Šįkart Nacionalinių vertybių sąraše – 24 asmenybės, kurių politinė, kultūrinė, socialinė veikla paliko ryškiausią įspaudą Lietuvos istorijoje. Kiekvieną dieną LTV klipuose matysime vis kitos istorinės asmenybės pristatymą. Tarp jų – Karalius Mindaugas, Vytautas Didysis, Jonas Jablonskis, Barbora Radvilaitė, Čiurlionis, Maironis, Romas Kalanta ir dar daugelis kitų, kurių dėka mes išlikome ir šiandien esame tokie, kokie esame.

TV klipai apie visas 24 asmenybes bus rodomi 24 dienas iki Kovo 11-osios. Pernai Nacionalinių vertybių sąraše puikavosi tai, kas išsaugota per amžius (kalba ir tarmės, kulinarinis paveldas, papročiai), užpernai – garsinančios Lietuvą pasaulyje mūsų laikų asmenybės.

12.30 val. Lietuvos televizijos programoje – Šv. Mišios iš Vilniaus Arkikatedros Bazilikos.

16.45 val. per LTV – meninio filmo premjera, ekranizacija istorijos, kurią žinoti privalo kiekvienas. Istorinė drama „Anri Diunanas. Truputį raudonos ant kryžiaus” (Henry Dunant: Du rouge sur la croix). Tai istorija apie „Raudonojo kryžiaus“ įkūrėją Henry Dunantą, kurį istorikai vadina žmogumi, pakeitusiu pasaulį.

Filmą praėjusiais metais sukūrė Šveicarija, Prancūzija, Alžyras, Austrija. Rež. Dominique Othenin-Girard. Vaidina: Henry Dunantą vaidina prancūzų aktorius Thomas Jouannet. Taip pat vaidina 1999-aisiais Kanų festivalyje geriausia aktore pripažinta Emilie Dequenne, šveicarė Noemie Kocher, vyresnės kartos prancūzų aktorius Michel‘is Galabru bei dar vienas prancūzas Tomas Novembre, pažįstamas iš Bernard‘o Bertolucci‘o ar Roberto Altmano filmų.

18.45 val. – kita premjera. Dokumentinis filmas „Gedimino keliu. Atgimusios Lietuvos diplomatijos istorija“. Tai filmas apie Lietuvai lemtingus įvykius, prasidėjusius prieš beveik du dešimtmečius. Prisiminimais dalijasi Vytautas Landsbergis, Kazimiera Prunskienė, Algirdas Brazauskas, Valdas Adamkus, kiti prie Lietuvos užsienio politikos vairo stovėję asmenys. Visų jų pasakojimai nufilmuoti keliaujant Gedimino prospektu – nuo Parlamento rūmų iki Vilniaus Arkikatedros. Jų pasakojimuose daugelis pasaulio galingųjų – visai ne tokie, kokius matome „kadre“.

Ką, Lietuvai atgimstant, jie sakė „ne spaudai“ – išgirsime šiame filme. Pamatysime archyvinius kadrus ne tik iš „Panoramos“, bet ir asmeninių politikų archyvų.

Vakarą baigti kviečiame su daina. 19.30 val. – speciali „Gero ūpo!“ laida „Mano žemė Lietuva”. Gražiausios laisvės kovų ir nepriklausomybės dainos skambės Veronikos Povilionienės, Gyčio Paškevičiaus, Violetos Riaubiškytės lūpose. Tėvynei skirtas dainas jau repetuoja ir Stasys Povilaitis, Romas Dambrauskas, „16 Hz“, „Rondo“, „ŽAS“ ir Sadūnai, Ovidijus Vyšniauskas, Mikas Suraučius, Vytautas Šiškauskas, Virgis Stakėnas, Rūta Morozovaitė ir Irena Ašakaitė. Laidos kūrėjai juokauja, kad sąrašas būtų nepilnas be kartas užauginusios „Armonikos“ su Stasiu Liupkevičium.

Su jais varžysis geriausios per šešerius metus „Gero ūpo! “ visoje Lietuvoje atrastos kapelijos ir folkloro ansambliai. Žiūrovų laukia ne tik intriguojančios varžytuvės, vedėjų Loretos Sungailienės bei Stanislovo Kavaliausko dainos, bet ir staigmena – šventinis svečių iš užsienio sveikinimas.

Skambiausios dainos Tėvynei – su „Geru ūpu“ per Lietuvos televiziją. Tiesiogiai Vasario 16-ąją 19.30 val. Pertraukoje – „Panorama“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją