Visą naktį nemiegojote? Jūs – ne vienas. Amerikos miego asociacijos (ASA), kuri įspėja, kad „miego sutrikimų ir mieguistumo pasekmės visuomenės sveikatai yra stulbinančios“, duomenimis, 50-70 mln. suaugusiųjų JAV turi miego sutrikimų.

Dabar aktorė Jennifer Aniston atvirai pasakoja apie savo kovą su nemiga ir šio dažno miego sutrikimo pasekmes.

Laimei, J. Aniston pavyko įveikti nemigą ir ji skleidžia žinią apie tai, kas jai padėjo.

Nemiga gali būti įvairių formų

„Kiekvieną naktį milijonai žmonių JAV stengiasi užmigti, – teigia Amerikos miego medicinos akademijos fondas (AASM fondas).

„Kai kuriems tai tik trumpalaikė problema. Tačiau kitiems nemiga gali tapti sunkia, nuolatine kova.“

WebMD ūminę nemigą apibrėžia kaip nemigą, trunkančią nuo vienos nakties iki kelių savaičių; lėtinė nemiga pasireiškia bent tris naktis per savaitę tris mėnesius ar ilgiau.

Be to, yra du pagrindiniai šio sutrikimo tipai: pirminis ir antrinis.

Pirminė nemiga nesusijusi su kita sveikatos problema, o antrinė nemiga gali būti susijusi su kita liga.

Tai gali būti astma, depresija, rėmuo arba vėžys.

Nemigą gali sukelti ir kitos problemos, pavyzdžiui, skausmas, vaistai ir piktnaudžiavimas narkotinėmis medžiagomis, teigia jų ekspertai.

Aniston teigė, kad dėl nemigos jai nutiko „visokių dalykų“

Kalbėdama su „Healthline“ apie savo patirtį, susijusią su nemiga, J. Aniston sakė: „Pradedi pastebėti: Esu mieguista, nenoriu sportuoti, baisiai valgau, turiu ratilų po akimis.

Žinai, kad prasideda visokie dalykai, ir tai yra tiesiog miego trūkumo padariniai.“

Iš tiesų nemigos pasekmės gali būti sunkios ir net mirtinos.

Mayo klinika įspėja apie daugybę komplikacijų, kurios gali kilti dėl miego trūkumo, įskaitant psichines ir fizines būkles.

„Nemigos kamuojami žmonės nurodo prastesnę gyvenimo kokybę, palyginti su gerai miegančiais žmonėmis“, – rašoma svetainėje.

Konkretūs padariniai gali būti „padidėjusi ilgalaikių ligų ar būklių, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir širdies ligos, rizika ir sunkumas“, psichikos sveikatos sutrikimai, tokie kaip depresija ir nerimas, „sulėtėjusi reakcija vairuojant ir didesnė nelaimingų atsitikimų rizika“.

Iš tiesų, tyrimai rodo, kad nemiga yra vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių mirtinas avarijas, taip pat kitus netyčinius mirtinus įvykius.

Kitos J. Aniston miego problemos buvo lunatizmas ir nerimas, pasakojo aktorė žurnalui „People“.

„Manau, kad tai prasidėjo kažkur trisdešimties ar net anksčiau, bet būnant jaunesniems tiesiog nepastebime miego trūkumo padarinių, nes esame tokie nenugalimi“, – sakė ji.

„Tai prasidėjo kaip kažkas, su kuo tiesiog susitaikau, o paskui staiga supranti miego trūkumo poveikį ir kaip tai veikia tavo dieną, darbą, proto funkcijas ir kūno sudėjimą.“

Kas padėjo Holivudo aktorei?

J. Aniston kreipėsi medicininės pagalbos ir bendradarbiavo su organizacija „Seize the Night and Day“.

Tačiau ji suprato, kad naktinė rutina buvo slaptas ginklas, kurio jai reikėjo kovoje su nemiga.

Žurnalas „People“ praneša, kad J. Aniston labai padėjo naktinio ritualo sukūrimas.

Pirmiausia ji atsipalaiduoja, atlieka jogos ar tempimo pratimus ir atideda telefoną.

Kitas patarimas?

Kiekvieną vakarą gultis tuo pačiu metu. „O tai mums, aktoriams, yra iššūkis, nes jei filmuojamės, grafikas būna vis kitoks“, – sakė ji žurnalui „People“.

„Prieš miegą įprastas režimas padeda smegenims atskirti dieną nuo nakties, išvalyti protą ir kūną nuo dienos streso ir atsipalaiduoti miegui“, – pataria Miego fondas.

Joga, pertrauka nuo elektronikos ir reguliarus laikas miegoti – visa tai yra rekomenduojami įprastos rutinos aspektai, teigia fondas.

Sveiko naktinio ritualo, skatinančio gerą miegą, dalis gali būti ir maudynės vonioje, knygos skaitymas ar lengvas užkandis prieš miegą (toks, kuris nesukelia ar neapsunkina virškinimo problemų).

„Šiam varginančiam dalykui yra sprendimas ir atsakymas, – sakė J. Aniston „Healthline“. – Jums nereikia kentėti.“