Ukrainos atlikėja, 2004-ųjų metų „Eurovizijos“ nugalėtoja Ruslana, tapo ne tik koncerto dalimi, o ir viena jo vedėjų. Jai renginio metu talkins Arūnas Valinskas.

Ruslanos teigimu, Rusijos agresija kelia pavojų ne tik Ukrainai, bet ir visoms kitoms šalims, todėl kviečia kovoti bei gintis drauge.

„Skirtingose pasaulio vietose jaučiame tą patį – mums gresia pavojus. Net ir mažiausia parama bus didžiulė pagalba siekiant pergalės šiame kare. Pasidalykite su Ukraina nedidele dalimi to, kuo galite dalintis šią akimirką. Visi kartu mes laimėsime šį karą“, – kvietė atlikėja.

Delfi TV interviu metu dainininkė neslėpė, kad jai sunku žinoti, jog ji gali mėgautis šilta arbata, turi patogią pagalvę, gali užsikloti minkšta antklode. Tuo tarpu nuo karo žiaurumų besislepiantys civiliai negali išeiti net pakvėpuoti grynu oru.

„Manau, kad neįmanoma nejusti to skausmo“, – graudinosi pašnekovė, kuri vardijo rusų niokojamus Ukrainos miestus. Atlikėja pabrėžė, kad kiekvieną akimirką jos gimtinėje yra kankinami ir žudomi nekalti žmonės.

Pasiteiravus, kokią misiją kare atlieka muzika, Ruslana papasakojo istoriją, kuomet ją, nuvykusią į Borodianką, džiugiai pasitiko viena moteris. Pasirodo, ji buvo jos didelė gerbėja, todėl dainininkę ji priėmė tarsi savo dukrą.

„Ji mane apkabino, verkė ir nepaleido. Ji klausė manęs: „Ruslana, ar čia tu?“, – prisiminė atlikėja. – Ir mes pradėjome dainuoti. Netrukus prie mūsų priėjo žmonės iš kitų namų. Moterys verkė, po to, šypsojosi, dainavome visi kartu.“

Ruslana pasakojo, kad tą akimirką žmonės bent trumpam pamiršo siaubą, įsijungė į bendruomenę ir išniro iš „emocinės komos“. Dainuojant ukrainietiškas dainas, drauge susibūrusieji pajuto savo šaknis ir suprato esantys gyvi.

Atlikėja sako pastebėjusi, kad Ukrainoje tarsi užgimė naujas flešmobas, kuomet visai nepažįstami žmonės, suprantantys vienas kito skausmą, apsikabina. Tokiomis akimirkomis, pasak besigraudinančios pašnekovės, dar kartą supranti, kad visi mes esame broliai ir seserys.

Ruslana eteryje pakartojo ir plačiai nuskambėjusius Maksimo Galkino žodžius apie karą Ukrainoje, kuomet nuo rusų atakų žuvo vos 3 mėn. kūdikis. Moteris sako, kad šią tragediją ją sukrėtė, kadangi įsivaizdavo, koks nepakeliamas skausmas ištiktų, jei šitaip žūtų jos vaikas. Atlikėja žavėjosi komiko žmogiškumu ir drąsa pasakyti tiesą. Pasak jos, kai žmogus turi širdį ir sielą, jis nieko nebijo, o pinigai ar karjera nueina į antrą planą.

Laidos viešnia neslėpė liūdesio, kad daugelio rusų širdys yra uždaros, jie nesistengia suprasti, kokiame siaube gyvena ukrainiečiai. Dar baisiau, atlikėja sako girdėjusi palinkėjimus, kad visi Ukrainos žmonės tiesiog mirtų. „Ką galima bepasakyti šia tema“, – pridūrė ji.

Nepaisant to, Ruslana tiki, kad būtina belstis į tylinčiųjų širdis, kadangi karo kontekste tyla yra baisus ginklas. Tik garsiai pripažįstant tiesą bus galima išvysti šviesą, tiki pašnekovė.

Pokalbio metu teirautasi ir apie tai, kaip politika paveiks „Euroviziją“ bei kaip joje seksis Ukrainai. Ruslana išreiškė palaikymą, kad karą sukėlusios Rusijos šiemet konkurse nebus. Moteris sako, kad tokia pozicija buvo labai svarbi. Taip pat pridūrė, kad net jei jos šalis ir neužims prizinės vietos, šio projekto bendruomenė bus drauge su jais. „Kiekviena širdis „Eurovizijoje“ bus su Ukraina. Šitą garantuoju“, – šypsojosi ji.

Drauge su lietuviais koncertą Kaune rengianti Ruslana sakė, kad dabar Ukraina ir Lietuva išgyvena bendrą istoriją, o už didžiulį palaikymą mūsų šaliai ji jaučiasi labai dėkinga. „Mes niekada nepamiršime, ką dabar jūs darote dėl mūsų ir taip pat padėsime jums. Dėkoju jums labai. Būkime kartu. Mes mylime jus. Šlovė Ukrainai. Šlovė Lietuvai“, – į lietuvius kreipėsi atlikėja.

Koncerte taip pat dalyvaus ukrainietė Tina Karol, kuri kartu su „LT United“ 2006 metais dalyvavo „Eurovizijoje“. Tąkart Atėnuose ji užėmė 7 vietą, o mūsų šalies atlikėjai pasiekė iki šiol geriausią Lietuvos rezultatą – 6 vietą. „Muzika ir žodžiai taip pat yra ginklai. Jie gina žmonių laisvę ir tapatybę, stiprina viltį, suteikia galimybę skleisti tiesą ir įkvepia siekti pergalės. Šlovė Ukrainai! Šlovė herojams!“ – muzikos galią atskleidžia atlikėja.

Ukrainos dainininkė Nadya Dorofeeva pastebi, kad žmonėms karo Ukrainoje žiaurumas nebekelia tiek emocijų, kaip karo pradžioje, todėl dalyvaudama paramos koncerte nori atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog karas kasdien tampa vis žiauresnis. „Deja, žmonės priprato prie smurto naujienose iš mūšių laukų ar sugriautų Ukrainos miestų. Tačiau kiekvieną dieną šio smurto ir žiaurumo lygis tampa vis aukštesnis ir aukštesnis. Menininkai visame pasaulyje turėtų panaudoti visas savo komunikacijos priemones, kad atkreiptų kuo daugiau dėmesio į šiuos įvykius ir papasakotų apie Ukrainoje vykstančias nelaimes. Netylėkite!“, – garsiai kalbėti apie Rusijos agresiją ragina Ukrainos atlikėja.

Koncerto metu skambės daina, kuri šiuo metu pirmauja radijo topuose Ukrainoje – „Ja Ukraina“, jos autorė Nastia Kamenskykh teigia: „Muzika gydo sielos žaizdas, todėl esame itin dėkingi atlikėjams iš viso pasaulio už dainas, kurias jie skiria Ukrainai. Tokia muzika prasiskverbia tiesiai į širdį. Ir bent kuriam laikui, ir bent šiek tiek sumažina karo sukeltą skausmą.“

Koncerte taip pat dalyvaus Marijonas Mikutavičius, Andrius Mamontovas, Merūnas Vitulskis, Liepa Mondeikaitė ir Alana Šport, Inga Valinskienė, G&G sindikatas, Saulius Urbonavičius-Samas, „Violin beats“, Rositos Čivilytės ir Onos Mingės Slušnytės duetas, legendinės grupės „LT United“ bei „Hiperbolė“, šokių studijos „Infinitum“ šokėjai ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)