Savo pareiškimą A. Pugačiova parašė sekmadienį, praėjus dviem dienoms po to, kai Rusijos teisingumo ministerija jos sutuoktinį, humoristą Maksimą Galkiną, pripažino „užsienio agentu“.

Dainininkė paprašė ministerijos į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukti ir ją bei pareiškė, kad solidarizuojasi su vyru, „savo Tėvynei linkinčiu nušvitimo, taikaus gyvenimo, žodžio laisvės ir mūsų vyrų žūčių dėl iliuzinių tikslų, dėl kurių Rusija tampa atstumtąja, pabaigos“.

Tai pirmasis viešas dainininkės pasisakymas apie Rusijos karą su Ukraina. M. Galkinas griežtą kritiką šiuo klausimu išsakė jau ne kartą, pavyzdžiui, komentuodamas Rusijos karių nusikaltimus Bučoje ir raketinę ataką Odesoje.

Garsioji žinutė „Instagram“ paskyroje tapo tyrimo dėl Rusijos Federacijos armijos įžeidimo pagrindu – apie tai skelbia Rusijos žiniasklaida.

Į teisėsaugos organus, kiek kol kas žinoma, kreipėsi viena pamaskvio gyventoja, pamačiusi A. Pugačiovos žinutę socialiniame tinkle. Ji nutarė, kad dainininkės elgesys gal ir neatitinka užsienio agento apibrėžties, tačiau akivaizdžiai įžeidžia „antrą galingiausią pasaulio armiją“.

„Sąmoningoji“ pilietė pareikalavo, kad valdžios organai patikrintų, ar Ala Borisovna neužsiima įstatymais draudžiama veikla, gaudama paramą iš užsienio. Policija dabar ketina išanalizuoti A. Pugačiovos kreipimąsi ir nustatyti, ar jis nediskredituoja šalies armijos.

Kremlius A. Pugačiovos pareiškimą komentuoti atsisakė.

„Neketinu komentuoti šios temos“, – pirmadienį pareiškė Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Apie M. Galkiną jis jau kalbėjo rugsėjo pradžioje, esą, pastarasis garsėja „labai nevykusiais pasisakymais, mums su juo akivaizdžiai ne pakeliui“.

Kodėl Pugačiova tokia ypatinga?

Žurnalistas Jurijus Saprykinas: „Sovietinio pasaulio pabaigoje buvo du žmones, kurie dainavo apie tą, ką jautė visi, bet dar nemokėjo išsakyti žodžiais: Pugačiova ir Vysockis. Iki jos estradoje ir televizoriuje viešpatavo tokie butaforiniai artistai, bet ji tą šabloną sutrypė. Išėjo į sceną kaip gyvas ir laisvas žmogus, o ne sovietinis pajacas.

Ji niekada nebijojo atrodyti juokinga, silpna, nusivylusi, ji dainavo apie tai, kaip norisi tos laimės ir kaip baisu likti vienai, jis suteikė vilties, kad viską galima atlaikyti. Ji tapo tokiu kolektyviniu moterišku visos šalies balsu, už visus sudainavo, už visus viską pasakė.

Tai, ką mes matėme paskutinius 25 metus, tai, galima sakyti, buvo „jos užsitarnautas poilsis“, pelnytas buvimas ant laurų. Panašu, kad, nepaisant to, ji liko tokia pat tikra ir atvira.

Milijonas raudonų rožių prieš blogo jėgas

Pugačiovos žodžiai sukėlė didelį atgarsį visuomenėje. Jos įrašas patiko daugiau nei 700 tūkst. žmonių, sulaukė daugiau nei 91 tūkst. komentarų. Dauguma tų komentarų palankūs, dainininkei žmonės rašo „Bravo, Ala“ ir vadina „garbinga moterimi“.

Iš garsių žmonių palankių komentarų po jos įrašu paliko tik žurnalistė Knesija Sobčiak ir Irina Šichman, taip pat televizijos laidų vedėja Julija Vysockaja.

Socialiniuose tinkluose įrašas sulaukė itin didelio dėmesio, gerbėjai pradėjo dalintis mėgstamiausiomis estrados žvaigždės dainomis.

Režisierius Kantemiras Balagovas A. Pugačiovą pavadino „uola“ ir pareiškė, kad ji – įrodymas, kad Rusijos ateitis yra moterų rankose. Opozicijos politikas Levas Šlosbergas audringą reakciją į įrašą susiejo su žmonių nuovargiu nuo politikos, kurią vykdo Rusijos valdžia.

Žmogaus teisių gynimo grupės „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas A. Pugačiovos pasisakyme įžvelgia kovą už žodžio laisvę, prieš represijas ir karą. „Milijonas raudonų rožių prieš blogio jėgas“, – parašė jis, primindamas vieną iš garsiausių dainininkės dainų.

Kalbant apie užsienio muzikantus, A. Pugačiovai palaikymą išreiškė bitų grupė „Pet Shop Boys“: „Žavimės legendinės Rusijos superžvaigždės Alos Pugačiovos drąsa ir sąžine, kuri nepabūgo pasmerkti Putino karo su Ukraina, pareiškusi, kad tas karas pavertė Rusiją „atstumtąja“.

„Dekabristo žmonos parodija“

A.Pugačiovos įrašu, kaip ir buvo galima tikėtis, pasipiktino karą palaikantys Rusijos politikai. Pavyzdžiui, Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus ir partijos „Teisingoji Rusija“ lyderis Sergejus Mironovas.

„Man labai gaila, kad Pugačiova, buvusi viena populiariausių šalies atlikėjų, taip smarkiai prarado ryšį su realybe ir dabar solidarizuojasi su tais, kurie šiandien Rusijai linko blogo. Dabar jai vieta istoriniame SSRS laikų muziejuje“, – savo „Telegram“ kanale parašė P. Tolstojus.

„Pugačiova pademonstravo dekabristo žmonos parodiją. Tai apgailėtinas farsas! Lengvai uždirbamų honorarų išlepintas Galkinas toli gražu neprilygsta Trubeckojui ar Volkonskiui, nes pripažinimas užsienio agentu labai toli nuo katorgos“, – pridūrė S. Mironovas.

Aktorę Mariją Šukšiną labiausiai sukrėtė A. Pugačiovos žodžiai, skirti Rusijos kariams Ukrainoje, kurie, anot dainininkės „žūsta dėl iliuzinių tikslų, dėl kurių Rusija tampa atstumtąja, ir kurie blogina mūsų žmonių gyvenimą“.

„Kodėl Pugačiova nusprendė, kad mūsų kariai, ginantys rusus Donbase ir savo šalį, kvailesni nei ji, ir nesupranta, dėl ko lieja kraują? Būtent jie aukojasi dėl Tėvynės, dėl jos klestėjimo ir laisvės. Jokių iliuzinių tikslų ten nėra. O ji sėdi sau šiltai ir nieko nesupranta. Manau, kad mūsų kariams jos gailesčio nereikia. Jie už ją moraline ir dvasine prasme žymiai pranašesni“, – pareiškė aktorė.

Kaip Pugačiovos žodžius vertina valstybinė Rusijos žiniasklaida?

Kai kurios Rusijos valdžiai prielankios žiniasklaidos priemonės nusprendė nepastebėti A. Pugačiovos pasisakymo prieš karą Ukrainoje, kuris buvo antroje jos įrašo dalyje. Į tai dėmesį atkreipė „Agentsvo“.

Savo naujienoje apie A. Pugačiovą jie pranešė, kad dainininkė paprašė teisingumo ministerijos pripažinti ją užsienio agente, tačiau apie „dėl iliuzinių tikslų žūstančių karių“ dalį paminėti, esą, pamiršo.

Anot „Agentsvo“, taip pasielgė TASS, „RIA Novosti“, „Komsomolskaja Pravda“, „Izvestia“, „Rossijskaja gazeta“, taip pat NTV, REN TV, Lenta.ru. TVC, „Fontanka“, „Rosbalt“, „Govorit Moskva“, Gazeta.ru ir RT.

Sekmadienio vakarinės programos A. Pugačiovos pasisakymo iš viso nusprendė neminėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)