Iš „Verslo“ į verslą

Šalį užspaudęs sunkmetis neaplenkė ir LNK televizijos. Dar sausio pabaigoje pasklido žinia, kad verslo naujienas skaitanti žurnalistė Rasa Krasauskaitė-Jakilaitienė liks dirbti tik už kadro — verslo informaciją praneš „Žinių“ laidos vedėjas, o buvusi „Verslo“ rubrikos redaktorė ir vedėja rengs reportažus verslo temomis. Tačiau netekusi eterio, R. Jakilaitienė nepasiliko ir televizijoje.

Septynerius metus verslo informaciją rengusi, du mažamečius vaikus auginanti žurnalistė nebuvo linkusi atsidėti vien šeimos reikalams. „Būti vien mama negalėčiau. Jau senokai kirbėjo mintis imtis kažkokios kitos veiklos. Tačiau nebuvo tam tinkamo momento. Permainos LNK „Žiniose“ man buvo savotiškas spyris ryžtis naujiems išbandymams. Palikau televiziją be jokio pykčio, tikėdamasi, kad per dešimt darbo televizijoje metų sukaupta patirtis man padės ir kitoje veikloje“, — pasakojo už kadro likusi LNK „Verslo“ rubrikos vedėja.

Šiandien ji jau sukasi kituose veiklos frontuose ir jaučiasi kupina optimizmo. Prieš pusantro mėnesio R. Jakilaitienė kartu su dviem savo kolegomis — „Lietuvos ryto“ televizijos laidų vedėju Jogaila Morkūnu ir ryšių su visuomene veikla užsiimančia Indre Trakimaite-Šeškuviene — įkūrė žiniasklaida, viešaisiais ryšiais, reklamos paslaugomis ir prodiusavimo darbais užsiimančią bendrovę „Media 3“ ir tapo jos vadove. „Bendrovės veikla dar tik įsisiūbuoja, tačiau tikimės gerų jos veiklos rezultatų“, — sakė naujai įkurtai bendrovei vadovaujanti buvusi žurnalistė, dar pridūrusi, kad televizijos neišsižadėjo visam laikui: atsiras įdomus pasiūlymas — galbūt sugrįš.

Liko tik balsas

Paskutinį kovo savaitgalį per LNK buvo parodyta paskutinė Daivos Tamošiūnaitė-Budrės laida „Gyvenimas kaip kinas“.

„Buvo liūdna ir sunku širdyje“, — paklausta, kaip jautėsi, kai eteryje buvo parodyta paskutinė jos laida, sakė moteris. Tačiau prisipažino, kad televizijos vadovybės sprendimas nutraukti laidą „Gyvenimas kaip kinas“ nebuvo jai staigmena. Ji suprantanti tokį žingsnį — šiais laikais sunku visoms žiniasklaidos priemonėms. „Žinojau, kad prispaudus ekonominiams sunkumams televizijos biudžetas bus peržiūrimas. Buvo užsimenama ir apie galimą mano laidos panaikinimą“, — pridūrė buvusi laidos vedėja.

D. Tamošiūnaitė-Budrė neslepia: per darbo televizijoje metus ji prisirišo ir prie savo darbo, ir prie tų žmonių, su kuriais jai teko dirbti. Tačiau krizei pažvelgus į akis reikėjo ieškoti išeities.
Atsisveikinusi su gausia savo žiūrovų auditorija, dabar jau išnykusios laidos „Gyvenimas kaip kinas“ vedėja toliau dirba LNK televizijoje. Šiuo metu ji garsina filmus. „Anksčiau filmų garsinimas man buvo tik pomėgis, dabar tai tapo pragyvenimo šaltinis“, — apie savo dabartinį užsiėmimą kalbėjo žurnalistė.

Kodėl buvo nutraukta jos vedama laida, turėjusi nemažą auditoriją, — juk kitaip per Seimo rinkimus D. Tamošiūnaitė-Budrė po reitingavimo Tautos prisikėlimo partijos sąraše iš 74 vietos nebūtų pakilusi į vienuoliktąją ir patekusi į Parlamentą, — pašnekovė nenorėjo diskutuoti. „Yra, kaip yra“, — tepasakė ji.

D. Tamošiūnaitė-Budrė Seimo nario mandato atsisakė, kaip ji pati teigė, dėl sunkios tėvo ligos. Paklausta, ar būtų taip pasielgusi, jeigu būtų žinojusi, kad liks be eterio, sudvejojo: „Nežinau. Man sunku vertinti. Tuo metu, kai apsisprendžiau, situacija buvo vienokia. Niekas negalėjo pamanyti, kad ji pasikeis į blogąją pusę.“

Radijo ir televizijos auditorijai gerai pažįstama žurnalistė nedrįso įvardyti ir per visus žurnalistinės veiklos metus pasitaikiusio savo geriausio projekto. „Man atrodo, visi jie buvo savo laiku ir savoje vietoje“, — sakė ji.

Moteris prisipažino, kad dabartinėje situacijoje verstis per galvą ieškant naujos veiklos būtų nelabai logiška. Tiesiog reikia sulaukti tinkamo momento. Birželį artėja dar vieni rinkimai — Lietuva rinks dvylika narių į Europos Parlamentą. Žurnalistės pavardė atsidūrė Arūno Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo viršuje (po Sauliaus Stomos). Gal be eterio likusiai žurnalistei tai bus dar vienos naujos veiklos pradžia?

Turi kitokios veiklos

Pasiryžusi avantiūrai ir sudalyvavusi pirmajame LTV šokių projekte „Lietuvos šokių dešimtukas“, juodaplaukė Laura Imbrasienė vėliau tapo šio renginio vedėja. Ji spindėjo ir auksinio balso konkurse „Triumfo arka“. Pasibaigus šiam projektui, viena iš jo vedėjų liko be eterio.

„Dėl to nei džiaugiausi, nei liūdėjau. Savo darbo eteryje pabaigą priėmiau kaip normalų dalyką. Tiesiog įvyko tai, ko tikėjausi. O nuo liūdnesnių minčių atitraukė kelionė į Italijos Alpes — ten išvykau iškart, kai tik baigėsi projektas“, — šiandien sako L. Imbrasienė.

Atėjusi į televiziją varžytis šokių aikštelėje, o vėliau tapusi ne vieno projekto vedėja, moteris sako, kad televizija jai davė labai daug: „Pirmiausia įgijau visiškai naujos patirties, susipažinau su žmonėmis, su kuriais visada džiugu bendrauti. Be to, jaučiuosi labiau užsigrūdinusi. Kai tave stebi tūkstančiai žmonių ir dar kritikuoja, tu vis tiek privalai gerai jaustis ir nepriekaištingai atrodyti. Ilgainiui tai užgrūdina“, — dėstė buvusi LTV projektų vedėja.

L. Imbrasienė prisipažino niekada neapsiribojanti viena veikla. Nuo mažens ji užsiima rankdarbiais. Mama ją išmokė nerti, megzti, vėliau ji pati ėmėsi siuvimo. Dabar moteris žavisi pastaruoju metu itin išpopuliarėjusia ypatinga daiktų dekoravimo — dekupažo — technika. O naujausias jos pomėgis — karoliukų vėrimas. Tai ji daro su metais jaunesne savo seserimi. Netrukus moterys ketina atidaryti savo tinklalapį „Mimosa“.

Likusi be televizijos, L. Imbrasienė džiaugiasi pagaliau atsiradusia galimybe sportuoti. „Dabar kiekvieną dieną einu į sporto klubą. Seniai to norėjau, tik laiko anksčiau neatsirasdavo šiam norui įgyvendinti“, — sakė veiklos nestokojanti dabar visai Lietuvai pažįstama populiarių LTV projektų vedėja.