„Frazė aš esu pensininkas ir man nieko gyvenime jau nereikia, byloja apie pagyvenusių žmonių nuostatas. Jie neturi pajamų ir tas nuteikia nepasitikėti savimi“, - sako Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, sulaukianti skambučių apie nelygias galimybes paslaugų srityje: tam tikro amžiaus piliečiai negali gauti paskolų, jiems neteikiami kreditai, jie neišgali keliauti, nes jų sveikatos nedraudžia.

„Atskirties pradžia buvo tuomet, kai mūsų politikai pareiškė, jog išlaikyti pensininkus – našta, o dabartinėmis nuostatomis rodo, kad geras pensininkas yra miręs pensininkas“, - teigia sambūrio „Gabija“ direktorė Danguolė Bartkutė, atstovaujanti Lietuvai Europos Sąjungos organizacijoje „Age platform“.

Švedijos pensininkai nejunta problemų dėl gyvenimo kokybės. Draudimo politika, sveikatos priežiūros sistema, paslaugų sfera - palanki žmogui, kuris per gyvenimą užsidirbo lėšų ir nusipelnė pagarbos, teigia Švedijos karalystės ambasadorė Lietuvoje Malin Karre, pastebėdama, jog vidutinis švedas, išėjęs į užtarnautą poilsį bent 10-15 metų gyvena savo malonumui.

„Brandžių žmonių, tokių kaip aš, Švedijoje nediskriminuoja, tačiau yra problemų su darbadaviais - jie dažnai ieško jaunų žmonių. Bet apie tai jau diskutuojama. Tačiau Švedijoje aš neturiu ką žiūrėti per televizorių lygiai taip, kaip ir Lietuvoje. Visos programos orientuojamos jauniems žmonėms, parduotuvės, drabužiai irgi skirtos jiems, nors mano karta turi pinigų ir gali juos leisti“, - pasakoja švedė Eva Kristina Bergstrom, po poros metų ketinanti eiti į pensiją.

Visų laikų didžiausia Lietuvos televizijos žvaigždė Gražina Bigelytė, išėjusi į pensiją neprarado optimizmo. Patirdama liūdnesnių dienų, sako susimąstanti, kas valdo Lietuvą – tėvas ar patėvis. „Nidoje mačiau autobusą auksiniais laiptukais, atvežusį pramogauti į Lietuvą pensininkus iš Vokietijos. Pasirodo, jie visi kelionių verslo akcininkai. O kas belieka mums? Tik baltas pavydas“, - apmaudo neslepia Gražina.

Grimasos ir tiesos apie pagyvenusių žmonių gyvenimą ir atskirtį socialinės dokumentikos laidoje „Asmens kodas“ per LTV2 trečiadienį,aplio 2d. 19.15 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją