Praėjusį pavasarį Klaipėdoje per kelias dienas buvo užpulti keturi užsieniečiai, du iš jų buvo tamsiaodžiai. Netrukus po to JAV ambasada savo interneto svetainėje savo šalies piliečius, vykstančius į Lietuvą, paragino uostamiestyje saugotis agresyviai nusiteikusių rasistų. Buvusi Klaipėdos vicemerė, miesto įvaizdžio komisijos pirmininkė Audra Daujotienė nelinkusi manyti, jog konfliktas kilo iš rasistinių paskatų. Tačiau Klaipėdos verslininkė Eugenija Odebrecht sako, jog jos darbuotojai, kinai, buvo užpulti ne kartą.

Prieš šešerius metus iš Somalio į Klaipėdą atvykęs Gulaidas teigia, jog su rasizmu yra susidūręs ne vienoje šalyje. Tamsi Gulaido odos spalva ne kartą sukėlė keblumų ir Lietuvoje, apie kuriuos jis lakoniškai sako – visko buvo. Šiandien leisdamas laiką uostamiesčio klubuose ar savo darbo vietoje, puikiai lietuviškai kalbantis Gulaidas sako, girdįs ką apie jį kalba baltaodžiai.

Popmuzikos žvaigždė Vilius Tarasovas pasakoja nuo vaikystės klausęs tamsiaodžių muzikos ir neabejoja, jog jie yra tokie pat kaip ir mes. „Yra daug gandų, kad tamsiaodžiai, gyvenantys greta, sukelia daug problemų aplinkiniams“, - sako Vilius, tačiau pats sako puikiai sugyventų su kitos etninės kilmės kaimynais. „Man problemų nebūtų, Klaipėdoje esu bendravęs su vienu juodaodžiu, jis lietuviškai šneka ir jokio skirtumo baltas žmogus ar juodas“, - pasakoja dainininkas.

Septynerius metus Europoje gyvenantis tamsiaodis brazilas Gleytonas žino ką reiškia neapykanta odos spalvai. Praėjusį pavasarį kartu su gyvenimo drauge, grupės „Funky“ siela Beata Wilkin, pagrindinėje Kijevo gatvėje jis patyrė skustagalvių įtūžį ir smurtą. Lietuvoje į Gleytoną irgi žiūrima ne tik su nuostaba. Tačiau Gleytonas neslepia, jog sykį ir Lietuvoje jį gelbėjo prisipažinimas, jog jis brazilas ir dar futbolininkas.

Taigi ar rasiszmas taps mūsų kasdienybe?

Socialinės dokumentikos laida „Asmens kodas“ per LTV2, rugsėjo 26d., 19.15 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją