„Kalush Orchestra“ grupės narių lėktuvas Vilniaus oro uoste nusileido vakare. Ketvirtadienį ukrainiečių laukia repeticijos prieš koncertą Kaune.

„Visiems laimės ir sveikatos! Mes labai džiaugiamės čia atvažiavę“, – sušuko vos į salę įžengęs grupės lyderis.

Kai nusileido lėktuvas, atlikėjų teko palaukti bene pusvalandį, jie susidūrė su nedideliais nesklandumais, nes buvo kiek apgadintas lagaminas, kuriame jie gabeno instrumentus.

„Sugadino mūsų kontrabosą, bet tikimės, kad garsas nuo to nenukentės. O tam, kad tai patikrintumėme – ateikite į mūsų koncertą“, – kvietė pašnekovas.

Atvykę į Lietuvą ukrainiečių muzikantai neslėpė pakilios nuotaikos: šypsojosi, mojavo, gerbėjams dalino autografus, darėsi asmenukes ir kitaip siuntė savo palankumą visiems susirinkusiesiems. Grupė sutiko atsakyti ir į žurnalistų klausimus.

„Atvykome tam, kad parodytume, kaip pas mus Ukrainoje yra daroma muzika ir tam, jog parodytume savo kultūrą“, – kalbėjo Olehas Psiukas.

Jis atskleidė, kad grupė Lietuvoje lankosi pirmą kartą, o skrydis praėjo gana lengvai, be didelių netikėtumų, jei ne minėtasis kontrabosas.

„Mums labai svarbu, kaip mes atstovaujame Ukrainai, todėl mes labai džiaugiamės, kad mums pavyko teisingai interpretuoti ukrainietišką kultūrą ir ją skleisti“, – apie sėkmę „Eurovizijoje“ kalbėjo muzikantas.

Tarp daugybės klausimų „Delfi“ pasiteiravo ir apie tai, ką grupė norėtų pasakyti gerbėjams Lietuvoje.

„Ateikite į koncertą, sekite mūsų kūrybą, o rytoj bus labai karšta!“ – tikino jis.

Ukrainai, pasak vokalisto, labiausiai šiuo metu reikia taikos, todėl tiek grupė, tiek visi ukrainiečiai yra dėkingi kiekvienam prisidėjusiam prie paramos jų šaliai. Muzikantai yra girdėję ir apie lietuvių pastangas perkant „Bayraktar“.

„Čia klausimai labiau mūsų prezidentui, bet kokiu atveju, mes dėkingi už visą palaikymą, kurį gauname. Labai svarbu apšviesti apie įvykius, vykstančius Ukrainoje ir aplink, kad žmonės nepamirštų bėgant laikui“, – teigė atlikėjas.

Žurnalistams pasiteiravus, ar ukrianiečius pasiekia visa meilė, kurią tautiečiai siunčia šaliai, Olehas Psiukas patikino, kad atlikėjais ir visa Ukraina už tai yra labai dėkingi.

Visas interviu – vaizdo įraše, esančiame straipsnio viršuje.

Koncerto detalės ir grupės pageidavimai

Siekiant paremti Ukrainą, koncertą organizuojantis naujienų portalas „Delfi“ net pusė visos už bilietus surinktos sumos skirs fondui „Aš esu Ukraina“, kurį įkūrė Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Belaukiant „Kalush Orchestra“ mūsų šalyje, koncerto rengėjai itin kruopščiai ruošėsi jų sutikimui.

Kaip įprasta, kiekvienas atvykstantis garsus atlikėjas ar grupė turi ir pageidavimų sąrašą, kuriame aprašomos techninės, apsaugos, transporto ir pan. detalės.

Tokį sąrašą turi ir garsieji „Kalush Orchestra“. Jame be tradicinių punktų yra ir vertybinių įdomybių.

Scenoje, kur koncertuos grupė, negali būti logotipų bendrovių, susijusių su alkoholio, tabako ir energetinių gėrimų gamyba bei platinimu.

Tai – ne vienintelė pastaba, susijusi su alkoholiu. Šių gėrimų grupė griežtai nepageidauja nei persirengimo patalpose, nei užkulisiuose.

Be to, dalis grupės narių – vegetarai, todėl atlikėjai nebendradarbiauja su rėmėjais, kurių veikla susijusi su smurtu prieš gyvūnus, taip pat jų naudojimu maistui.

„Delfi“ primena, kad koncertas vyks „Žalgirio“ arenos pagrindinėje salėje su specialiu išplanavimu, kurį tikimasi pilnai užpildyti.

Be Europoje sužibėjusių ukrainiečių birželio 16-osios vakarą ant scenos lips ir elegancija bei aksominiu balsu žiūrovų širdis užkariavusi Monika Liu.

„Nors šįkart neperkame bepiločio orlaivio „Bayraktar“, taip pat vieningai susitikime palaikyti unikalios ir įdomios Ukrainos kultūros bei muzikos pagalba toliau priminkime sau ir pasauliui apie jau daugiau kaip tris mėnesius vykstantį karą“, – į Ukrainos palaikymo koncertą kvietė žinoma atlikėja.

Arenoje išvysime ir grupę „8 kambarys“, lietuvių ausis okupavusią su dainomis „Ieškau“, „Ežero dugne“, „Nesibaigianti vasara“, „Manęs nesužavėjai“ ir kitomis. Prie kilnios iniciatyvos jungiasi ir „Mad Money“ atlikėjai, labiausiai išgarsėję kūriniais „Pasiilgau“, „XXX“, „Tau tai patinka“, „Mi Casa Tu Casa“.

Apie „Kalush Orchestra“

Kalush, vadovaujama 27 metų Oleho Psiuko, dar žinomo kaip The Psiuchyi Son, susikūrė 2019 m., kai nariai Ihoris Didenchukas ir MC CarpetMan (KylymMen) atsakė į Oleho „Facebook“ įrašą, kuriame vaikinas ieškojo grupės draugų.

Trijulė sukūrė neįtikėtinai unikalų repo mišinį su liaudies motyvais ir ukrainietišku autentiškumu. Patys atlikėjai tai vadina „folk ir groove“, o norėdami didesnio sąstato, transformavosi į „Kalush Orchestra“, prijungdami dar du multiinstrumentalistus Tymofii Muzychuk ir Vitaliy Duzhyk. Pirmasis grupės singlas „Shtomber Womber“ buvo išleistas 2021 m. gruodžio mėn.

Repas, hiphopas ir tradicinė ukrainietiška muzika tilpo vienoje grupės dainoje – „Stefania“, kuri šių metų „Eurovizijoje“ be konkurencijos tapo Europos žiūrovų mylimiausia daina.

Ir nors nuo vasario 24 d., kuomet Rusija įsiveržė į Ukrainą, daina įgavo absoliučiai naują prasmę, ją parašęs grupės lyderis O. Psiukas atskleidžia visai kitokią „Stefania“ istoriją:

„Tai daina apie mano mamą. Niekada neskyriau jai dainos ir visai nesu tikras, ar mūsų santykiai praeityje buvo ypač artimi, bet aš žinau, kad ji tikrai nusipelnė šios dainos. Tai – geriausias dalykas, kurį aš kada nors padariau dėl jos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)