Režisierius Audrius Juzėnas jį susuko pagal milžiniško populiarumo pasaulio teatrų scenose sulaukusią Joshua Sobolio pjesę „Getas“, rašo LNK.

Vilniaus gete veikęs žydų teatras myriop pasmerktųjų gyvenimus pratęsė daugiau nei metams. Per šį laikotarpį į teatro pasirodymus parduota daugiau nei 70 tūkstančių bilietų. Vaidinimus stebėjo ne tik geto gyventojai, bet ir getui vadovavę naciai.

Apie fatališką žydaitės ir nacių karininko meilę pasakojančiame filme vaidina žinomi lietuvių aktoriai Andrius Žebrauskas, Vytautas Šapranauskas, Adrija Čepaitė, Sigitas Račkys, Darius Meškauskas. Filmo biudžetas siekė beveik 4,5 mln. litų.

1941 m. vokiečių okupantų įkurtas ir 1943 m. likviduotas Vilniaus getas – sudėtinga, be galo plati ir emociškai sunki tema. Vilniaus geto temą lapkričio 3-ąją, šeštadienį, tęs Gražina Sviderskytė filme „Vilniaus getas: už kadro likusi tikrovė“.

„Šešiasdešimt tūkstančių gyvybių nusinešusi istorija ypač skaudi liudininkams, o istorikams ar teisėsaugininkams dažnai neįmenama. Tyrimus apsunkina tai, kad geto tikrovė tarsi prasmuko pro archyvus, ir ant teisingumo svarstyklių dažnai nėra ko dėti. Po geto metraštininko H. Kruko kronikos bene labiausiai Vilniaus getą išgarsino pasaulinio garso dramaturgas J. Sobolis, sukūręs skandalingą trilogiją. Jo pjesių motyvais režisierius A. Juzėnas sukūrė vaidybinį filmą. Kiek istorinės tiesos yra šiuose kūriniuose? Ir kas liko už kadro? Apie tai pasakoja patys filmo herojų prototipų artimieji, istorikai ir buvę geto gyventojai – Lietuvoje, Jungtinėse Valstijose ir Izraelyje“, - sako LNK žurnalistė Gražina Sviderskytė.

Ilgąjį savaitgalį LNK žiūrovai išvys dar kelias premjeras – nuostabų rytietišką šedevrą „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“, kultines „Narnijos kronikas. Liūtas, burtininkė ir drabužių spinta“, nuotaikingus „Agentas Kodis Benksas“ ir Mitas“. Tarp savaitgalio filmų – visų pamėgti „Asmens sargybinis“, „Ketverios vestuvės ir vienerios laidotuvės“, dvi dalys „Roboto policininko“, taip pat „Asteriksas ir Obeliskas. Misija Kleopatra“.

Tarp savaitgalio koncertų –„Kelio į žvaigždes“ finalas, koncertas „Arčiau tavęs“ ir Agnės iš „Kelio į žvaigždes 2“ debiutinio albumo „Ne viską pasakiau“ pristatymo koncertas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją