Sunkios kompanijos užuomazgos

Šiuo metu ši garsi filmų kompanija žinoma „The Walt Disney Company“ vardu. Ją kartu su broliu įkūrė vienas garsiausių JAV filmų prodiuserių Walteris Elias Disney. Režisierius, scenarijų rašytojas, įgarsintojas bei animatorius W. Disney kartu su kompanijos darbuotojais sukūrė ir vieną žinomiausių animacinių herojų – peliuką Mickey Mouse.

Dabar atrodo sunkiai suvokiama, kad šios klestinčios kompanijos užuomazgos anaiptol nebuvo lengvos. Kai Waltas Disney atvyko į Los Andželą, piniginėje teturėjo 40 dolerių ir neužbaigtą filmuką savo kelioniniame lagamine. Įdomiausia, kad vos atvykęs jis norėjo mesti animaciją, mat manė negalėsiantis konkuruoti su Niujorko studijomis... Tad pirmiausia jis panoro tapti kino režisieriumi ir ėmė ieškoti darbo kone visose studijose.

Galiausiai jį išgelbėjo jo sukurtoji „Alisa Stebuklų šalyje“. Vienos animacijos studijos direktorė Margaret Winkler susižavėjusi šiuo animaciniu filmuku, pageidavo pamatyti daugiau jo serijų. Tad nedelsdama pasirašė su Voltu kontraktą. Kaip tik tada kartu su broliu Roy vaikinukas įkūrė animacijos studiją, kurios pirmieji darbai buvo minėti juokingi filmukai apie Alisą Stebuklų šalyje.

Pasaulyje garsiausių animacinių personažų sukūrimas

Kai Alisos populiarumas išblėso, Volto bendražygis Ubas Iwerksas sukūrė laimingo triušio Osvaldo („Lucky rabbit Oswald“) personažą. Po šio pesonažo kompanija sukūrė iki šių dienų populiarumo neprarandantį peliuką Mikį. Jau 1930-aisiais Mikis tapo vienu mylimiausių animacinių herojų visame pasaulyje. Dar tebeleidžiant „Peliuką Mikį“ buvo pradėtas kurti naujas animacinis filmukas - „Kvailos simfonijos“ („Silly Simphonies“), kurias kūrė ir animavo Ub Iwerks.

Ub Iwerksas buvo itin talentinga asmenybė, sugebėdavusi nupiešti apie 700 „Peliuko Mikio“ paveikslėlių per dieną. Tačiau vieną dieną jis pavargo dirbti su temperamentinguoju Voltu ir paliko kompaniją. Voltui teko gerai paplušėti, kol rado naujų žmonių, kurie ne tik pratęsė „Walt Disney Company“ palikusio bendražygio darbus, bet ir įnešė į kompaniją naujų technologijų - spalvų. Kartu su šiais žmonėmis Disnėjus sukūrė visų laikų populiariausią animacinį serialą „Trys paršiukai“. Netrukus prie jų prisidėjo ir kiti herojai: ančiukas Donaldas, Gufis, Plutas.

Kitas kompanijos žingsnis – pilnametražiai filmai

1934-aisiais V. Disnėjus ėmėsi komapanijai itin pavojingo projekto – pirmojo savo pilnametražio animacinio filmo. Galiausiai dienos šviesą išvydo „Snieguolė ir septyni nykštukai“ ir pelnė kompanijai 38 000 000 $ (dabar 98 000 000 $). Šiuo filmu prasidėjo Volto Disnėjaus animacijos aukso amžius. Jis sukūrė „Pinokį“, „Fantaziją“, „Bembį“, "Aladiną", "Miegančiąją Gražuolę", "Heraklį", "Pelenę" ir kt.

Antrojo pasaulinio karo laikais JAV vyriausybė pasirašė su „Walt Disney Company“ sutartį, pagal kurią kompanija privalėjo kurti lavinančius ir lojalumą Amerikai didinančius filmus. Taip gimė „Fiurerio veidas“, „Pergalė su oro pajėgomis“ ir kiti filmai. Žinoma, už šią animaciją Voltas negavo jokių pajamų.

Po 1940 m. Disnėjaus kompanija sukūrė dar kelis pilnametražius finansiškai sėkmingus filmus: „Alisa Stebuklų šalyje“ (iki tol buvo leidžiamos atskiros serijos), „Piteris Penas“. Taip pat gimė ir dar vienas filmas, sulaukęs tokios pat sėkmės kaip ir „Snieguolė“ – „Pelenė“. Tačiau kad ir kaip pačiam Voltui patiko pilnametražiai filmai, jis nepamiršo ir serijinių animacinių filmukų - dienos šviesą išvydo triušis Bagsas („Bugs Bunny“).

O ančiukas Donaldas ilgainiui pakeitė „žvaigžde“ tapusį peliuką Mikį.

Akivaizdu, kad „Walt Disney Company“ teko gerokai paplušėti, kol tapo klasika. Tiesa, animaciniai herojai ilgainiui šiek tiek pakito. Juk dabartiniai animaciniai filmai piešiami nebe ranka, o kompiuteriais. Tačiau šios detalės neužgožia nepaprasto jausmo, kuris užplūsta žiūrint „Walt Disney Company“ kurtus animacinius filmukus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją