakas Nepriklausomoje Lietuvoje Antanas Varnelis. Šešios žmogžudystės, tiek pat pasikėsinimų nužudyti ir pusę metų iš baimės sukaustyti Lietuvos vienkiemių gyventojai. Žudiką tada gaudė visa Lietuva. Buvo pranešta, kad Antaną Varnelį Kauno rajone atpažino kaimo vaikai, pasakė suaugusiems, tie jį sulaikė. Iš tikrųjų buvo visai kitaip. „Mane domino ne tik, kaip jį išaiškino ir pagavo. Filme bus papasakota, kaip tampama maniaku. Tą temą tęsiau istorijoje apie „pakelių maniaką“ Kazį Jonaitį. Apklausiau dešimtis žmonių. Pats, šnekindamas juos, apvažiavau visas abiejų garsiausių Lietuvos maniakų buvimo vietas, kalbėjau su jų artimaisiais. Mane, surinkusį visą medžiagą apie Antaną Varnelį, sukrėtė, kaip teismas jį nubaudė“, - stebėjosi žurnalistas.

„Varnelio istorija, virtusi tragedija, niekada nebuvo papasakota, nes niekas iki šiol nebuvo surinkęs tiek medžiagos. Tą patį norėčiau pasakyti apie visas kitas mano pasirinktas temas. Tarkim, rezonansiškiausia iš visų – kunigo Ričardo Mikutavičiaus nužudymas. 1056 publikacijos ta tema vien respublikinėje spaudoje. Regis, ką dar negirdėto galima pasakyti ta tema ? Deja, toje istorijoje yra tiek juodų dėmių, apie kurias ir šiandien saugumiečiai su prokurorais nekalba. Kai nuvykau į teismą susipažinti su byla ir man vežimėliu atvežė visus trisdešimt tomų, archyvo darbuotojom sakiau: „Jums turbūt jau nusibodo tuos tomus vežioti. Tiek visi domėjosi ta byla...“. Mane nustebino atsakymas: „Ką jūs. Jūs vienintelis žurnalistas, kuris pasidomėjot ta byla““, - dėstė E. Knispelis.

Dokumentinis kinas, TV apybraižos šiandien yra vertinamas kaip brangus ir rizikingas projektas. Žmonės pripratę žiūrėti muzikinius realybės šou ir kitas pramoginio žanro laidas. Tačiau E. Knispelis tikisi, kad jo filmai prikaustys prie ekranų TV žiūrovus.

„Pasakojimai apie įvykius, sukrėtusius visą Lietuvą, yra iš tiesų šokiruojantys. Pirmasis „žiūrovų“ testas man yra operatoriaus, montuotojo ir muzikos redaktoriaus reakcija, pažiūrėjus medžiagą. Ji visada vienoda. Jie nustebę sako: „Negi taip galėjo būti?“ Pažiūrėkit, įsitikinsite“, - šypsosi E. Knispelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją