T. Turner agentas nenurodė atlikėjos mirties priežasties, tačiau pasakė, kad ji mirė nuo „ilgos ligos“, informuoja dailymail.co.uk.

Dainininkė, kurios karjera tęsėsi penkis dešimtmečius, turėjo rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip padidėjęs kraujo spaudimas, sukėlęs insultą, inkstų nepakankamumas, žarnyno vėžys ir potrauminio streso sutrikimas.

Inkstų liga

T. Turner kraujospūdis buvo gerokai padidėjęs dar 1978-aisiais ir nebuvo gydomas metų metus. Galiausiai hipertenzija sukėlė gyvybei pavojingą inkstų ligą, kuri yra viena iš dažniausių mirties priežasčių Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

1985 m. T. Turner buvo skirtas gydymas, tačiau garsioji moteris sau įsikalbėjo, kad vaistai tik blogina jos sveikatą, ir nustojo juos vartoti, nusprendusi gydytis homeopatiniais preparatais.

Sveikatos patikros metu dainininkė nekantravo sužinoti natūralesnių vaistų veiksmingumą, tačiau buvo priversta pripažinti: „Gyvenime nedaug kartų taip smarkiai klydau. Nežinojau, kad nevaldoma hipertenzija pablogins mano inkstų ligą ir kad pribaigsiu savo inkstus, nusprendusi nekontroliuoti padidėjusio kraujospūdžio.“

Žvaigždė pridūrė, jog jos inkstai, kurie 2016 m. funkcionavo mažiau nei 30 proc. pajėgumu, tapo jos neigimo, kad jai reikia vaistų, „aukomis“. Anot T. Turner, „sukėliau didelį pavojų savo gyvybei, atsisakiusi pripažinti tikrovę, kad visą likusį gyvenimą kasdien turėsiu gerti vaistus“.

Inkstų nepakankamumas – paskutinė inkstų ligos stadija, ir, jeigu nėra tinkamo donoro, pacientų laukia hemodializė. Hemodializė buvo atliekama ir T. Turner, o 2017 m. jai buvo sėkmingai persodintas inkstas, tačiau mūšis dar nebuvo laimėtas.

Po operacijos ji sakė, kad tebejaučia ilgalaikį šalutinį poveikį, įskaitant „svaigulį, užmaršumą, nerimą ir retkarčiais pasireiškiantį smarkų viduriavimą“.

2017 m. išleistuose memuaruose „Tina Turner: My Love Story“ ji rašė: „Žinau, kad mano medicininis nuotykis dar toli gražu nesibaigė. Visada laukia dar vienas tyrimas, dar vienas vizitas pas gydytoją ar dar viena biopsija.“

„Mes abu dar gyvi, artimesni nei galėjome įsivaizduoti, ir šis faktas yra pagrindas švęsti“, – pridūrė garsenybė.

Insultas

T. Turner patyrė insultą 2013 m. spalį, praėjus trims mėnesiams nuo antrosios santuokos (ištekėjo už Erwino Bacho).

Savo memuaruose ji rašė: „Pabudau staiga, apimta panikos. Atrodė, kad į galvą ir dešinę koją trenkė žaibas, o burnoje buvo keistas jausmas, buvo nelengva pašaukti Erwiną. Įtariau, kad vyksta kažkas negero, bet situacija buvo blogesnė nei įsivaizdavau – mane ištiko insultas.“

Išgyvenusi insultą, T. Turner 10 dienų praleido ligoninės lovoje ir turėjo iš naujo išmokti vaikščioti, o kelias į pasveikimą buvo nelengvas.

„Turėjau puikias kojas ir plieninius raumenis, sutvirtėjusius nuo šokių, tačiau nebuvo jėgų pasikelti. Persigandusi prisitraukiau prie sofos, galvodama, jog negaliu įsivaizduoti T. Turner paralyžiuotos“, – nemaloniais prisiminimais dalijosi ji.

Amžius, aukštas kraujo spaudimas, rūkymas, nutukimas, sėdimas gyvenimo būdas ir diabetas yra insulto riziką didinantys veiksniai.

Insultas ištinka sutrikus smegenų kraujotakai – pažeidžiamos arba žūva tam tikros smegenų dalys. Pažeidimai gali baigtis ilgalaike negalia ir paveikti gebėjimą mąstyti bei savijautą.

Žarnyno vėžys

T. Turner žarnyno vėžys buvo diagnozuotas 2016 m., praėjus trejiems metams nuo insulto.

Žarnyno vėžys, arba plonosios žarnos vėžys, yra labai retas. Amerikoje jis nustatomas tik 1 proc. vėžiu sergančių žmonių.

Žarnyno vėžys pažeidžia skrandį ir gaubtinę žarną jungiančios plonosios žarnos sienelę. Plonoji žarna atlieka keletą funkcijų: joje virškinamas maistas ir įsisavinamos maistingosios medžiagos, gaminami virškinimą gerinantys hormonai, taip pat plonoji žarna yra svarbi imuninės sistemos dalis.

Piktybinis auglys sutrikdo visas minėtąsias funkcijas. Tiksli žarnyno vėžio atsiradimo priežastis yra neaiški, bet paprastai liga prasideda tada, kai pasikeičia (mutuoja) sveikų plonosios žarnos ląstelių deoksiribonukleorūgščiai (DNR).

Ląstelių DNR užkoduoti nurodymai, kaip joms funkcionuoti. Pasikeitus DNR, ląstelės tampa vėžinėmis ir pradeda nesustodamos dalytis ir daugintis. Tokių ląstelių sankaupa suformuoja auglį.

Plonojoje žarnoje atsiradę augliai gali paveikti virškinimą ir sustabdyti maisto judėjimą. Augliui augant, gali pasireikšti skausmas pilvo srityje. Esant visiškai užblokuotam maisto srautui, gali prasidėti nepakeliamas skausmas, pykinimas ir vėmimas. Žarnyno vėžys gydomas chemoterapija, bet gali prireikti ir operacijos.

T. Turner auglys buvo pašalintas chirurginiu būdu, tačiau dėl operacijos teko atidėti inkstų persodinimo procedūrą.

Potrauminio streso sutrikimas

Prieš išsiskirdama 1978-aisiais, T. Turner 14 metų kentė savo buvusio sutuoktinio Ike Turnerio smurtą. Anot jos, vyras jai sulaužė nosį ir žandikaulį, taip pat ne kartą buvo sumušti paakiai.

„Bandydama susidoroti su jo beprotybe, stengiuosi neišprotėti pati“, – sakė ji.

Galiausiai situacija taip pablogėjo, kad T. Turner bandė nusižudyti.

Savo memuaruose dainininkė nurodė, jog savo gydytojui pasiskundė miego sutrikimais, kad išrašytų vaistų, o paskui iš karto išgėrė visas 50 tablečių, norėdama atimti sau gyvybę.

2021 m. pasirodžiusiame dokumentiniame filme „TINA“, garsioji moteris sakė: „Tai nebuvo geras gyvenimas. Geri dalykai neatsvėrė blogų. Gyvenau su smurtautoju, kitais žodžiais to nepavadinsi. Tai tikrovė. Tiesa. Reikia su tuo susitaikyti.“

Potrauminio streso sutrikimas gali ne vieną mėnesį ar net metus kamuoti tuos, kurie patyrė ar matė traumuojantį įvykį.

Apie šį sutrikimą buvo pradėta plačiai kalbėti XX a. aštuntajame dešimtmetyje, kai į JAV sugrįžo Vietnamo karo veteranai. Potrauminio streso sutrikimas – modernus termino „psichinė trauma“ (angl. „shell shock“), atsiradusio Pirmojo pasaulinio karo metu, variantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)