Slaptoji taryba, kurią sudaro politikai, vyresnieji dvasininkai ir Aukščiausiojo Teismo teisėjai, pirmiausia susirinko be karaliaus, kad paskelbtų naująjį monarchą ir sutvarkytų su paskelbimu susijusius reikalus. Kiek vėliau prie jų prisijungė Kornvalio hercogas princas Williamas, taip pat karalienė konsortė Camilla, ministrė pirmininkė Liz Truss.

Londono Šv. Jokūbo rūmuose susirinkusi Sosto paveldėjimo taryba per televizijos transliuotą ceremoniją paskelbė, kad „mirus šviesaus atminimo suverenei, princas Charlesas Philipas Arthuras George'as tampa mūsų karaliumi Charlesu III... Dieve, saugok karalių!“

Pirmasis proklamaciją pasirašė vyriausiasis monarcho sūnus ir naujasis sosto įpėdinis princas Williamas, tada – karaliaus sutuoktinė Camilla.

Ši proklamacija yra oficialus aktas. Karolis III, mirus motinai karalienei, automatiškai tapo britų karaliumi.

Praėjus valandai po susirinkimo, karalius pirmą kartą viešai skaitė pagrindinį pareiškimą.

Priesaikoje teigiama, kad jis „prisiima suvereniteto pareigas ir atsakomybę“ bei seka savo velionės motinos pėdomis.

„Žinau, kad turiu puoselėti žmonių, kurių suverenu buvau pašauktas būti, meilę ir ištikimybę“, – sakė jis.

Naujasis karalius taip pat pridūrė esąs „labai padrąsintas mano mylimos žmonos palaikymo“.

Tarybos sekretorius paskelbė, kad „mirus šviesaus atminimo suverenei, princas Charlesas Philipas Arthuras George'as tampa mūsų karaliumi Charlesu III... Dieve, saugok karalių!“

Susirinkę Tarybos nariai po to pakartojo: „Dieve, saugok karalių!“

Per antrąją posėdžio dalį naujasis monarchas paskelbė, kad jo motinos laidotuvių diena bus nedarbo diena.

Apie Charleso III įžengimą į sostą visuomenei buvo paskelbta perskaičius oficialią proklamaciją iš Šv. Jokūbo rūmų balkono po iškilmingos trimitų fanfaros 11 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Proklamaciją iš balkono skaitęs pareigūnas paskelbė Charlesą „mūsų vieninteliu teisėtu monarchu“.

Visoje šalyje vienu metu nuskambėjo ginklų salvės karaliaus garbei, o ši proklamacija pagal senąją tradiciją, pagal kurią apie naująjį monarchą turi būti paskelbta jo liaudžiai, viešai buvo perskaityta ir Škotijoje, Šiaurės Airijoje bei Velse.

Siekiant pagerbti naująjį karalių, visoje šalyje vėliavos kuriam laikui pakeltos iki stiebo viršaus, tačiau vėliau vėl nuleistos, toliau gedint mirusios karalienės Elžbietos II.

Kažkada vėliau dar įvyks karūnacijos ceremonija. Elžbietos II karūnavimas įvyko 1953-aisiais – praėjus 14 mėnesių po to, kai ji mirus tėvui tapo karaliene.

„Reikia gyventi toliau“

Prie Bakingamo rūmų susirinko didžiulė minia žmonių, gedinčių dėl karalienės mirties ir norinčių pasveikinti naują karalių.

„Man liūdna, bet reikia gyventi toliau. Manau, šis karalius bus kitoks“, – pareiškė 53 metų Londono gyventoja Sarah Berdien (Sara Berdjen).

„Karalienė visada buvo karalienė – visada tokia pat, jokios dramos.“

36 metų Dany Van Laanenas (Danis van Lanenas) pareiškė, kad Charlesui yra „iškelta aukšta kartelė“, nes jo motina, kurią jis pakeitė, buvo didžiai gerbiama ir daugumai JK gyventojų ji iki šiol buvo vienintelė monarchė jų gyvenime.

„Tikrai tikiuosi, kad jam pavyks modernizuoti monarchiją“, – pridūrė jis.

Ištikimybės priesaika

Ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras) ir jos vyriausybės aukšto rango nariai Bendruomenių Rūmuose šeštadienį davė ištikimybės priesaiką karaliui Charlesui III.

Pirmasis prisiekė Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas), po jo – ilgiausiai dirbantys parlamentarai, o po jų – ministrė pirmininkė.

Po išrinkimo ištikimybę monarchui prisiekia visi įstatymų leidėjai. Reikalavimas duoti naują priesaiką, kai monarchas pasikeičia, įstatymuose nėra nustatytas, tačiau visi 650 parlamentarų artimiausiomis dienomis turės galimybę duoti naują priesaiką.

Naujasis karalius paskelbtas Kanados valstybės vadovu

Karalius Charlesas III per šeštadienį Otavoje surengtą ceremoniją buvo paskelbtas Kanados monarchu, taigi dabar jis yra Kanados – Britanijos tautų sandraugos narės – valstybės vadovas.

Nors kanadiečiai yra gana abejingi monarchijai, daugelis šalies gyventojų žavėjosi velione karaliene Elizabeth II, kurios siluetas pavaizduotas jų monetose.

Karalius Karolis III žada „tarnauti visą gyvenimą”, šaliai gedint velionės monarchės

Didžiosios Britanijos karalius Karolis III penktadienį savo inauguracinėje kalboje pažadėjo sekti savo velionės motinos „viso gyvenimo tarnystės“ pavyzdžiu.

73 metų Charlesas III monarchu tapo iškart po karalienės Elžbietos II mirties ketvirtadienio popietę. Pirmą kartą kaip monarchas kreipdamasis į Jungtinę Karalystę ir Tautų Sandraugą iš Bakingamo rūmų, Charlesas III padėkojo savo „mylimai mamai“ už jos „meilę ir atsidavimą mūsų šeimai bei tautų šeimai“.

„Teužliūliuoja angelai tave“, – emocingoje kalboje sakė juodu kostiumu vilkėjęs ir kaklaraištį ryšėjęs Charlesas III, cituodamas Williamo Shakespeare'o „Hamletą“.

„Kaip tai darė karalienė su tokiu nepalaužiamu atsidavimu, taip ir aš dabar iškilmingai pasižadu visą likusį man Dievo duotą laiką ginti konstitucinius principus, kurie yra mūsų tautos pamatas.“

Charlesui III sakant kalbą, aukšto rango pareigūnai ir iškilūs visuomenės veikėjai dalyvavo pamaldose už velionę karalienę Šv. Pauliaus katedroje, kur pirmą kartą oficialiai nuskambėjo atnaujintas nacionalinis himnas „God Save the King“ (Dieve, sergėk karalių).

Kiek anksčiau Charlesas III buvo pasitiktas su gėlėmis ir sveikinimo šūksniais prie Bakingamo rūmų, kai sugrįžo į Londoną iš karališkosios šeimos rezidencijos Balmorale Škotijoje, kur ketvirtadienį, būdama 96 metų, mirė jo motina. „Jam bus nelengva sekti savo motinos pavyzdį“, – naujienų agentūrai AFP prie Bakingamo rūmų sakė 56 metų londonietis Stephenas Johnsonas, laikęs rankose JK vėliavą ir velionės monarchės nuotrauką.

„Dabar jis yra mūsų karalius, turime jį mylėti“, – pridūrė vyras.

Pagerbiant septynis dešimtmečius Jungtinę Karalystę valdžiusios karalienės atminimą, visoje šalyje skambėjo bažnyčių varpai ir nuaidėjo 96 šūvių salvės – po vieną už kiekvienus Elizabeth II gyvenimo metus.

Penktadienį Charlesas III surengė savo pirmąją audienciją Bakingamo rūmuose ministrei pirmininkei Liz Truss, į šias pareigas paskirtai vos antradienį, per vieną paskutinių oficialių Elizabeth II pasirodymų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)