Stanfordo studentė 21-erių Daša Navalna, dar vadinama Darija, pasakoja, kaip būdama vos 13-os suprato, kad jos tėčio gyvybei iškilo pavojus.

„Nuo 13-os metų nuolat galvojau, „ką daryčiau, jei nužudytų mano tėtį?“. Niekada apie tai nekalbėjome. Tai nėra tema, kurią galima aptarti tiesiog sėdint prie stalo [jo gyvybei visada grėsė pavojus]“, – kalbėjo ji 98 min. trukmės dokumentiniame filme „Navalnas“, kuris praėjusią naktį buvo parodytas „BBC Two“ kanale ir šią savaitę Jungtinėse Valstijose.

Tramdydama ašaras, D. Navalna tęsia: „Pernai tėtis negalėjo dalyvauti mano vidurinės mokyklos baigimo atestatų įteikimo ceremonijoje. Jis vėl buvo kalėjime. Visą dieną galvojau, kaip tėtis didžiuotųsi pamatęs mane einančią atsiimti atestato. Jis neturėjo tokios galimybės, nes sėdėjo kalėjime už gerus darbus.“

Daša Navalna, turinti ir jaunesnį brolį, dokumentiniame filme, kuriame pasakojama, kaip A. Navalnas ruošiasi grįžti į Rusiją po pasikėsinimo jį nužudyti 2020-ųjų rugpjūtį, rodoma kartu su motina Julija Navalna.

A. Navalnas – politikas ir prodemokratiškas veikėjas, sukūręs savo platformą viešai vadindamas Vladimirą Putiną „korumpuotu vagimi“ – blogai pasijuto skrisdamas iš Tomsko į Maskvą, buvo įtariamas apnuodijimas cheminiu preparatu „Novičiok“.

Pilotai atliko avarinį nusileidimą, ir A. Navalnas buvo nugabentas į ligoninę, kur gydytojai teigė, kad nėra pasikėsinimo nužudyti įrodymų ir svarstė, kad tai galėjo sukelti įvairios priežastys: nuo sveikatos sutrikimų iki apsinuodijimo „nelegaliu alkoholiu“.

Bet buvo kalbama, kad ligoninėje pilna saugumo tarnybos FSB agentų, o jo žmonai Julijai Navalnai nebuvo leista pamatyti savo vyro.

Netikėtai pasisukus įvykiams, medikai leido jį išrašyti ir nuskraidinti į Vokietijos ligoninę, kur buvo gydomas toliau.

„Tėtis, opozicijos lyderis, apnuodytas... neaišku kuo, kaip, kada. Ir jis gulėjo įprastoje ligoninėje. Tai neįtikėtina. Pavyzdys lyg iš knygos“, – prisimena Daša.

Nepaisydamas rizikos, A. Navalnas troško grįžti į Rusiją.

„Jie įsižeidę, nes mėgino mane nužudyti, o aš išgyvenau. Tai dabar grasina pasodinti mane už grotų. V. Putinas gali virš Kremliaus iškelti plakatą: „Aleksejau, prašau, jokiomis aplinkybėmis negrįžk.“ Aš iškart internetu nusipirkau skrydžio namo bilietą“, – A. Navalnas kalbėjo prieš grįždamas į gimtinę.

Daša Navalna palaikė savo tėčio sprendimą: „Žinau, kad mano tėtis ilgisi Rusijos, nors ir baisu grįžti. Jei jis nebūtų grįžęs, būčiau sakiusi, kad privalai grįžti ir kautis. Verta dėl to kovoti.“

Prieš A. Navalnui įlipant į lėktuvą buvo optimizmo, bet dokumentinis filmas baigiasi jo sulaikymu Maskvoje.

„Jie taip bijo Aleksejaus, kad viską aplink užrakino. Svarbiausia, ką šiandien pasakė Aleksejus, kad jis nebijo. Ir aš nebijau. Raginu ir jus nebijoti“, – prieš kameras po A. Navalno sulaikymo kalbėjo Julija Navalna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją