Ir dabar, priblėsus A.Giržado žvaigždei, eteryje nebe taip dažnai matomas vyras teigia, kad televizijos jis niekada nebuvo palikęs. Nors mokėsi muzikos mokytojo ir net aktoriaus specialybių, prisipažįsta nieko daugiau neišmanantis – tik darbą televizijoje.

Pradėjo nuo pasiuntinuko

„Ne kartą bandžiau palikti televiziją, bet vis grįžtu atgal. Geresnių darbų man tikrai atsirastų, bet kažin ar galėčiau juos dirbti geriau“, – prisipažino daugiau nei dešimtmetį televizijoje besisukiojantis prodiuseris A.Giržadas. Kaip pasakojo vyras, jo veikla šioje neaprėpiamoje sferoje prasidėjo nuo paprasčiausių administratoriaus pareigų, kurios neką tesiskyrė nuo pasiuntinuko darbo.

„Paimk, nunešk, padėk, sustatyk kėdes“, – tokios komandos lydėjo A.Giržado pradžią televizijoje.

Tačiau dabar laidų vedėjas dėl to tik džiaugiasi ir nesistengia nuslėpti šio fakto. Tokia patirtis, pasak jo, išėjo į naudą kopiant į pačią karjeros viršūnę. Vieną dieną šis pasiuntinukas tapo LNK vyriausiuoju prodiuseriu ir net generaliniu direktoriumi.

Ne vienas žiūrovas puikiai prisimena pliktelėjusį švelnaus balso vyriškį, kompromituojančiomis temomis kalbinantį „Šeštadienio pokalbių“ svečius. Kiekvienas rytas nušvisdavo su šio vedėjo „Ryto ratu“.

Diplomas nepravertė

Tačiau visų pamėgtas „eterio veidas“ pastaraisiais metais staiga kažkur dingo. Kaip „Sekundei“ prisipažino pats pradingėlis, jis užėmė svarbią vietą už kadro ir tapo laidų prodiuseriu. Vadovavo „Teleloto“, „Kas laimės milijoną“, „Pagal mamą“, ir kitiems televizijos projektams.

„Dingęs niekur nebuvau, teko padirbėti už kadro. O dabar ir vėl pamažu grįžtu į eterį: vedžiau Eurovizijos šokių konkursą per LTV, pats dalyvavau laidoje „Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas“,– tikino A.Giržadas.

Kas mieliau: vesti laidą ar ją prodiusuoti – pašnekovas negalėjo pasakyti. Tačiau šiais laikais, jo nuomone, laidas vesti lengviau: „Dabar televizijos kompanijos vedėjui nebereikia atlikti tiek darbų, kiek anksčiau. Pašnekovus suranda, medžiagą surenką ir suflerius parengia įvairūs specialistai. O už kadro darbų vis dar labai daug.“

Tačiau A.Giržadas sakosi susitvarkantis su bet kokiomis pareigomis. Patirtis televizijoje leidžia jam viską atlikti profesionaliai.

Žurnalistikos mokslų šiam laidų vedėjui ir prodiuseriui neteko krimsti. Pagal išsilavinimą jis turėjo būti muzikos mokytojas, nes baigė Vilniaus konservatorijos Fortepijono klasę. Be to, A.Giržadas lankė Profsąjungų kultūros rūmų moksleivių liaudies teatrą, jame tuomet tobulinosi tokie aktoriai kaip Saulius Balandis, Gediminas Storpirštis Ingeborga Dapkūnaitė. Tačiau matydami A.Giržado ūgį teatralai nenorėjo jam prognozuoti sėkmingos artisto karjeros.

„Labas vakaras“

Muzikiniai įgūdžiai prodiuseriui pravertė dabar, kai grįžo į televiziją. Po ilgos pertraukos A.Giržadas kartu su dainininke Rosita Čivilyte vėl stojo prieš kameras LTV muzikiniame projekte „Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas“.

Čia pelnęs penktą vietą, vyriškis nuo rugsėjo 3-iosios vėl pasirodys žiūrovams naujoje televizijos laidoje „Labas vakaras“. Šis projektas – žinomos rytinės laidos „Labas rytas“ vakarinis tęsinys.

„Tai informacinė-pramoginė laida. Joje pristatysime dienos aktualijas. Pasikviesime svečių ir prašysime pakomentuoti naujienas. Aš užduosiu pašnekovams kompromituojančių, kartais – ir humoristinių klausimų. Ši laida, mano nuomone, turėtų atrodyti kaip pusvalandžio pašnekesys virtuvėje. Joje netrūks bohemos, vakarėlių ir kitų pikantiškų temų“, – pasakojo vedėjas.

A.Giržadas šioje laidoje kas savaitę vedėjo kėde dalinsis su puikiai žinoma žurnaliste Lavija Šurnaite. Kartu naujoji televizijos pora pasirodyti žada tik per televizijos sezono pristatymą.

Tačiau pašnekovas pagyrų savo kolegei negaili: „Lavija – žavi moteris. Ji sugeba girdėti savo pašnekovą. Tuo įsitikinau stebėdamas „Labo ryto“ laidą: nors vedėja turi pasirengusi penketą klausimų svečiui, jais beveik nesinaudoja – pokalbis palaikomas sekant situaciją.“

Darbas valstybinėje televizijoje

Į klausimą, ar tiek metų praleidęs televizijoje žino, ko reikia mūsų žiūrovui, A.Giržadas tikino, kad to nepasakytų net ir geriausi prodiuseriai: „Žiūrovas – išpaikintas vaikas, kasdien nori ko nors kito ir jį sudominsi tik labai trumpam. Todėl ir televizijoje dirbantys žmonės taip dažnai keičia darbo vietas. Rimtesnių laidų, kurios gyvuoti ilgiau negu sezoną, jau nebėra – pasirodo tiktai koks nors pramoginis projektas ir po kelių mėnesių dingsta. Taigi atsakyti, kaip galima išlaikyti žiūrovų dėmesį, tas pats, kas pasakyti meilės ar laimės receptą.“

Turėjęs progą padirbėti ir komercinėje, ir valstybinėje televizijoje, pašnekovas neneigia: pastaroji, kad ir kokių kilnių auklėjamųjų tikslų turėtų, daug dėmesio niekada nesulauks.

„Mus įpareigoja misija, todėl LTV padaugėjo kultūrinių, mokslinių ir informacinių laidų, bet žiūrovų procentas – menkas ir, galima sakyti, jis vis mažėja“, – apie televiziją, kurioje šiuo metu dirba, kalbėjo žinomas laidų vedėjas.

Norėdamas parodyti komercinės televizijos galimybes, pašnekovas sulygino du vienu metu ėjusius muzikinius projektus: LNK „Žvaigždžių duetai“ ir LTV „Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas“, kuriame ir pats dalyvavo.

„Matėme, kaip komercinė televizija iš savo projekto padarė blizgų saldainį: laidos dalyviai buvo „apšlifuoti“, dainos išgrynintos, scenoje vyko šou – visą tai sukūrė galinga prodiuserių mašina. O pas mus – kaip išeis, taip išeis. Bet čia žiūrovo reikalas – kai kam patinka šviežia daržovė, o kai kam – virta“, – apie projektų kokybę kalbėjo A.Giržadas.