Komisija, išklausiusi minėtų dainų įrašus bei susipažinusi su kūrinių natomis, konstatavo, kad, palyginus dvi naujas Deivio Norvilo dainos „Lietuva“ (muzikos ir žodžių autorius Deivis Norvilas) versijas su pirmąja versija, dainos meninė idėja liko nepakitusi. Komisija pastebi, kad 1-4 priedainio taktuose motyvinio sutapimo su „The La‘s“ daina „There She Goes“ išvengta. Penktame takte motyvinis panašumas su „The La‘s“ dainos priedainiu „There She Goes“ išlikęs.

Muzikos ekspertų komisija, išklausiusi Eltono Johno dainą „Written In the Stars“ (tekstas Tim Rice) ir Mariaus Matulevičiaus dainą „Trapus žmogus“ (teksto autorė Rūta Lukoševičiūtė) konstatuoja, kad dainos yra panašios savo menine idėja, o dainų priedainiai savo struktūra ir melodika yra akivaizdžiai panašūs.

Rūtos daina:

Eltono Johno daina:

R.Lukoševičiūtė panašumų negirdi

Netikėtai į muzikos ekspertų komisijos posėdį pakviesta atlikėja negalėjo pasakyti, kas rado minėtų dainų panašumų, o ir pati labai tuo stebėjosi.

„Aš negirdžiu jokių panašumų su Eltono Johno daina. Net priedainyje nerandu nieko panašaus”, - stebėjosi pašnekovė.

Paklausta, kaip sureaguotų, jeigu ši daina būtų pašalinta iš „Dainų dainos” konkurso, R. Lukoševičiūtė atsakė, kad niekas to uždrausti negali, gali būti tik rekomendacijos.

Tačiau patvirtinti, kad jos atliktos dainos muzika nėra plagiatas ji taip pat negalėjo: „Aš galiu tik pasakyti, kad iš širdies kūriau žodžius, iš širdies ją atlikau, o muzika - ne mano“.

Nuosprendį sužinosime šeštadienį

Komisiją sudaro kompozitoriai Andrius Borusevičius, Teisutis Makačinas ir Mindaugas Urbaitis, kompozitorius, aranžuotojas ir prodiuseris Raigardas Tautkus, kompozitorius ir prodiuseris Deivydas Zvonkus, muzikologas Darius Užkuraitis ir muzikos ekspertas Valdas Bytautas.

Taip pat šiandien ekspertų komisijos išvadas ir susidariusią situaciją svarstė nacionalinio dainos konkurso "Dainų daina" organizatoriai. Nutarta, kad galutinis sprendimas bus priimtas šeštadienį ir paskelbtas tiesioginėje "Dainų dainos" pirmojo pusfinalio transliacijoje per Lietuvos televiziją.

LATGA-A atkreipia dėmesį, kad muzikos ekspertų komisijos pateikiamos išvados gali būti tik vienas iš argumentų priimant sprendimą dėl galimo autorių teisių pažeidimo. Tačiau tai nėra galutinis sprendimas.

LATGA-A generalinio direktoriaus Edmundo Vaitekūno teigimu, „komisijos sprendimas šiuo atveju yra tik nuomonė dėl pateikto fakto. Spręsti ir nutarti, ar abu autorius galima įtarti ir apkaltinti autorystės pasisavinimu (plagiatu), gali tik teisėsaugos institucijos, atlikusios išsamius tyrimus. Tam reikėtų išklausyti ne tik muzikos specialistų, bet ir kitos pusės – kūrinio originalo autorių – teisių turėtojų nuomonę. Tad galutinė išvada ir sprendimas – teisininkų.LATGA-A negali inicijuoti tokio tyrimo be teisių turėtojų prašymo ir pareikštos nuomonės.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją