Nuo spalio 1–osios „Klasika“ pradeda jau penktąjį savo sezoną. Jame netruks naujų laidų ir naujų pažinčių, praneša LRT.

Daugiausia permainų pajus „Muzikinio pastišo“ klausytojai. Šiokiadieniais transliuojama laida pailgės viena valanda ir naująjį sezoną truks nuo 11 iki 14 valandos. Laida kardinaliai keičia savo formą ir struktūrą – iš muzikinės pozicijos ji virsta sudėtingu trijų valandų bloku, kuriame vedėjai bendraus ne tik su studijos svečiais, bet ir pristatys kolegų parengtus puslapius.

Kasdieną laidą ves vis kiti muzikologai: pirmadienį – Milda Čiučiulkaitė, antradienį – Jūratė Katinaitė, trečiadienį – Jūratė Vičienė, ketvirtadienį – Laima Slepkovaitė, penktadienį – Beata Baublinskienė. Trijų valandų tiesioginėje laidoje skambės ne tik daug geros muzikos, bet ir žurnalistų parengti pokalbiai bei pasakojimai pačiomis įvairiausiomis kultūros gyvenimo temomis.

Pirmadieniais girdėsime žurnalistės Agnės Kairiūnaitės rengiamą antropologinę laidą „Manasis aš“. „Vieni žmonės save išreiškia klausydamiesi tam tikros muzikos, kiti savo tapatybę pabrėžia išvaizda, dar kiti aukoja labdarai, save įprasmina atsiduodami Dievui, moksliniams tyrimams, ar, sudeginę paveikslus, sėdasi už vilkiko vairo. Pažvelkime aplink, į greta esančius“, – kviečia A. Kairiūnaitė. Autorė žada laidoje nagrinėti ir tam tikrus socialinius reiškinius, pavyzdžiui, filantropiją, bohemą, įvairias subkultūras, kaip pasipriešinimo masinei kultūrai būdus. „Manasis aš“ – pirmadieniais 11.03 val.

Pirmadieniais 13 val. – Reginos Germanavičiūtės kultūros istorijos laida „Būtasis laikas“. Pasak autorės, kultūros, meno žmonių atsiminimai yra svarbus kultūrinio palikimo šaltinis. Laidoje bus kalbinami skirtingų kartų žmonės: beišeinanti karta dar prisimena tarpukarį, iškilias to meto asmenybes ir įvykius, o su viduriniąja karta ateina laikas atsigręžti į sovietmetį, pasigilinti, kokia buvo to meto žmogaus laikysena ideologinio režimo sąlygomis.

Trečiadieniais 13 val. – naujas puslapis „Vaizdų epocha“, kurį rengia Auksė Kanceravičiūtė. Ar teisūs senovės graikų išminčiai, regą pripažinę tobuliausiu pojūčiu? Vizualumo įtaka šiandien didelė kaip niekada. Tai ir kinas, fotografija, televizija... Kokią įtaką daro vaizdai šiuolaikinei visuomenei, ir kas tie žmonės, kurių veikla ir vizijos formavo pasaulį, kurį matome? Atsakymų paieškos – Auksės Kanceravičiūtės laidoje „Vaizdų epocha“.

Ketvirtadienio naujiena – Daivos Trečiokaitės „Lietuva iš šalies“ (13 val.). Daug keliaujančiai ir su užsieniečiais bendraujančiai autorei dažnai tenka girdėti nuomones apie Lietuvą ir lietuvius. Ką iš tiesų mąsto užsienio piliečiai, gyvenantys Lietuvoje ir stebintys mūsų gyvenimą iš arti? Kokių pastebėjimų jie turi, patyrę mūsų kasdienybę? Be Lietuvoje gyvenančių ir neretai lietuviškai kalbančių užsieniečių, D. Trečiokaitė į laidą kviesis ir užsienin išvykusius lietuvius.

Violeta Melninkienė penktadieniais laidoje „Profesija – pašaukimas“ (taip pat 13 val.). kalbins įvairių profesijų žmones, kuriems jų darbas yra ne tik pareiga ar būtinybė užsidirbti pinigus, tačiau ir malonumas, priemonė išreikšti save. Kuriems profesija yra jų gyvenimo būdas. Klausimus laidos svečiams galės užduoti ir klausytojai, ir tą profesiją pasirinkti ketinantys moksleiviai ar studentai.

Dar viena „Muzikinio pastišo“ naujiena – pusvalandį po vidurdienio prasidedantys trumposios prozos skaitymai. Vos dešimt minučių trunkančioje laidelėje „Tekstai“ klausytojai galės išgirsti aktorių arba pačių autorių skaitomus esė, apsakymus, noveles, laiškus arba prisiminimus.

Be pokyčių „Muzikiniame pastiše“, „Klasikos“ programa siūlo savo klausytojams ir naujų susitikimų naujose laidose. Į „Klasiką“ ateina fortepijono virtuozas Rokas Zubovas. Kiekvieną antradienio popietę muzikas kvies klausytojus į gyvos muzikos valandą ir pažindins su geriausiais Lietuvos atlikėjais. Tiesiogiai iš radijo studijos jūs girdėsite pokalbius su laidos svečiais ir jų atliekamą muziką. Roko Zubovo laida „Susitikimai studijoje“ – antradieniais 15.05 val.

Šį sezoną „Klasika“ plačiau atveria ir auksinę radijo fondų kolekciją. Kiekvieną trečiadienį 15.05 val. turėsime galimybę išgirsti šviesaus atminimo muzikologo Vytauto Venckaus laidas „Koncertas prisiminimas“. Prieš dešimtmetį kurtos ir labai didelio populiarumo sulaukusios laidos primins mums jau išėjusias muzikos asmenybes, kūrinius ir įvykius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją