Kiek galima uždirbti pas karališkąją šeimą?

Kaip ir visose darbovietėse, atlyginimas priklauso nuo užimamų pareigų. Daugiausia uždirba vyresnysis rūmų projektų vadovas (jam mokama 55–60 tūkst. svarų priklausomai nuo patirties), jis dirba Bakingamo rūmuose.

Mažiausią algą gauna sandėlio valdytojas – 10,9 svaro už valandą plius pietūs bei kitos naudos. Kalbant apie pozicijas, kai tenka tiesiogiai bendrauti su karališkąja šeima, verta paminėti vyresnįjį palydovą, kuris ir gyvena rūmuose, ir per metus, priklausomai nuo patirties, uždirba apie 23 tūkst. 750 svarų. Beje, Velso princas ir princesė šiuo metu kaip tik ieško socialinių tinklų vadovo (tik neskelbiama, kiek pasirengę tokiam specialistui mokėti).

Itin griežtas saugumo procesas

Visi, norintieji įsidarbinti britų karališkoje šeimoje, turi sėkmingai įveikti saugumo patikrą. Kaip nurodoma Velso princo puslapyje internete, „Visi, dirbantys karališkajai šeimai, privalo pereiti saugumo patikrą. Pirminiame kandidatavimo procese kandidatų duomenų netikriname, bet, jeigu bus pasiūlytas darbas, teks pateikti papildomos informacijos, atsakyti į saugumo patikrinimo klausimyno klausimus. Nėra dėl ko nerimauti. Susisieksime su buvusiais jūsų darbdaviais ar nurodytais asmenimis, galinčiais pateikti rekomendacijų. Taip pat bus pasidomėta jūsų aplinka“.
Visas saugumo patikrinimo procesas gali užtrukti 4-6 savaites, taigi skiriasi nuo paprasto įdarbinimo.

Karališkoji šeima negarsėja dosniais atlyginimais

Dar 2022 metais „Insider“ analizavo karališkosios šeimos puslapyje internete skelbiamų darbo pasiūlymų detales. Analizuoti 2015–2021 metų darbo pasiūlymai. Iš jų net dešimt siūlė algas, prasidedančias žemiau pragyvenimo ekspertų rekomendacijų. Dar 274 pozicijoje mokamas vos keliais svarais už šią ribą didesnis atlyginimas.

Svarbu: britų karališkoji šeima tokia analize patenkinta nebuvo, ir „Insider“ gavo pareiškimą, kuriame teigiama: „Labai apmaudu, kai daromos išvados, remiantis tik pasenusia informacija, tiesos neatitinkančiais duomenimis ir beverčiais teiginiais. Jos juodina gerą karališkosios šeimos vardą“.

Kiek mokama pačiai karališkajai šeimai?

Pirmiausia svarbu pabrėžti, kad tų dirbančių karališkosios šeimos narių ne tiek ir daug. Dabar, kai princas Harry ir Meghan Markle užsiima savo reikalais Kalifornijoje, tokių teliko keletas: karalius Karolis III, karalienė Camilla, princas Williamas, Kate Middleton, princas Edwardas, Sophie Wessex ir princesė Anne.

Ką jie dirba?

Atlieka karališkąsias pareigas, dalyvauja įvairiuose renginiuose, globoja labdaros fondus ir organizacijas, o, trumpiau tariant, tiesiog dirba britų monarchijos veidais. Iš esmės juos būtų galima vadinti nuomonės formuotojais, finansuojamais iš šalies mokesčių mokėtojų kišenės.

Taigi, kiek jie uždirba, smalsaujate jūs?

Karališkosios šeimos nariams mokama per suvereno dotacijos schemą.

Pirmiausia, jeigu norite sužinoti, kaip karališkosios šeimos nariai gauna algą iš šalies mokesčių mokėtojų kišenės, reikia aptarti vadinamąjį Karūnos turtą. Tai juridinis asmuo, kuriam priklauso visos karališkosios žemės ir valdos.

Visas tas turtas techniškai priklauso valdančiam monarchui tol, kol trunka jo valdymas. „Forbes“ duomenimis, fiskaliniais metais, pasibaigusiais 2020 metų kovo 31 dieną, Karūnos turtas uždirbo 475 mln. dolerių pelno. Didžioji dalis šių pajamų (75 proc.) atiteko Jungtinės Karalystės biudžetui, o karališkoji šeima gavo tik 25 proc. tos sumos. Tai ir yra suvereno dotacija.

Padengiamos karališkosios šeimos išlaidos

Suvereno dotacija skirta oficialiosioms šeimos išlaidoms padengti (tik pagalvokite: personalo išlaikymas, kelionės ir visi tiek karališkieji renginiai). Iš esmės tie pinigai padengia jų kaip dirbančių karališkosios šeimos narių kasdieninį gyvenimą, o likę pinigai asmeninėms išlaidoms atkeliauja iš privačių fondų ir turto, įgyto vien dėl to, kad esi iš karališkosios šeimos.

„Forbes“ skelbia, kad 2020 metų suvereno dotaciją tuomet dar kronprincu buvęs Karolis III padalino taip: 7,3 mln. dolerių atiteko jo 132 asmeninio personalo nariams, 6,75 mln. atiteko mokesčiams, 4,4 mln. dolerių paaukota labdarai, o dar 7,8 mln. dolerių – jo sūnums (tuo metu princas Harry dar buvo dirbantis karališkosios šeimos narys).

Taigi, kiek mokesčių mokėtojams kainuoja karališkoji šeima?

Už karališkosios šeimos piniginę atsakingas seras Alanas Reidas 2017 metais sakė: „2016-17 metais Suvereno dotacija vienam Jungtinės Karalystės gyventojus atsiėjo 65 pensus — tiek kainuoja pašto ženklas. Turint omenyje, kiek daug britų karališkoji šeima daro atstovaudama savo šaliai, tai tikrai nėra daug“.

Žinoma, bet nepasitenkinimo tuo, kaip leidžiami Suvereno dotacijos pinigai, būta ir ne kartą. Pavyzdžiui, princas Albertas (dar tada, kai buvo dirbantis karališkosios šeimos atstovas), išleido 16 tūkst. svarų privačiam lėktuvui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)