Tačiau, anot darbdavių, šiandien dažnai prašomi tūkstantiniai atlyginimai nėra pagrįsti ir jų nėra iš ko mokėti, rašoma pranešime spaudai. Be to, dažnai lietuvių darbininkų darbo efektyvumas yra mažesnis nei kitų ES dirbančiųjų, todėl nepagrįsti reikalavimai stumia juo į bankrotą.

Jei padėtis nesikeis, prognozuojama, kad ne viena Lietuvos įmonė paprasčiausiai nebeturės iš ko mokėti daugiau, nes krautis pelno tokiais tempais, kiek didėja lėšos darbo užmokesčiui, sugeba ne kiekvienas.

Kita vertus, nemaža dalis darbininkų vis dar palieka Lietuvą ir ieško geresnio uždarbio kitose Europos šalyse. Tarptautinės strateginių rinkos tyrimų įmonės „Euromonitor International“ ekspertai prognozuoja, kad Lietuvoje išsivysčiusių šalių pajamų lygį būtų galima pasiekti tik po dvidešimties metų ir tik su sąlyga, kad lietuvių atlyginimai augs tokiu pačiu tempu kaip dabar, o išsivysčiusių šalių gyventojų pajamos visiškai nedidės.

Todėl laida “Mes europiečiai” organizuoja formą apie tai, ar šiandien Lietuvos darbdaviai ir dirbantieji gali susitarti dėl atlyginimų, socialinių garantijų ir efektyvaus darbo?

Laidoje dalyvauja Lietuvos profesinės sąjungos Solidarumas pirmininkė Aldona Jašinskienė, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidiumo narys Česlovas Daugėla, Laisvosios rinkos instituto ekspertas Žilvinas Šilėnas, Seimo narys Algirdas Sysas, Prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Valdas Sutkus, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas.

Diskusija 5 kanalo laidoje “Mes europiečiai” vyks penktadienį, vasario 23 dieną, 19.20 val. Laidoje savo poziciją gali pareikšti ir žiūrovai balsuodami bei siųsdami trumpąsias žinutes už pasirinktą vieną iš pozicijų. Laidą veda Dainius Radzevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją