Pasak LRT pranešimo spaudai, Lietuvos radijas ir televizija dainų šventes transliuoja beveik pusę šimtmečio. Pirmoji Lietuvos televizijos laida eteryje pasirodė 1957 m. balandžio 30 d. Nesunku suskaičiuoti, kad pirmoji Lietuvos televizijos transliuota dainų šventė vyko 1960 m. Manoma, kad reguliariai dainų šventės per Lietuvos radiją pradėtos transliuoti taip pat 1960 m. – apie ankstesnes transliacijas duomenų nėra.

Tiesa, 1959 m. gegužės 5 d. savaitraštyje „Kalba Vilnius“ yra pranešimas, kad gegužės 16 d. „Vilniaus miesto dainų šventės atidarymo iškilmes ir dainas per radiją išgirs visa respublika. O televizijos žiūrovai šventę galės stebėti televizorių ekranuose“. Šią sostinės šventės transliaciją galima laikyti Lietuvos dainų švenčių transliacijų uvertiūra.

Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės transliacijas ir per Lietuvos radiją, ir per Lietuvos televiziją liepos 1 d. 21 val. pradės atidarymo koncertu Katedros aikštėje „Pasveikinkim vieni kitus“.

Liepos 2 d. Lietuvos radijo ir televizijos programoje numatytos dvi transliacijos: 19 val. – tiesioginė transliacija iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos, kur vyks chorinės muzikos vakaras „Šimtmečio dainos", ir 22 val. – ansamblių vakaras „Metai“ iš Vilniaus Kalnų parko.

Liepos 3 d. 17 val. Lietuvos radijas ir televizija transliuos moksleivių dainų dieną „Skambantys vaikystės sodai“ iš Vilniaus Vingio parko.

Liepos 4 d. 18.30 val. Lietuvos radijas ir televizija transliuos folkloro dienos „Žemynėle, žiedkelėle" pabaigos koncertą ir vakaronę Sereikiškių parke, o nuo 21 val. – pučiamųjų orkestrų koncertą „Vario audra“ Kalnų parke.

Liepos 5 d. Lietuvos televizija tiesiogiai iš Vilniaus „Žalgirio“ stadiono rodys šokių dienos šventę „Laiko brydėm".

Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, dainų šventės programa sutaps su kitais Valstybės dienos ir Tūkstantmečio minėjimo šventės renginiais.

Nuo 13.30 val. Lietuvos televizija tiesiogiai transliuos Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirto paminklo atidengimą ir istorinės vėliavos pakėlimą atstatytuose Valdovų rūmuose Vilniuje. Po šios ceremonijos prasidės Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės dalyvių eitynės į Vingio parką.

16.15 val. Vingio parke vyks „Vienybės medžio“ įamžinimas. 17 val. prasidės dainų dienos šventė „Tūkstančio aušrų dainos Lietuvai“. Šį koncertą tiesiogiai transliuos ir Lietuvos radijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją