Tai režisieriaus Edmundo Zubavičiaus filmas „Vienatvės pilnatis“ apie Lietuvos partizanų medicinos seselę Mariją Žiliūtę (11.20 val.), Lilijos Kopač „Akvilė“ – apie anksti mirusią Australijos menininkę Akvilę Zavišaitę, rašytojo Juozo Baltušio anūkę (11.50 val.). „Savo praeities beieškant“ (12.20 val., rež. Algirdas Tarvydas) ) skirtas praėjusį sekmadienį mirusiam lietuviškos dokumentikos pradininkui, režisieriui ir operatoriui Stasiui Vainalavičiui.

Prisiminsime ir du garsius aktorius – Kęstutį Genį (rež. Tomo Ribaičio filmas „Kęstutis Genys“, 12.55 val.) ir Kazimierą Kymantaitę (rež. Laimos Lingytės „Aistringai gyvenimą nešu“, 13.45 val.). 14.30 val. – Dalios Kutraitės ir Vandos Vainoraitės „Monsinjoras“ – apie vieną šviesiausių Lietuvos dvasininkų Kazimierą Vasiliauską (1922 – 2001).

15 val. – Šv. Mišių tiesioginė transliacija iš Antakalnio kapinių, rašo LRT.

Kapinės ir mirtis – neatsiejama Vėlinių tema. Apie mirtį tradicinėje kultūroje ir dabartiniame gyvenime kalbės specialios Zitos Kelmickaitės laidos „Vėlinių tradicijos metamorfozės“ herojai – skulptorius Stasys Kuzma, menotyrininkė Aleksandra Aleksandravičiūtė ir etnologė Radvilė Racėnaitė. „Kapinės ir paminklai šiandien tapo verslu, – sako skulptūrų ir paminklų autorius S. Kuzma, – nueini į kapines ir matai mūsų mentalitetą“.

„Saiko mums trūksta visur, net ir kapinėse“, – skulptoriui antrina menotyrininkė. „Žvakides perkam vienodas lenkiškas, visos kapinės atrodo kaip iliuminuotas cirkas“. Tad kam labiau reikalingi paminklai – mirusiems ar gyviesiems? „Vėlinių tradicijos metamorfozės“ – lapkričio 1 dieną 18.50 val.

Lapkričio 1-osios vakarui, 21 val. – kultinė šių metų vokiečių drama apie Rytų Prūsiją „Pabėgimas“(„Die Flucht“, rež. Kai Vessel). Filmą, be Vokietijos, kūrė ir Prancūzija bei Lietuva. „Pabėgimas“ – tai puikus bandymas per vieno žmogaus istoriją atskleisti visos Rytų Prūsijos likimą.

1944 – 1945 metų žiema. Grafaitė Lena von Mahlenberg jau keleri metai gyvena Berlyne su meilužiu ir nesantuokine dukra. Miestą vis smarkiau bombarduoja sąjungininkų kariuomenė. Lena su dukrele ryžtasi kelionei į gimtąjį dvarą Rytų Prūsijoje. Dvaro žemėje dirba karo belaisviai ir į priverstinius darbus iš įvairių šalių suvežti žmonės. Artėjant frontui, karo belaisviai susivienija ir išsirenka vadą Fransua.

Kartu su juo Lena rengia atsitraukimo planą iš gimtųjų namų – sovietų armija nes grėsmingai artėja. Naciai taip pat dar nežada trauktis. Atvyksta ir Lenos vaikystės draugas, su kuriuo ji rengiasi sujungti likimą. Neišlaikę didėjančios įtampos, nusižudo keli Lenos artimieji. Šaltą viduržiemį grafaitė su kitais artimaisiais, draugais ir darbininkais leidžiasi į pavojų kupiną kelionę. Netrukus vežimų gurguolę apšaudo sąjungininkų lėktuvai. Vargais negalais bėgliai pasiekia Tiuringiją. Tačiau čia laukia išdavystė – Leną amerikiečiai perduoda sovietams...

„Pabėgimas“ – vienas brangiausių ir populiariausių vokiečių televizijos projektų, kainavęs 9 milijonus eurų. „Pabėgimas“ nufilmuotas per 65 dienas, iš kurių 26 dienas buvo filmuota Lietuvoje – Vilniuje ir Trakų Vokėje. Čia buvo filmuojamos sunkiausios scenos – apie filmo herojų paskutines dienas Rytų Prūsijoje ir kelionės pradžią. Tai vyko 2006 metų vasarį, kai termometras rodė 18 laipsnių šalčio.

Vaidina Maria Furtwängler, Jean-Yves Berteloot, Tonio Arango, Gabriela Maria Schmeide, Jürgen Hentsch, Hanns Zischler, Angela Winkler. Nedidelius vaidmenis atliko lietuvių aktoriai Artūras Aleksejevas, Arvydas Lebeliūnas, Donatas Simukauskas, Sakalas Uždavinys.

Lapkričio 2-osios vakarą – speciali Vėlinėms skirta „Gero ūpo“ laida (20.50 val.). Dalyvauja Rugiaveidė, „Sadūnai“, Vytautas V.Landsbergis, Neda, Vytautas Juozapaitis, „Keisto folkloro grupė“, Virgis Stakėnas, Stasys Povilaitis, folkloro ansamblis „Jorė“ ir kt.

Lapkričio 3 dieną 13 val. LTV laida „Kultūra“ (ved. Žilvinas Pekarskas) prisimins šiemet pasitraukusius Lietuvos kultūros šviesuolius – Jurgą Ivanauskaitę, Laimoną Noreiką, Egmontą Jansoną, Saulių Macaitį. Juos primins artimi žmonės bei kolegos: Lolita Varanavičienė, Justas Paleckis, Valdas Vasiliauskas, Gediminas Skvarnavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją