Žmonėms tenka laukti daugiau kaip 12 valandų eilėje, ne kartą dėl didžiulių žmonių srautų lankymas buvo stabdomas. Nors ypatingiems svečiams suteikiama galimybė patekti prie karsto nelaukiant eilėje, pavyzdžiui, futbolo legenda Davidas Beckhamas savo noru stovėjo ilgiausioje eilėje drauge su paprastais žmonėmis 12 valandų, kad galėtų atiduoti pagarbą anapilin iškeliavusiai šalies valdovei.

Eilės čia kilometrinės, jos driekiasi palei Temzės upę, laukiantiems žmonėms pareigūnai dalija vandenį bei užkandžius.

Šalia gatvės, kuria pirmadienį laidotuvių ceremonijos metu bus vežamas karstas su karalienės Elžbietos II palaikais, žmonės jau pasistatę palapines – ten ir valgo, ir miega.

Tvarka – nepriekaištinga, nors srautas milžiniškas, aplink pilna policijos pareigūnų, kurie prireikus sudrausmina.

Šias akimirkas užfiksavo ir „Delfi“, jas galite matyti nuotraukų galerijoje bei vaizdo įraše, esančiame straipsnio viršuje.

„Delfi“ rubrikos „Veidai“ redaktorė Gintarė Urnikaitė išskirtiniame interviu kalbėjo su Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje Eitvydu Bajarūnu. Jis tikino, kad Jungtinės Karalystės valdymo stilius neišvengiamai keisis.

Karalienė Elžbieta II turėjo vieną valdymo stilių, Karolis III turės kitą. Elžbieta II turėjo ryšį su nueinančia imperija, karalius Karolis III jau valdys nusistovėjusią, modernią valstybę, – kalbėjo ambasadorius. – Karalienės Elžbietos II mirtį siejame su epochos pabaiga, bet ką atneš nauja epocha, dar deja nežinome.“

Į Londono gatves išėjusi ir įvykių centre atsidūrusi „Delfi“ komanda pastebėjo, kad britai gedi kiek kitaip, nei būtų galima įsivaizduoti. Su tuo sutiko ir pašnekovas.

„Man labiau ryškesnis ne gedėjimo, o padėkos momentas. Žmogus išėjo, mirė, be abejonės yra išreiškiama užuojauta šeimai, pačiai britų tautai. Bet iš tiesų ore tvyro padėka. Padėka moteriai, kuri pasiėmė tą naštą. <...> Buvo daug lūžių, politinių peripetijų, o karalienė nešė tą naštą“, – tikino E. Bajarūnas.

Jis taip pat paminėjo, kad Elžbieta II buvo ta, kuri savo pareigas ėjo iki pat paskutinio atodūsio, o nuotrauka, padaryta likus vos dviem dienom iki jos mirties, įeis į istoriją ir bus spausdinama vadovėliuose.

Išskirtinį „Delfi“ interviu su Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Didžiojoje Britanijoje ambasadoriumi Eitvydu Bajarūnu žiūrėkite vaizdo įraše.



Tuo tarpu ambasadoriaus pavaduotoja Lina Zigmantaitė tikino aplankiusi karalienės Elžbietos II karstą ir su „Delfi“ sutiko pasidalinti neįkainojama patirtimi.

„Labai įspūdinga patirtis. Pati atmosfera ten iš vienos pusės labai iškilminga, iš kitos – labai jaudinanti. Tvyro gedulas ir rimtis. Karalienės karstas laikomas ant platformos, jį iš visų pusių saugo kariai. Pro karalienės karstą lėtai juda didžiulis srautas žmonių. Matosi, kad ta galimybė atsisveikinti su karaliene labai reikšminga. Vestminsterio salėje – labai tylu, tik kartais pasigirsta žmonių raudos, – pasakojo L. Zigmantaitė. – Pavadinčiau tai sakralia tyla.“

Pasiteiravus, kuo skiriasi Londonas iki gedulo ir tai, ką matome dabar, moteris pasidalino savo įžvalgomis – nors miestas didelis ir gyvenimas čia toliau vyksta, vis tik pirmosios gedulo dienos buvo visiškai kitokios, nei įprasta.

„Labiausiai šis įvykis pasijuto pačią pirmą dieną, kai buvo paskelbta, kad karalienė mirė, – kalbėjo ambasadoriaus pavaduotoja. – Buvo visuotinis šokas ir pasimetimas. Tai labai jautėsi pirmą vakarą, net vaikštant gatvėmis. Visi barai nutilo. Žmones sukaustė rimtis, apmąstymai, kas dabar bus, kas toliau.“

Visą išskirtinį interviu su Lina Zigmantaite galite pamatyti vaizdo įraše.


Tuo tarpu šeštadienį Delfi komandai pavyko užfiksuoti ne tik šalia Bakingamo rūmų susirinkusią milžinišką minią, bet ir išskirtinį įvykį, kaip į rūmų kiemą įvažiuoja ir išvažiuoja naujasis Jungtinės Karalystės karalius Karolis III.

Situacija nutiko netikėtai, o pasirodęs karalius prasivėrė langą ir pamojavo visai miniai, gausiai susirinkusiai prie Bakingamo rūmų. Kaip tikino Delfi komanda, mašina, kurioje sėdėjo Karolis III, įvažiavo į rūmų kiemą, ten pabuvo pusvalandį ir vėl išvažiavo.

Spėjama, kad Karolis III išvyko prie Vestminsterio salės, kur pašarvota karalienė Elžbieta II. Kaip neseniai pranešė „Sky News“, apie vidurdienį nuvykęs į minėtą vietą karalius išlipo iš automobilio ir drauge su princu Williamu spaudė rankas ir šnekučiavosi su stovinčiais eilėje pamatyti karalienės karstą. Daugelis šių žmonių eilėje laukė visą naktį.

Delfi komanda taip pat užfiksavo, kaip į netikėtai prie Bakingamo rūmų pasirodžiusį karalių reagavo žmonės – tuo metu visi esantys šalia rūmų ėmė ploti, Karolį III sutiko džiaugsmingai ir su šypsenomis veiduose. Pasak Londone šiuo metu esančios „Delfi“ rubrikos „Veidai“ redaktorės Gintarės Urnikaitės, buvo galima pastebėti ir nei kiek nedvejoti, kad naująjį karalių britai išties myli ir juo didžiuojasi.

Nuotraukose ir vaizdo įraše matyti, kad susirinkusių žmonių kiekis – sunkiai suvokiamas. Dešimtys tūkstančių žmonių juda link Bakingamo rūmų, britai ir Londono svečiai čia neša gėles, atvirukus su palinkėjimais, vaikų piešinius.

Jūroje žmonių – ne tik suausieji, atvykę atiduoti paskutinę pagarbą karalienei Elžbietai II ir pasveikinti naująjį karalių Karolį III. Čia galima išvysti ir vaikus, kūdikius, gulinčius vežimėlyje, šeimas, taip pat turistus iš kitų šalių.

Delfi komanda pastebėjo, kad prie Bakingamo rūmų įsikūręs ir televizijų miestelis – antenos iškeltos net ant kranų, siekiant užtikrinti geresnį ryšį, kuris paprastam lankytojui čia beveik neprieinamas. Kiekviena žiniasklaidos priemonė turi atskirą palapinę ir dirba tiesiai iš ten, kur gyveno karalienė Elžbieta II.

Akimirkos – nuotraukų galerijoje.

Pirmadienio vakarą per privačias pamaldas ir laidotuvių ceremoniją Elžbietos II karstas amžiams bus paguldytas šalia jos velionio vyro karsto Karaliaus Jurgio VI memorialinėje koplyčioje.

Toje pačioje koplyčioje, tik kiek kituose požemiuose palaidotas ir prieš metus miręs karalienės vyras Filipas, kurio palaikai po Elžbietos II mirties bus perkelti šalia jos karsto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją