Karstui su karalienės palaikais pasiekus Londoną, buvo paskelbtos išsamios taisyklės ir nuostatai, kurių privalo laikytis visi susirinkusieji.

Uždaras Elžbietos II karstas iš Bakingamo rūmų po 16 val. iškeliavo į Vestminsterio salę, kurioje valstybiniu lygmeniu viešam lankymui bus pašarvotas keturias dienas iki laidotuvių, kurios įvyks pirmadienį.

Britanijos vyriausybė dar iki procesijos sakė, kad palei Temzės upę gali nusidriekti ilgesnės nei 7 km ilgio žmonių eilės.

Smalsuoliai galėjo stebėti procesiją Londono centre – pro Karalienės sodą, Malo gatvę, Raitosios gvardijos rūmus ir arką, Vaitholo gatvę, Parlamento gatve, Parlamento aikštę ir Naująjį Rūmų kiemą.

Karstas papuoštas imperatoriškąja valstybine karūna ir gabenamas Karališkosios arklių artilerijos vežimu. Karolis III ir kiti karališkosios šeimos nariai ėjo iš paskos, o ši procesija truko 40 minučių.

Vestminsterio salėje sunkus ąžuolinis, viduje švinu padengtas karstas su velionės monarchės palaikais padėtas ant pakeltos platformos, kurios kiekvieną kampą visą parą saugos Karališkųjų rūmų sargyba.

Prieš atveriant duris visuomenei Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby laikė trumpas pamaldas, kuriose dalyvavo naujasis valdovas ir kiti karališkosios šeimos nariai.

Gyventojai galės atiduoti pagarbą velionei nuo 19 val. Vestminsterio salėje bus galima lankytis visą parą iki rugsėjo 19 d., pirmadienio, 6.30 val.

Įspėjama, kad viešasis transportas gali vėluoti, susidaryti spūstys, o eilėje gali tekti išstovėti ilgas valandas, galbūt net per naktį ir be galimybės atsisėsti.

Negana to, kiekvienam atėjusiajam privalu laikytis numatytos tvarkos.

Pavyzdžiui, kiekvienam lankytojui su savimi galima turėti tik vieną nedidelį krepšį ar rankinę su paprastu atidarymu arba užtrauktuku.

Kiekvienas, kuris norės atsinešti didesnį krepšį, turės jį palikti specialioje vietoje, tačiau organizatoriai atsakomybės už asmeninių daiktų saugumą nesuteikia.

Vietų, kuriose būtų galima nusipirkti atsigerti ar pavalgyti, skaičius yra ribotas, todėl žmonės raginama maistu ir gėrimais pasirūpinti patiems. Tačiau juos reikia suvartoti arba išmesti prieš įeinant į rūmus.

Atsižvelgiant į ilgą laiką, kurį teks praleisti eilėse, patartina turėti nešiojamą mobiliojo telefono įkroviklį.

Į teritoriją neleidžiama įsinešti gėrimų buteliukų, nebent jie yra skaidrūs.

Gėlės ir kiti pagarbos daiktai, įskaitant žvakes, minkštus žaislus ir nuotraukas, taip pat draudžiami.

Tiesa, gėles galima nunešti į tam skirtą Green Park teritoriją.

Aštrūs daiktai, dažų purškikliai, pakabinamos spynos, grandinės, laipiojimo reikmenys ir kiti pavojingi daiktai yra draudžiami.

Taip pat neleidžiami plakatai, vėliavėlės ir bet kokie reklaminiai ar rinkodaros pranešimai.

Visa stovyklavimo įranga, pavyzdžiui, miegmaišiai, antklodės ar sulankstomos kėdės – taip pat negalimos. Įskaitant ir sulankstomus vežimėlius. Taip pat negalite atsinešti palapinių, pavėsinių ar kūrenti laužus.

Žmonės perspėjami gerbti šio įvykio orumą, laikytis rimties ir tylos Vestminsterio salėje.

Asocialus elgesys, įskaitant šokinėjimą eilėse, nesaikingą alkoholio vartojimą ar girtumą, nebus toleruojamas. Tokiu elgesiu žmonės rizikuoja būti pašalinti iš eilės.

Žmonės įspėjami nefilmuoti, nefotografuoti ir nesinaudoti mobiliaisiais telefonais saugumo paieškos zonoje ar jau esant salėje.

Apyrankės bus skiriamos eilės pabaigoje, o pasilikti teritorijoje gali tik turintieji apyrankes, todėl žmonės negalės stoti į eilę kitų vardu ar to prašyti kitų.

Delfi primena, kad karalienės laidotuvės įvyks pirmadienį. Karstas procesijos metu bus nugabentas į Vestminsterio abatiją, kurioje vyks valstybinės laidotuvės.

Jungtinėje Karalystėje bus paskelbta nedarbo diena.

Dalyvaus karališkosios šeimos nariai, aukšto rango vietiniai politikai ir valstybių vadovai iš viso pasaulio, taip pat karalienės globotų labdaros organizacijų atstovai.

Po pamaldų procesija su karstu pajudės į Velingtono arką, o po to – į Vindzoro pilį.

Katafalkas karstą nugabens Ilgąja alėja į Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčią, kurioje vyks laidotuvių pamaldos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją