Rugsėjo 14 dieną TV3 televizija pakvies į tiesioginę šių varžybų transliaciją iš Madrido (Ispanija). “Raiteliais” (angl.
rider
) vadinamų motociklininkų kovas televizijos žiūrovams komentuos TV3 sporto žurnalistas Vytaras Radzevičius bei daugkartinis Lietuvos motokroso čempionas ir prizininkas Dinas Pozniakas.

Kovos koridos arenoje

Pirmosios “raitelių” varžybos įvyko prieš 5 metus Valencijoje (Ispanija). Rugsėjį Madride “raiteliai” skraidys “Las Ventas” arenoje, tituluojamoje “bulių kautynių katedra” ir talpinančioje 23 tūkstančius žiūrovų. Pirmosios bulių kautynės čia surengtos dar 1931 m. Kai tik bus paskelbtas nugalėtojas, iš arenos sunkvežimiais bus išvežta 1500 tonų purvo, mat praėjus vos porai dienų po „Red Bull X-Fighters“ varžybų, “Las Ventas” arenoje vėl grumsis toreadorai ir buliai.

Į kovą Madride bus pakviesta 10 „raitelių“. Po dviejų kvalifikacinių etapų trys geriausi „raiteliai“ pateks į finalą. Kiekvieno „raitelio“ pasirodymui skiriama po 2 minutes – demonstruojamų triukų skaičius ir rampų pasirinkimas visiškai priklauso nuo „raitelio“. Po kiekvieno pasirodymo teisėjai pateikia savo įvertinimus, tuomet į antrąjį etapą atrenkami penki „raiteliai“.

Tada 5 kovos dalyviai pradeda savo pasirodymus pagal pirmojo etapo rezultatus, tik atvirkštine tvarka. „Raiteliai“ vėl turi po 120 sekundžių teisėjams ir publikai įtikinti, ir po kiekvieno pasirodymo teisėjai tuoj pat pateikia savo įvertinimus.

Į finalinį etapą patenka tik trys daugiausia taškų surinkę „raiteliai“. Finalistai dar sykį pradeda pasirodymus atvirkštine antrojo etapo rezultatams tvarka. Priešingai negu per pirmuosius du kvalifikacinius etapus, šįsyk „raitelių“ pasirodymams skiriama po 2,5 minutės.

Vertinant svarbus ir žiūrovų balsas

Dešimties „raitelių“ pasirodymus vertina penki teisėjai. Kiekvienas teisėjas atsižvelgia į skirtingus pasirodymo aspektus. Nors “raiteliai” vertinami tuoj po pasirodymo, tačiau rezultatai paskelbiami tik per apdovanojimų ceremoniją.

Vyriausiasis teisėjas vertina triukų sudėtingumą ir techninį įgyvendinimą, kiti kreipia dėmesį į triukų įvairovę ir trasos panaudojimą, „Raitelio“ važiavimo stilių ir atliktą šou. Dar vienas teisėjas žiūri į bendrą pasirodymo sukeltą įspūdį, o paskutinysis arbitras pateikia įvertinimą atsižvelgęs į žiūrovų balsą - jų išreikštą susižavėjimą.

Laisvojo stiliaus motokrosas (angl. Freestyle Motocross) - viena sparčiausiai besivystančių sporto šakų. Beveik kiekvieno renginio metu „raiteliai“pademonstruoja naujų triukų ir naujų gerai pažįstamų šuolių kombinacijų. Šuoliai, kurie pernai būtų buvę laikomi neįmanomais, šiemet sudaro standartinės programos dalį.

Tačiau tai tampa galvos skausmu teisėjams – jie turi akimirksniu atpažinti naujus šuolius ir sugebėti įvertinti jų atlikimą. Dėl to penkių teisėjų žiuri dažniausiai sudaryta iš profesionalių „raitelių“.

Kamikadzių sportas?

Daugkartinis Lietuvos motokroso čempionas ir prizininkas Dinas Pozniakas aiškina, kad “Raitelių” kovos – motokroso sporto atšaka, kurios pagrindas – ore atliekami šuoliai ir jų elementai. Pasak jo, kuo šuolis sudėtingesnis, tuo labiau vertinamas, todėl pasitaiko, kad “raiteliai” eksperimentuoja varžybų metu, pirmąkart atlikdami naujus triukus.

Pasaulio ir Europos čempionatuose dalyvavęs sportininkas sako, kad šis sportas maždaug prieš dešimtmetį pradėtas kultivuoti JAV, tačiau Lietuvoje dar visai nujas. Nėra ir juo užsiimančių lietuvių sportininkų, tačiau, pasak D. Pozniako, Lietuvoje jo atmaina galima laikyti motokroso varžybų metu vykstančius gražiausio šuolio konkursus.

“Kas nėra matę gyvai, pagalvotų, kad sportininkai kamikadzės, tačiau tai tik iš atrodo baisokai – sportininkai ilgai treniruojasi, paskui varžydamiesi atrodo lyg gimnastai”, - užklaustas apie “Raitelių” patiriamus pavojus, DELFI sakė varžybas komentuosiantis D. Pozniakas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją