Pagaliau nebegalioja jokie dėl COVID-19 įvesti apribojimai. Koncertai Rusijos sostinėje ir regionuose dabar vyksta praktiškai kiekvieną dieną, tiesa, pagrindinis koncertų sezonas paprastai prasideda rudenį, o gegužės mėnesį ir vasarą žvaigždės išskris uždarbiauti į kurortus, rašo Unian.net, remdamasis užsienio žiniasklaida.

Deja, pastaruoju metu koncertų salių durys užsivėrė tiems, kurie išdrįso garsiai sukritikuoti karą ir žiaurius Vladimiro Putino veiksmus Ukrainoje. Tarp tokių - Valerijus Meladzė, Ala Pugačiova, Maksimas Galkinas ir nemažai kitų.

Menininkams nelikus nuošalyje ir viešai pasmerkus Putino veiksmus, Rusijos valdžia uždraudė dainas iš Ukrainos muzikantų repertuaro, taip pat uždraudė rengti Rusijos atlikėjų, viešai pasmerkusių karą, koncertus. Ši informacija pasirodė nepriklausomo naujienų portalo „Agentstvo“ kanale „Telegram“.

Joje remiamasi vienos Maskvos muzikos grupės nario žodžiais. Tikinama, kad Rusijos valdžia stengiasi padaryti viską, kad sutramdytų karo priešininkus.

Muzikanto teigimu, prieš prasidedant jo grupės pasirodymui, kuris buvo surengtas karo pradžioje viename Maskvos barų, jie gavo uždraustų Ukrainos atlikėjų sąrašą. Tarp jų buvo Monatic, Okean Elzy, Nadia Dorofejeva, Nastia Kamensky, Max Barskih, Ivan Dorn, Svetlana Loboda, Vera Brežneva.

Gegužės mėnesį labai prabangiuose Turkijos viešbučiuose turistams iš Rusijos dainuoja Basta, Sergejus Lazarevas, „Ruki Vverh“, Hanna, Timati, Klava Koka ir daugelis kitų žvaigždžių. Vasarą – Dima Bilanas, Aleksandras Reva, Filipas Kirkorovas, Ani Lorak, Jegoras Krydas ir kt.

Verta pažymėti, kad trys paskutiniai, prasidėjus karui Donbase ir okupavus Krymą, toliau kūrė karjerą Rusijoje. Sąraše taip pat yra karą viešai pasmerkę rusai, tarp kurių – Valerijus Meladzė, reperis Oxxxymiron, Maksimas Galkinas, Borisas Grebenščikovas.

Iš viso karo pradžioje „juodajame sąraše“ atsidūrė 22 atlikėjai, artistai ar kiti pramogų versle žinomi žmonės. Negana to, skelbiama, kad kai kurie atlikėjai, kurie dar nėra minimame sąraše, yra verčiami pasirašyti pasižadėjimus, jog šie apskritai nekalbės apie karą Ukrainoje.

Galima būtų galvoti, jog tokios Rusijos žvaigždės ir toliau gyvena lyg inkstai taukuose, tačiau, pasirodo, ir jiems dabar ne patys geriausi laikai. Kol kas garsūs užsienio kurortai vis dar nedrįsta oficialiai nutraukti su jais sutarčių, mat rusų turistai jiems neša pasakiškus pinigus, tačiau apie naujus susitarimus kol kas neskelbiama.

Tuose viešbučiuose atostogaujantys turistai atlikėjų gali klausytis nemokamai, kitiems tenka įsigyti bilietą. Į pajūrio kurortus žvaigždės atskrenda verslo klase, gauna atskirą vilą ir VIP aptarnavimą: daugelis atvyksta su šeimos nariais, vaikais, kad prieš ar po koncerto savaitėlę kitą pailsėtų prie jūros. Viešbučio sąskaita gyvenantys dainininkai „kainų neužlaužia“.

Kadangi šiemet atostogos užsienyje gerokai pabrango, pasiūlymu pasideginti saulėje Turkijos kurortuose greičiausiai susivilios ir didžiausios garsenybės, juo labiau, kad jų auditorija Rusijoje ir pasaulyje taip pat gerokai sumažėjo.

Žinomos estrados žvaigždės, kurių repertuarą klausytojai seniai išmoko atmintinai, už valandą dainavimo dažniausiai gauna 1,5–2,5 mln. rublių. Tai yra nuo 16 iki beveik 30 tūkstančių eurų. Tiesa, yra ir brangesnių atlikėjų: Basta, „Ruki Vverh“, F. Kirkorovas, D. Bilanas prašo 3–4 mln. rublių už valandą (nuo 33 iki 44 tūkst. eurų).

Bet brangių ir paklausių – nedaug. Dažniausiai kviečia tuos, kuriems užtenka 1–1,5 mln. rublių už valandą.

Vasarą užsienio kurortuose ir privačiose šventėse labiausiai laukiamas Grigorijus Lepsas. Jo pasirodymų kainos prasideda nuo 5–6 mln. rublių (nuo 55 tūkst. eurų). Neseniai šis Putino propagandistas koncertavo ir sužeistiems rusų kariams, tad neaišku, kaip į jį žiūrės įvaizdžio nenorintys gadintis užsienio kurortų viešbučiai.

Krymo ir Krasnodaro krašto kurortuose tradiciškai knibždėte knibždės žvaigždžių, nes atostogaujantys žmonės labiau linkę išlaidauti pramogoms. Vien Jaltoje jau patvirtinti tokių atlikėjų ir grupių kaip Pelagėja, Igoris Butmanas, Vladimiras Presniakovas, Leonidas Agutinas, Timati, J. Krydas, „Gradusi“, „Uma2rman“ ir kt. koncertai. Panašu, kad šie muzikantai tikrai nesiryš viešai kritikuoti valdžios veiksmų, kad tik neprarastų pajamų.

Taip pat gegužės mėnesį prasidės vestuvių sezonas, tačiau garsius atlikėjus samdo tik labai turtingi žmonės, o tokių nėra daug. Mažesniais turtais galintys pasigirti žmonės pradėjo taupyti ir vietoje trijų ar keturių atlikėjų samdo vieną, patį mėgstamiausią, ir šalia - koverių grupę. O dažniausiai – tiesiog koverių grupę.

Tarp populiariausių vestuvinių atlikėjų ir grupių rasime Liubov Uspenskają, „Ruki Vverh“, Arturą Pirožkovą, „Ivanuški International“, G. Lepsą. Jiems pasiūlymų koncertuoti niekada netrūksta: nei siaučiant pandemijai, nei karui Ukrainoje.

Tačiau kišenės vis tiek tuštėja: žvaigždžių Rusijoje daug, o paklausa, kalbant apie privačias šventes, nėra didelė. Todėl daugeliui tenka mažinti honorarus: dabar kartais pasitenkinama ir dvigubai mažesniu užmokesčiu (pvz., 1,5 mln. rublių vietoj 3 mln.).

Viktoras Ustenka ir Dmitrijus Pavlovas (komunikacijos agentūros „All Star Media“ įkūrėjai) taip komentuoja susidariusią situaciją: „Daugelis užsakovų, renginių agentūrų klientų ir privačių švenčių organizatorių sumažino biudžetus. Jie samdo atlikėjus, kurių prašomas honoraras neviršija 1,5 mln. rublių. Tiems, kurie pripratę gauti daugiau, koncertų sumažėjo. Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, daugiau darbo turi lojalesni Putinui ir lankstesni dainininkai.

Kiekvienas atlikėjas, kiekviena grupė pasižymi savo požiūriu. Vieni tebeprašo tokių pačių sumų, kaip ir anksčiau. Lyginant su ikipandeminiu laikotarpiu (prieš dvejus metus), kainos nepasikeitė, bet sumažėjo paklausa. Labai daug darbo atsirado koverių grupėms. Jeigu prieš penkerius metus kokiame nors renginyje ar šventėje pasirodydavo viena koverių grupė ir trys ar keturi atlikėjai, kiekvieno iš kurių honoraras siekdavo mažiausiai 14 tūkst. eurų, tai pastaruosius pusantrų–dvejus metus matome kitokį vaizdą – visą vakarą groja viena koverių grupė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)