Prezidento administracija (PA) yra „susirūpinusi“ dėl populiarių muzikantų, aktorių, režisierių ir komikų pasisakymų prieš karą. Apie tai svetainei „Meduza“ sakė trys Kremliui artimi šaltiniai. „Artistai yra nuomonių lyderiai, jie daro įtaką savo auditorijai ir jos nesubrendusiems protams“, – ironizavo vienas iš pašnekovų.

Tarp garsenybių, tiesiogiai kritikavusių Rusijos invaziją į Ukrainą, yra televizijos laidų vedėjas Maksimas Galkinas, reperis Face, dainininkė Monetočka, komikai Aleksandras Dolgopolovas ir Danila Poperečnyj.

„Meduza“ šaltiniai pabrėžė, kad PA vidaus politinis blokas dabar bando imtis veiksmų prieš šiuos „nuomonės lyderius“, o šį darbą kuruoja PA viešųjų projektų departamento vadovas Sergejus Novikovas ir jo pavaduotojas Aleksejus Žaričius. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas publikacijos rengimo metu į „Meduza“ klausimus neatsiliepė.

Šis „pasipriešinimas“ organizuojamas per Rusijos regionų administracijas, kurioms PA „rekomenduoja“ rengti atitinkamas „akcijas“, pažymėjo šaltiniai. Pavyzdžiui, balandžio pabaigoje Krasnojarsko autobusų stotelėse pasirodė plakatai, pašiepiantys neva į miestą atvykstančius komikus, aktorius ir dainininkus, pasisakiusius prieš karą.

Pavyzdžiui, komikas Danila Poperečnij neva pristato turą „Už patriotizmo ribų“ – plakate nurodoma, jog koncertai įvyks Londone, Paryžiuje ir Taline, o pats komikas „kalba pavojingomis temomis saugiu atstumu“.

Plakate, stilizuotame pagal grupės „Little Big“ afišą, skelbiama: „Little patriotizmas Big debilizmas“ (liet. Mažai patriotiškumo – daug debilizmo“). Grupės nariai Ilja Prusikinas ir Sofija Tajurskaja anksčiau buvo pasisakę prieš Rusijos invaziją į Ukrainą.

O Veros Brežnevos (ukrainiečių dainininkės, kuri prasidėjus karui išvyko iš Rusijos ir dabar padeda pabėgėliams) „afišoje“ lakoniškai rašoma: „Žinau slaptažodį, matau nuorodą į Vakarus“.

Vėliau panašūs plakatai buvo iškabinti ir Sankt Peterburge. Krasnojarsko ir Sankt Peterburgo administracijų atstovai neatsakė į klausimus, ar šie plakatai buvo „nuleisti“ iš PA. Tačiau Krasnojarsko merija pažadėjo pašalinti šiuos plakatus iš miesto gatvių.

Kitas variantas, kurį PA siūlo regioniniams pareigūnams – asmeniškai stoti skersai kelio įžymybėms, pasmerkusioms karą. Pavyzdžiui, Primorės krašto kultūros ministrė Jelena Bronikova atvirai pareiškė, kad regiono valdžia neleis tokiems atlikėjams rengti koncertų.

„Estrados atlikėjams, kurie nuo karinės operacijos Ukrainoje pradžios laikosi atvirai antirusiškos pozicijos, Primorėje ne vieta. Mes, šio krašto vadovybė, tokiems dainininkams tikrai nesuteiksime vietos koncertams. Esu įsitikinusi, kad savo scenų šiems atlikėjams nesuteiks ir komercinės salės. Kitaip žmonės paprasčiausiai nesupras. Mes visi žinome, kas ir kokią poziciją užėmė pastarųjų įvykių atžvilgiu. Tokie kovotojai „už taiką“ kaip [Svetlana] Loboda, [Andrejus] Makarevičius ir kiti, parodė savo tikrąjį veidą, savo požiūrį į Rusijos visuomenę. Tik jie pamiršo patikslinti, kodėl jie nesijaudino ir neliejo ašarų, kai dar nuo 2014 metų Ukraina žudė civilius gyventojus Donbase“, – sakė ji.

Publikacijos išleidimo metu Primorės krašto administracija į „Meduza“ klausimus nebuvo atsakiusi.

PA artimas svetainės šaltinis paaiškino: tokiomis „akcijomis“, be kita ko, tikimasi, kad jos per žiniasklaidą ir „Telegram“ kanalus pasieks federalinę auditoriją. Kaip pavyzdį jis pateikė tą pačią Krasnojarsko akciją su autobusų stotelėse iškabintais plakatais. „Svarbiausia, kad sumanymas būtų kūrybiškas. Aišku, kad Krasnojarsko pensininkai, sėdintys autobusų stotelėse, šito neįvertins – jie net nežino, kas toks yra Face. Tačiau apie plakatus parašė žiniasklaida, įskaitant ir opozicinę. Juos pamatė labai plati auditorija, kuri naudojasi internetu ir žino šiuos artistus“, – aiškino pašnekovas.

Tačiau kitas šaltinis pažymėjo, kad kampanija prieš karą smerkiančius artistus kol kas vyksta „tikrai ne visu pajėgumu“. Federaliniai politiniai asmenys ir žiniasklaida dalyvauja joje veikiau „iš inercijos“, nes nenori parodyti savo auditorijai, kiek daug žymių rusų nepritaria Rusijos veiksmams.

Dėl šios priežasties RT vadovės Margaritos Simonian išpuolis prieš Maksimą Galkiną yra labiau išimtis, o ne taisyklė. Po to, kai Maksimas Galkinas pasmerkė Rusiją dėl civilių žūčių Ukrainoje, S. Simonian per televiziją pareiškė, kad jis „meluoja“ ir „elgiasi veidmainiškai“, nes esą „visiems žinoma, kad jis yra gėjus“, kuris „dėl akių, asmeniniais sumetimais ir karjeros tikslais vedė pagyvenusią moterį“ (t.y. Alą Pugačiovą). Netrukus M. Simonian sulaukė Filipo Kirkorovo reakcijos.

„Tu su žvake stovėjai, kad viešai juodintum žmogų ir jo šeimą? Kaip į tave turėtų žiūrėti Allos ir Maksimo vaikai? Kaip jie turėtų žiūrėti į savo tėvynę, kurioje šitaip žeminami jų tėvai? Kaip tu drįsti viešai žeminti žmones? Kas tau suteikė tokią teisę? Margarita, tu esi mūsų šalies ruporo vyriausioji redaktorė. Tu neturi teisės sėti nesantaikos. Tu žurnalistė, o ne blevyzgojanti boba turguje, nešiojanti gandus ir apkalbas“, – pareiškė dainininkas.

„Iš inercijos“ elgiasi ir kai kurie Valstybės Dūmos deputatai. Pavyzdžiui, kultūros komiteto pirmininkė Jelena Jampolskaja (partija „Vieningoji Rusija“) pasiūlė uždrausti Rusijoje rengti koncertus tiems, kurie smerkia invaziją į Ukrainą.

PA artimi leidinio šaltiniai ir vienas Dūmos vadovybei artimas pašnekovas pabrėžė, kad įstatymų lygmenyje tokių draudimų Kremlius neplanuoja. Tačiau net ir be įstatymų projekto tokiems atlikėjams dažnai uždraudžiama rengti savo pasirodymus.

Štai kaip tokių federalinių politikų iniciatyvų logiką pakomentavo vienas šaltinis, artimas Valstybės Dūmos vadovybei: „Dabar elgiamasi taip: ką dar tokio ********* patriotiško [pasakyti]?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją