Jos vardas Kateryna. 21 metų mergina į armiją įstojo prieš metus, kai baigė muzikos studijas.

Ukrainietė šiandien viena iš bebaimių Rusijos pajėgų apsiaustos Mariupolio „Azovstal“ gamyklos gynėjų.

Jos daina vaizdo įraše, filmuotame viename iš daugybės tunelių ar rūsių po „Azovstal“ plieno gamykla miesto pakraštyje, internete tapo tikra sensacija.

Ginklą rankoje laikančios Katerynos dainos, kurias praeitą ketvirtadienį nufilmavo kitas įkalintas kovotojas Nikas Markas, netruko jai prilipdyti plieninės lakštingalos pravardę.

Per spaudos konferenciją po civilių evakuacijos iš gamyklos „Azov“ bataliono vado pavaduotojas, kapitonas Sviatoslavas Palamaras sakė: „Mes su okupantais iš Rusijos kovosime iki paskutinio atodūsio“.

Kateryna, kurios atliekamos patriotinės dainos ją pavertė nacionalinio pasipriešinimo simboliu, kilusi iš nedidelio kaimelio Ukrainos vakarinėje dalyje – Sosnivkos. Jau mokyklos laikais mergina žavėjo meniška prigimtimi ir įgimtu pozityvumu. Kateryna ne tik dainavo vietos scenose, bet ir rašė poeziją. Baigusi Ukrainos Ternopilio miesto menų kolegijos dainavimo studijas ji įsidarbino Kyjive, motociklų parduotuvėje, o vėliau įsijungė į armiją.

„Mes visada kalbėdavomės apie sceną, meną ir kasdieninį gyvenimą. Muzika užpildydavo jos sielą, visoms veikloms, kurių imdavosi, atiduodavo visą save. Galėjo vaikščioti į pasimatymus ir dažytis, tačiau pasirinko šautuvą ir kamufliažą. Kateryna labai stipri ir valinga – bebaimė kovotoja“, – prisimena viena iš Katerynos mokytojų.

Kiti teigia, kad mergina labai domėjosi šalies istorija ir žmogaus teisėmis, aktyviai dalyvaudavo protesto akcijose.

„Kartą per protestą buvo smarkiai sumušta, bet tai jos nesustabdė“, – sako draugė Valeria Panasiuk.

Praeitų metų pavasarį Kateryna savo draugams užsiminė ketinanti jungtis prie su Rusijos remiamais separatistais Donbase kovojančių karių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją