Dabartinis Krokuvos kardinolas Stanislawas Dziwiszas beveik keturis dešimtmečius, įskaitant ir 27-erius Jono Pauliaus II tarnystės kaip popiežiaus metus, buvo asmeninis popiežiaus sekretorius ir artimiausias patarėjas.

Dokumentinėje juostoje atskleidžiama daug nežinomų popiežiaus gyvenimo akimirkų, rašoma LRT pranešime spaudai.

Durklu ginkluotas kunigas 1982 metais sužalojo popiežių Joną Paulių II, tačiau šią žinią sugebėta nuslėpti, naujame dokumentiniame filme sako buvęs artimas pontifiko padėjėjas.

Kardinolas Stanislawas Dziwiszas taip pat atskleidė, jog Jonas Paulius II likus kelioms dienoms iki mirties beveik neįstengė kalbėti ir užsiminė savo padėjėjams, jog praradęs kalbos dovaną turės palikti šį pasaulį.

1982 metų gegužės 12 dieną Jonas Paulius II lankėsi Švč.Mergelės Marijos apsireiškimu pagarsėjusiame Portugalijos mieste Fatimoje. Čia jis atvyko padėkoti, kad liko gyvas per 1981 metų gegužės 13 dieną įvykdytą pasikėsinimą, kai Vatikano Šv.Petro aikštėje į jį šovė Turkijos ekstremistas Mehmetas Ali Agca.

Nestabilios psichikos ultrakonservatyvių pažiūrų Ispanijos kunigas Juanas Fernandezas Krohnas netikėtai puolė popiežių apsiginklavęs durklu, tačiau policija jį parbloškė ant žemės ir suėmė. Iki šiol nebuvo žinoma, kad šio pasikėsinimo metu Jonas Paulius II iš tikrųjų buvo sužalotas.

„Dabar galiu atskleisti, kad Šventasis Tėvas buvo sužeistas. Kai grįžom į kambarį (Fatimos šventovės komplekse), ten buvo kraujo“, - filme sako S.Dziwiszas.

Pontifikas tęsė vizitą neužsimindamas apie žaizdą.

J.F.Krohnas buvo suimtas ir keletą metų praleido Portugalijos kalėjimų, o vėliau paskelbtas šalyje nepageidaujamu asmeniu.

Naujajame dokumentiniame filme pateikiami interviu su S.Dziwiszu, istoriniai kadrai ir aktorių atkurti vaizdai iš popiežiaus gyvenimo.

Filme taip pat rodomas paskutinysis popiežiaus pasirodymas į Šv.Petro aikštę atsiveriančiame lange. Šiuose vaizduose matoma, jog nuo Parkinsono ligos ir kitų negalavimų kenčiantis pontifikas buvo kupinas jausmų, tačiau nebeįstengė ištarti nė vieno žodžio.

S.Dziwiszas sakė, jog popiežius, kuriam buvo atlikta kvėpavimą palengvinanti tracheotomija, tada buvo nuvežtas atgal į savo apartamentus ir šiek tiek sustiprėjęs įstengė ištarti: „Jeigu nebegaliu kvėpuoti, man metas išeiti“.

Jis mirė po kelių dienų, 2004 metų balandžio 2 dieną, sulaukęs 84-erių.

„Liudijimas“ buvo filmuojamas Romoje, Vatikane ir K.Wojtylos gimtinėje Lenkijoje, kurioje jis dirbo iki 1978 metų, kol buvo išrinktas popiežiumi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją