Gedulas

Didžiojoje Britanijoje bus paskelbtas gedulas, kuris truks virš savaitės. Žinoma, sujudimas yra ir bus beprotiškas. Negana to, kad apie tai rašys ir kiekvieną smulkmeną seks visa pasaulio žiniasklaida, kitų sričių profesionalai dalysis svarstymais, kaip nukentės ar pagerės finansai, viešieji ryškiai, įtaka ir panašiai.

Pranešimas

Jau buvo numatyta, kad žinią apie karalienės mirtį praneš rūmai. Šeima šį planą jau buvo apsvarsčiusi iš anksto bei numačiusi skirtingas galimas mirtis.

Ketvirtadienį Bakingamo rūmai su dideliu liūdesiu turėjo pranešti, kad, eidama 97-uosius metus mirė Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II.

„Šią popietę Balmorale ramiai mirė karalienė“, – rašoma pranešime.

Bakingamo rūmai apie jos mirtį pranešė trumpame pranešime. Iškart paskelbtas 10 dienų nacionalinis gedulas.

Skelbiama, kad karalienė mirė ramiai, ketvirtadienio popietę.

Karaliumi tapsiantis jos sūnus Charlesas su žmona Camilla ketvirtadienį dar liks Balmorale, o į Londoną jiedu turėtų grįžti penktadienį.

Jei mirtis karalienę būtų ištikusi netikėtai, kaip princesę Dianą, karališkoji šeima nebūtų galėjusi taip stipriai kontroliuoti informacijos.

Tiesa, po to, kai buvo paskelbta žinia apie karalienės mirtį, BBC kanalas atšaukia visas komiškas transliacijas iki pat jos laidotuvių.

Pusiau nuleistos vėliavos

Pranešę apie princo Philipo mirtį, Bakingamo rūmai suskubo nuleisti JK vėliavą iki pusės stiebo. Taip pat turėtų būti pasielgta ir mirus Elžbietai II. Iki pusės stiebo nuleistos vėliavos plevėsuos iki kitos dienos po laidotuvių 8 val. ryto, nurodyta portale „Greater London Lieutenancy“.

Sosto paveldėtojai

Pranešus apie karalienės mirtį jos sostą automatiškai užims princas Charlesas. Jis taps karaliumi Charlesu.

Princui Charlesui tapus karaliumi, jo sūnus Williamas taps Velso princu, o jo žmona Kate – Velso princese.

Remiantis „British Heritage“ pateikta informacija, visa tai įvyks kitą dieną po karalienės mirties.

Beje, princas Charlesas gali atsižadėti sosto ir jį perleisti vyriausiajam sūnui princui Williamui, bet, kaip anksčiau rašė „Insider“, toks scenarijus vargiai tikėtinas.

Laidotuvės

Prieš palydint karalienę į paskutinę kelionę ji bus pašarvota Vestminsterio salėje. Ji bus atvira 23 valandas per parą iki pat laidotuvių.

Kai atvyks automobilis, išgabensiantis karalienės palaikus, įvyks trumpa ceremonija.

Atėjus lemtingajai dienai, laidotuvių ceremonija bus tokia, kokios Jungtinė Karalystė seniai neregėjo.

Kaip anksčiau rašė „Insider“ korespondentas Robas Price’as, Britanijoje gyvenimas turėtų sustoti maždaug 12-kai dienų. Gali užsidaryti vertybinių popierių biržos ir bankai, todėl tikėtini milijardiniai nuostoliai.

Gedėtojų minia, kuri susirinks atsisveikinti su karaliene, bus neišmatuojama. 2002 metais, kai miegodama mirė karalienė Motina, karalienės Elžbietos II mama, į gatves suplūdo apie 200 tūkstančių žmonių. Po princesės Dianos žūties, prie rūmų vartų gėles nešė dešimtys tūkstančių britų.

Tikėtina, kad karalienės laidotuvės įvyks 12-tą dieną po jos mirties. Laidotuvės bus transliuojamos tiesiogiai.

Nors nėra aišku, kur karalienė bus palaidota, greičiausiai amžinojo poilsio ji atguls Sandringame arba netoli Balmoralo pilies Škotijoje, bet ši informacija oficialiai dar nebuvo patvirtinta. Taip pat ji gali būti palaidota Vindzoro rūmų Šv. Jurgio koplyčioje, kur ilsisi jos vyro ir jos tėvo palaikai.

Poveikis

Jos mirtis gali turėti įtakos respublikonų galių augimui Didžiojoje Britanijoje.

Užsienio analitikų prognozėmis, po jos mirties monarchija gali žlugti.

Bus pakeistas nacionalinis himnas, valiuta ir kiti dalykai

Prireiks kelerių metų, bet galiausiai ant Britanijos valiutos puikuosis naujojo monarcho atvaizdas.

Dabartiniame himne yra eilutė „Dieve, išgelbėk karalienę“. Ji bus pakeista į „Dieve, išgelbėk karalių“.

Pasibaigus deramam gedulo laikotarpiui (jis gali trukti iki metų), įvyks karūnavimo ceremonija, kurios metu princas Charlesas gaus karūną.

Karalienės laidotuvių diena taps valstybine švente

Elžbietos II laidotuvių diena bus paskelbta oficialia valstybine švente ir atmintina diena.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją