Tuo tarpu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai socialiniuose tinkluose paviešino daugeliui negirdėtus faktus apie daugiau nei 70 metų Jungtinę Karalystę valdžiusią monarchę. Pagal Valdovų rūmų pateiktus faktus, Elžbieta II turėjo pakankamai artimus ryšius su Lietuva.

„Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II (1926–2022) turėjo sąsajų su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste, tarp jos protėvių būta lietuviškosios Gediminaičių dinastijos atstovų. Taigi, karalienė Elžbieta II turėjo ir lietuviško kraujo.

Karalienė Elžbieta II yra Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino dvidešimtos kartos palikuonė, arba Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Kazimiero Jogailaičio (1427–1492), kurio duktė Sofija nutekėjo į Brandenburgą ir įsiliejo į Hohencolernų (Hohenzollern) dinastiją, septynioliktos kartos palikuonė. Brandenburgo kunigaikščiai Hohencolernai vėliau valdė Prūsiją. Pirmasis Prūsijos kunigaikštis Albrechtas Hohencolernas, be kita ko, buvo tikras Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) pusbrolis, dažnai lankęsis Vilniaus rezidencijoje.

Anot Lietuvoje gyvenančio britų istoriko Stiveno Rovelo (Stephen Rowell), Hohencolernų dinastija moteriška linija yra artimai susijusi su Stiuartų-Hanoverių (Stewarts-Hanover) dinastija, iš kurios kilę karalienės Elžbietos II protėviai. Taigi Hanoverių dinastija, dabar vadinama Vindzorais (Windsors), per moterišką liniją kildinama iš škotiškos Stiuartų ir vokiškos Hanoverių dinastijos. Šie dinastiniai ryšiai atsispindi visose Elžbietos II kilmės genealoginėse lentelėse. Tad per moterų liniją galima atsekti tiesioginį ryšį tarp lietuvių Gediminaičių ir britų Stiuartų-Hanoverių-Vindzorų dinastijų.

Beje, karalienės Elžbietos II sūnus princas Edvardas, Edinburgo kunigaikštis ir Vesekso grafas, 2018 m. aplankė Valdovų rūmus bei dalyvavo čia surengtame renginyje, paliko įrašą muziejaus svečių knygoje.

Valdovų rūmų muziejaus, įsikūrusio atkurtoje pagrindinėje Gediminaičių dinastijos rezidencijoje, bendruomenė liūdi kartu su Jungtinės Karalystės ir visos Sandraugos gyventojais dėl legendinės Valdovės netekties ir reiškia nuoširdžią užuojautą karališkajai šeimai bei Jos šalių gyventojams“, – rašoma Valdovų rūmų „Facebook“ puslapyje.

Elžbieta II sostą iš savo tėvo paveldėjo 1952 m. Ji valdė Jungtinę Karalystę daugiau nei 70 metų.

Karalienė Elžbieta II mirė šių metų rugsėjo 8-ios popietę Balmoralo pilyje Škotijoje. Jai buvo 96-eri. Kaip skelbė Bakingemo rūmai, monarchė mirė taikiai.

Mirus Elžbietai II, dabar sostą perima jos vyriausias sūnus, princas Charlesas. Jis pasirinko karaliaus Karolio III vardą. Jo žmona Camilla tapo karaliene konsorte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)