Pranešama, kad 73-ejų metų amžiaus karališkosios šeimos narys gavo daugiau nei 3 mln. JAV dolerių (daugiau nei 2,84 mln. eurų), kuriuos maišuose atnešė šeichas Hamadas bin Jasseimas bin Jaberas al Thani, buvęs Kataro ministras pirmininkas. Šie pinigai neva buvo auka princo Charleso labdaros fondui „The Prince of Wales’s Charitable Foundation“, finansiškai remiančiam kitas ne pelno siekiančias organizacijas, kurių veikla atitinka princo interesus, skelbia people.com.

2011–2015 m. laikotarpiu šeichas iš viso paaukojo 3,1 mln. JAV dolerių. Viena grynųjų dalis buvo perduota princui privataus susitikimo metu.

Pinigus suskaičiavo du rūmų darbuotojai ir nunešė į karališkosios šeimos banką „Coutts“, kurio personalas juos pervedė į fondo sąskaitą.

„Nėra užuominų, kad aukojimai buvo neteisėti“, – pridūrė „The Sunday Times“.

Pirmadienį princo Charleso rezidencija „Clarence House“ išplatino pareiškimą: „Šeicho Hamado bin Jassimo paaukotos lėšos iš karto buvo perduotos vienam iš princo labdaros fondų, kurio darbuotojai ėmėsi atitinkamų veiksmų ir užtikrino, kad būtų laikomasi visų reikalingų procedūrų.“

Šeichas komentarų nepateikė.

Gal būti, kad Labdaros komisija, atsakinga už visą labdaringą veiklą Jungtinėje Karalystėje (JK), pradės tyrimą princo Charleso atžvilgiu.

Komisijos atstovas spaudai nurodė: „Žinome, kad princo Charleso labdaros fondas „The Prince of Wales’s Charitable Foundation“ gavo pinigų iš Kataro šeicho. Peržiūrėsime turimą informaciją ir nuspręsime, ar reikia imtis kokių nors veiksmų.“

Labdaros organizacijoms nedraudžiama priimti aukas grynaisiais, tačiau ne pelno siekiančias JK organizacijos reguliuojanti institucija rekomenduoja tokiais atvejais įsitikinti aukojimų skaidrumu.

Karališkosios šeimos finansinių reikalų ekspertas Normanas Bakeris mano, kad princo Charleso veiksmai buvo „nešvarūs“.

„Milijonas dolerių maiše ar lagamine, pinigai perduodami už uždarų durų... Toks elgesys labiau būdingas narkotikų baronui iš Pietų Amerikos, o ne karališkojo sosto įpėdiniui. Tai nešvarūs, bjaurūs veiksmai, sustiprinantys vis populiarėjančią nuomonę, kad Charlesas nevertas būti karaliumi“, – pareiškė ekspertas.

Ne taip seniai kitam princo Charleso fondui „The Prince’s Foundation“, veikiančiam atskirai nuo „The Prince of Wales’s Charitable Foundation“, buvo pateikti kaltinimai už paaukotus pinigus skiriant apdovanojimus. Londono policija pradėjo tyrimą, o fondo vadovas Michaelas Fawcettas lapkričio mėnesį atsistatydino iš pareigų.

„The Sunday Times“ ir „The Mail on Sunday“ rašė, kad M. Fawcettas neva padėjo Saudo Arabijos verslininkui Mahfouzui Marei Mubarakui bin Mahfouzui gauti JK pilietybę ir apdovanojimų mainais į fondui paaukotas lėšas.

„The Mail on Sunday“ paviešino laišką, kurį 2018 m. rugpjūčio mėnesį M. Fawcettas nusiuntė verslininko padėjėjui. Jame rašoma: „Atsižvelgdamas į Jo Ekscelencijos dosnumą, įskaitant naujausią auką, džiaugiuosi galėdamas patvirtinti, jog mielai padėsime gauti pilietybę.“

Tada princo Charleso rezidencija išplatino pareiškimą: „Velso princas nieko nežino apie kaltinimus pilietybės ir apdovanojimų suteikimu manais į labdaros fondams paaukotus pinigus ir visiškai remia „The Prince’s Foundation“ pradėtą tyrimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)