84 metų „Oskarų“ laureatė, garsi Demokratų partijos šalininkė, pažadėjo kovoti su šia „labai pagydoma“ liga.

„Man diagnozuota Ne Hodžkino limfoma (NHL), pradėjau chemoterapiją“, – parašė ji savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

„Tai labai pagydomas vėžys. 80 proc. žmonių išgyvena, tad... man labai pasisekė, – rašė aktorė. – Man taip pat pasisekė dėl to, kad turiu sveikatos draudimą ir galimybę pasirinkti geriausius gydytojus bei gydymo būdus.“

Limfomos metu sutrinka normali tam tikrų baltųjų kraujo kūnelių – limfocitų – gamybos reguliacija, ir nesustabdomai ima gamintis pakitę limfocitai.

J. Fonda, aplinkosaugininkė ir socialinė aktyvistė, pažadėjo, kad gydymas netrukdys jos veiklai, ir paragino imtis veiksmų dėl iškastinio kuro naudojimo, kurį susiejo su vėžiu.

„Mano chemoterapija truks šešis mėnesius, gana gerai ištveriu gydymą ir, tikėkit manim, neleisiu, kad tai paveiktų mano veiklą dėl klimato. Gyvename svarbiausiais per žmonijos istoriją laikais, nes tai, ką šiuo metu daromoje ar ko nedarome, nulems ateitį, – rašė ji. – Neleisiu vėžiui trukdyti man daryti visa, ką galiu.“

Ji taip pat atkreipė dėmesį į lapkritį įvyksiančių kadencijos vidurio rinkimų, per kuriuos JAV demokratai galėtų prarasti kontrolę Atstovų Rūmuose ir Senate, svarbą.

J. Fonda ekrane pirmą kartą pasirodė praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje, o du savo „Oskarus“ kaip geriausia aktorė gavo už vaidmenis filmuose „Kliutas“ (Klute, 1971) ir „Sugrįžimas namo“ (Coming Home, 1978).

Per savo karjerą ji buvo nominuota dar penkiems „Oskarams“, įskaitant keturis kartus kaip geriausia aktorė.

Per JAV ir Vietnamo karą ji buvo aktyvi jo priešininkė ir dėl to pelnė „Hanojaus Džein“ pravardę bei vietą Holivudo „juodajame sąraše“. 9-ajame dešimtmetyje ji buvo šalį apėmusios aerobikos karštligės žvaigždė.

J. Fonda dar dirba: įgarsino „Apple TV+" animacinį filmą „Luck“, vaidina populiariame „Netflix“ seriale „Greisė ir Frankė“ (Grace and Frankie).

J. Fonda kilusi iš garsios šeimos. Jos tėvas Henry buvo didžiojo ekrano legenda, o brolis Peteris – svarbi 7-ojo dešimtmečio kontrkultūros figūra.