Iškilmingu karalienės ąžuolinio karsto išvykimu iš Balmoralo pilies į Edinburgą prasideda nacionalinio gedulo odisėja, pasibaigsianti valstybinėmis laidotuvėmis Londone rugsėjo 19 dieną. Karalienės paskutinė kelionė prasideda kitą dieną, kai jos sūnus Karolis III buvo oficialiai paskelbtas karaliumi, o nesutariantys anūkai Williamas ir Harry bei jų žmonos Kate ir Meghan kartu trumpai pasivaikščiojo.

Katafalkas, vežantis ilgiausiai tarnavusios Didžiosios Britanijos monarchės karstą, šešias valandas keliaus per Škotijos miestus, kol atvyks į Edinburgą, ten jis stovės dvi dienas, kad žmonės galėtų atiduoti paskutinę pagarbą.

Pats karalius pirmadienį keliaus į Edinburgą dalyvauti pamaldose, o Balmorale ketvirtadienį mirusios 96 metų karalienės kūnas antradienį bus nuskraidintas į sostinę. Jos karstas stovės keturias dienas, tikimasi sulaukti mažiausiai milijono žmonių prieš laidotuves, kurios bus stebimos visame pasaulyje ir pritrauks daugybę valstybių vadovų.

Šeima demonstruoja vienybę

Karoliui tapus karaliumi, Didžiojoje Britanijoje prasidėjo nauja, pasak laikraščių, „karolių“ era, tačiau Britanija ir karališkoji šeima dar turi susitaikyti su Elžbietos eros pabaiga.

Princas Williamas šeštadienį nutraukė tylą emocingai pagerbdamas savo numylėtą „Močiutę“. „Ji buvo šalia manęs laimingiausiomis akimirkomis. Ir ji buvo šalia manęs liūdniausiomis mano gyvenimo dienomis“, – sakė dabar Velso princu tapęs Williamas.

Karalienės mirtis taip pat netikėtai paskatino 40 metų Williamo ir jo jaunesniojo 37 metų brolio Harry vienybę, kai jiedu su žmonomis išėjo pasikalbėti su gera linkinčiais žmonėmis prie Vindzoro pilies netoli Londono. Dvi kartu pasirodžiusios poros, beveik nesimačiusios nuo 2020 m., greičiausiai sukels kalbas apie susitaikymą.

Sekmadienio laikraščiai pasirodė su visų keturių nuotraukomis viršeliuose. „Susirinkome dėl močiutės“, – skelbia „The Sunday Mirror“ antraštė, „The Telegraph“ publikacija vadinasi „Vieningi skausme“, o „The Sun“ - „Visi už vieną“. „The Sunday Times“ vis dėlto akcentavo akivaizdų šaltuką, jo antraštė skelbia: „Nepatogios kariaujančių Vindzorų paliaubos pagerbiant karalienę“.

Vyresnieji karališkieji asmenys, įskaitant karalienės vaikus princesę Anne ir princus Andrew ir Edwardą bei jų šeimas, taip pat apžiūrėjo po karalienės mirties prie Balmoralo likusias gėles. Karalienės karstas, uždengtas Škotijos karališkąja vėliava ir gėlių vainiku, buvo laikomas Balmoralo pobūvių salėje, jį į katafalką turi išnešti šeši dvaro jėgeriai.

Pagarbą atiduos „labai daug žmonių“

Paskutinės karalienės kelionės simboliškumas nebus lengvas tautai, kurią su monarchija sieja tvirti ryšiai, tačiau stiprus ir Škotijos nepriklausomybės judėjimas, siekiantis nutraukti šimtmečius trunkančią sąjungą su Jungtine Karalyste.

Pasirengimas istoriniam įvykiui prasidėjo prieš aušrą, trasoje įrengiamos specialios apžvalgos aikštelės, tačiau gedinčiųjų bus prašoma nemėtyti gėlių į pravažiuojančią vilkstinę. „Tikimės, kad pareikšti pagarbą norės labai labai daug žmonių“, – sakė pirmoji ministrė Nicola Sturgeon.

Karalienės karstas bus nugabentas į Holirudhauzo rūmus – oficialią monarcho rezidenciją Škotijoje, ten stovės vieną dieną. Pirmadienį karalius Karolis ir kiti karališkieji asmenys dalyvaus procesijoje, kai karalienės karstas bus nugabentas į Edinburgo Šv. Gileso katedrą. Kitą dieną karstas Karališkųjų oro pajėgų lėktuvu bus nuskraidintas į Northolto aerodromą netoli Londono ir nuvežtas į Bakingamo rūmus. Trečiadienį jis bus perkeltas į Vestminsterio salę valstybiniam pašarvojimui.

Demonstruodamas nacionalinę vienybę, karalius Karolis taip pat lankysis Šiaurės Airijoje ir Velse, jį lydės Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Liz Truss, velionės karalienės paskirta vos antradienį. Po Dianos žūties per automobilio avariją 1997 m. jo populiarumas atsigavo, tačiau Karolis pradeda valdyti tokiu metu, kai Didžiojoje Britanijoje tvyro didelis nerimas dėl didėjančių gyvenimo išlaidų ir karo Ukrainoje sukelto tarptautinio nestabilumo.

Karalienės laidotuvėse dalyvaus valstybių lyderiai, įskaitant JAV prezidentą Joe Bideną, Australijos ministrą pirmininką Anthony Albanese ir galimai Japonijos imperatorių Naruhito.
Karolio karūnavimas, prašmatnus tradicijų ir istorijos persmelktas ritualas, vyks toje pačioje istorinėje Vestminsterio abatijos aplinkoje, kaip tai daroma šimtmečius, tačiau data dar turi būti nustatyta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją